De Sixtijnse kapel bezoeken

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 10 januari, 2019

Er zijn weinig steden die cultuurliefhebbers zo kunnen bekoren als Rome. La città eterna is een van de bakermatten van de westerse beschaving en in het hartje van deze metropool ligt de hoofdzetel van het katholieke geloof: Vaticaanstad. Naast de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek moet je zeker de Sixtijnse Kapel bezoeken. Ik vertel je alles wat je moet weten over deze prachtige menselijke verwezenlijking.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

bezoek sixtijnse kapel

 

Een korte geschiedenis van de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel heeft haar naam te danken aan Paus Sixtus IV della Rovere (hogepriester van 1471 tot 1484 voor de liefhebbers van historische data). Je vindt deze wereldberoemde kamer in het Apolistisch Paleis, wat eigenlijk gewoon een mooie naam is voor de residentie van de paus.
Oorspronkelijk was dit een kasteel van twee verdiepingen dat door Paus Nicolaas III naast de oude Sint-Pietersbasiliek werd gebouwd. Mettertijd werden er nog altijd meer vleugels en kapellen aan toegevoegd.

In 1475 werd dan de beroemde Sixtijnse Kapel gebouwd in opdracht van bovenstaande Paus Sixtus IV. Giovanni Di Dolce werd toevertrouwd met de constructie. Maar ook de binnenkant moest oogverblindend zijn. Paus Sixtus IV schakelde daarvoor een elite squad van schilders in, dat bestond uit onder meer Sandro Botticelli (wiens werken je ook in het wereldberoemde Uffizi kunt bezoeken), Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli en Pietro Perugino.

Op 15 augustus 1483 werd de Sixtijnse Kapel plechtig ingewijd in de naam van Maria-Tenhemelopneming.
Een aantal jaren later kreeg het neefje van Sixtus IV, Julius II (tevens hogepriester van 1503 tot 1513) de (goddelijke) ingeving om de kapel een beetje aan te passen. In 1508 gaf hij daarvoor het vertrouwen aan Michelangelo Buonarroti die vier jaar aan het plafond van de Sixtijnse Kapel schilderde. Hij leverde zo’n goed werk dat paus Paulus III hem in 1536 de opdracht gaf het Laatste Oordeel op de wand achter het altaar te schilderen. Hier had Michelangelo (de schilder, niet de ninja turtle) maar liefst vijf jaar voor nodig. Maar te zijner verdediging, het is wel uitgegroeid tot een van de meest iconische schilderingen aller tijden!

het laatste oordeel sixtijnse kapel vaticaanstad

Het Laatste Oordeel. Door een gids kom je héél wat interessante dingen te weten over dit schilderij.

De Sixtijnse Kapel bezoeken

Het goede nieuws is dat de Sixtijnse Kapel daadwerkelijk zo prachtig is als men beweert (en zelfs mooier). Het slechte nieuws is dat je allesbehalve de enige bent die de Sixtijnse Kapel wil bezoeken. De rijen en bijbehorende wachttijden zijn haast legendarisch, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om deze te vermijden.

Ofwel koop je een fast track ticket waarmee je toegang tot de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea krijgt zonder dat je daarvoor moet in de rij staan. Je betaalt hier wel meer voor dan voor een normaal ticket, maar je ontwijkt er wel wachtrijen van twee uur of meer (!!!) mee! Ik heb in ieder geval niet lang getwijfeld…

Een andere mogelijkheid is je timing van je bezoek goed plannen. Vermijd in elk geval om 9u ’s ochtends in de rij te gaan staan wanneer de deuren open gaan. Op dit tijdstip wordt een eindeloze lading toeristen gedropt en lopen de wachttijden enorm op. Vooral tijdens de lente en de zomermaanden kan je minstens twee uur staan aanschuiven. Vermijd ook maandagen, want op zondag zijn de Vaticaanse musea bijna altijd gesloten. Bijna, want elke laatste zondag van de maand kan je de Sixtijnse Kapel en Vaticaanse musea gratis bezoeken. Ik hoef je dan ook niet vertellen dat er dan ook ontzettend veel mensen in de rij staan. Soms zijn er wel rijen van vijf uur lang… En dat lijkt me toch écht een beetje te veel van het goede!
Het beste tijdstip om lange wachtrijen te vermijden is dan ook net na de middag, wanneer de meeste mensen zijn gaan lunchen. Echter wil ik daarbij wel zeggen, dat de minimumtijd nog steeds één à anderhalf uur is. Dus als je tijd je dierbaar is: koop voorrangstickets!

kaartjes sixtijnse kapel

Kaartjes voor de Sixtijnse kapel zitten inbegrepen in je bezoek aan de Vaticaanse musea.

Hoeveel tijd te spenderen in de Sixtijnse Kapel?

Je zult ook willen weten hoeveel tijd je moet inplannen om de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel te bezoeken. Kunstliefhebbers zullen hier zeker minstens vier à vijf uur doorbrengen, toeristen die voornamelijk de Sixtijnse Kapel willen bewonderen kunnen hiervoor twee uur incalculeren. Vaak wil men het bezichtigen van de Vaticaanse musea ook combineren met de Sint-Pietersbasiliek. Het beste ga je dan vanuit de Sixtijnse kapel rechtstreeks naar de Sint-Pietersbasiliek (normaal moet je daar een gegidste rondleiding voor inplannen, maar doe gewoon alsof je bij een groep hoort en sluip mee naar binnen. Anders moet je nóg eens zo lang aanschuiven voor je de Sint-Pietersbasiliek binnen kan).

De beroemde basiliek kan je natuurlijk ook altijd combineren met de nabij gelegen Engelenburcht.

sixtijnse kapel gang naar sint pietersbasiliek

Via deze gang, achter de Sixtijnse kapel, kom je zonder aanschuiven in de Sint-Pietersbasiliek terecht.

Kaartjes voor de Sixtijnse Kapel

Volgens mij is het best om tickets voor de Sixtijnse Kapel op voorhand te reserveren zodat je geen uren moet aanschuiven of de kans loopt om de Sixtijnse kapel niet te zien.
Dat gezegd zijnde, zijn dit de mogelijkheden:

 • Een individueel ticket als je die ter plekke koopt
  • 17 euro per persoon
 • Een rondleiding met audiogids (niet in het Nederlands, maar wel onder andere in het Engels, Frans en Duits)
 • Een individuele rondleiding met een lunch in de Vaticaanse musea
  • 39,5 euro per persoon
 

sixtijnse kapel reserveren

Om teleurstelling te voorkomen is het best dat je je ticket naar de Sixtijnse kapel al op voorhand gaat reserveren!

Openingsuren van de Sixtijnse Kapel en Vaticaanse musea

 • Maandag tot zaterdag: van 9u tot 18u (laatste toegang om 16u)
 • Elke laatste zondag van de maand (indien geen feestdag): van 9u tot 14u (laatste toegang om 12:30u)

Daarbovenop is de toegang tot de Sixtijnse Kapel niet mogelijk op 1 en 6 januari, 19 maart, 2 april, 1 mei, 29 juni, 14 en 15 augustus, 1 november, 8 – 25 en 26 december.

Zorg er ook voor dat je gepaste kleding draagt: mouwloze T-shirts, minirokken, korte broeken en hoofddeksels zijn verboden, net zoals het gebruik van je mobiele telefoon. Foto’s maken is ook niet toegelaten binnenin de Sixtijnse Kapel.

Elf leuke weetjes over de Sixtijnse Kapel

 1. Het plafond van de Sixtijnse Kapel is dankzij Michelangelo wereldberoemd. Oorspronkelijk was het versierd met een fresco van een sterrenhemel aan de hand van Pietro Matteo d’Amelia.
 2. Diezelfde Michelangelo zag het niet meteen zitten om het plafond van de Sixtijnse Kapel te schilderen. Hij was namelijk in de eerste plaats een beeldhouwer, maar besloot dan toch met tegenzin de opdracht te aanvaarden. Dit is te danken aan Sixtus IV die hem ook de kans gaf een standbeeld van Mozes te beeldhouwen, dat je tegenwoordig kan bewonderen in de San Pietro in Vincoli in Rome.
 3. Velen geloven dat Michelangelo het plafond schilderde terwijl hij op zijn rug lag. Dit was niet het geval, hij had zelf een stelling gebouwd zodat hij kon rechtstaan. Dit gaf hem meer precisie en controle over het schilderen.
 4. Michelangelo wachtte tot het allerlaatste om God te schilderen zodat zijn techniek verfijnd genoeg was om hem perfect af te beelden. Hij zag God als een oudere man met lang wit haar en een baard en bepaalde zo het mentaal beeld dat wij nu van God hebben. Hij was overigens de eerste kunstenaar om God in zijn geheel te schilderen, voordien werd de Almachtige Vader afgebeeld als een hand die door de wolken naar beneden reikt.
 5. Je zal niet de enige zijn om de Sixtijnse Kapel te bezoeken. Maar liefst 25,000 mensen vind je hier elke dag. Dat brengt het totaal aantal bezoekers op vijf miljoen per jaar. Zij zorgen voor 80 miljoen euro aan inkomsten voor het Vaticaan.
 6. De kapel heeft dezelfde afmetingen als de tempel van Salomo, volgens de Hebreeuwse bijbel de eerste joodse tempel in Jeruzalem. De lengte is 40,9 meter, de breedte 13,4 meter en de hoogte 20,5 meter, exact zoals het vermeld staat in het Oude Testament.
 7. Oorspronkelijk waren de naaktportretten helemaal naakt. Tot het Concilie van Trente in 1564 besloot dat deze beelden onzedig waren. Daniele da Volterra kreeg de opdracht vijgenblaadjes en kledingstukken te schilderen op enkele strategische plaatsen. In de jaren ’80 en ’90 besloot men dan toch om enkele van deze kledingstukken weer te verwijderen.
 8. Verrassend genoeg zijn eikels een terugkerend motief in de fresco’s. Dit was een knipoog van Michelangelo naar zijn opdrachtgever Sixtus IV wiens achternaam Rovere was. Dit is Italiaans voor eik. Het kan ook zijn dat hij hem een eikel vond. Wie zal het zeggen…
 9. Sinds 1942 komen de kardinalen hier ook stemmen voor een nieuwe paus.
 10. Er is ook een kleine zijkamer die de Kamer der Tranen wordt genoemd. De nieuwgekozen paus mag hier even enkele tranen van geluk storten en zo alle emoties van het hele proces achter zich laten.
 11. Het nemen van foto’s is verboden omdat de flitsen de fresco’s zouden verkleuren.

Zoals je kon lezen is het mogelijk om last minute de Sixtijnse Kapel te bezoeken, als je je tijdstip maar goed uitkiest. Maar veel beter kun je het zekere voor het onzekere nemen en online je kaartjes voor de Sixtijnse Kapel kopen. Het Vaticaan bezoeken is dan ook onontbeerlijk als je van plan bent enkele dagen in de Eeuwige Stad door te brengen. Je hoeft geen vrome katholiek te zijn om zulke prachtige menselijke verwezenlijkingen te appreciëren en bewonderen.

Om toegang tot de Sixtijnse kapel te krijgen, moet je een bezoek brengen aan de Vaticaanse musea.

Stedentrip naar Rome en Vaticaanstad

Wil je dit wereldberoemde meesterwerk met je eigen ogen zien? Gelukkig is er nog veel meer te zien in Rome! Een stedentrip naar de eeuwige stad is dan ook nooit een slecht idee. Kijk eens naar deze mooie deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam