33 spectaculaire bezienswaardigheden in de Azoren (met foto’s!) + 10 geweldige hotels

De Azoren archipel in het zuiden van Portugal is volgens mij een van de mooiste bestemmingen in Europa. Verspreid over negen eilanden vind je hier tal van dingen om te doen en te zien.
Ik vertel je hier meer over de meest spectaculaire bezienswaardigheden van de Azoren, maar vergeet niet dat het hier vooral gaat om de prachtige natuur.
Zelf ging ik naar vier van de negen eilanden. Ik vertel je dan ook wat je absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan São Miguel, Terceira, Pico en Faial.

5/5 - (6 stemmen)

bezienswaardigheden azoren

Waanzinnig mooie dingen om te doen op vier eilanden: São Miguel, Terceira, Pico en Faial

Zoals je misschien al weet, bestaat de Azoren archipel uit negen eilanden. Tijdens mijn rondreis bezocht ik er vier. Het viel me op hoe enorm verschillend al deze eilanden waren, maar erg vreemd is dat eigenlijk ook weer niet. Want tussen het ontstaan van deze plekjes zaten vaak miljoenen jaren!
Er is eigenlijk een overdosis aan bezienswaardigheden op de Azoren, en daarom probeer ik je toch al een beetje een idee te geven van wat je zeker niet mag missen.

Ga je maar naar één eiland? Spring dan meteen verder naar de mooiste bezienswaardigheden van dat specifieke plaatsje:

Bezienswaardigheden in São Miguel – Bezienswaardigheden in Terceira
Bezienswaardigheden in  PicoBezienswaardigheden in  Faial

Bezienswaardigheden in São Miguel

São Miguel is het grootste eiland van de archipel en waarschijnlijk ook de plaats waar je landt tijdens je rondreis door de Azoren. Als ik eerlijk ben, vond ik dit eiland meteen ook het mooiste eiland van de Azoren.
De natuur die je hier te zien krijgt lijkt wel buitenaards! Duizenden kleuren groen, prachtige vulkaankraters, pikzwarte stranden en dramatische landschappen. São Miguel is één van die plekjes die je nooit meer kan vergeten.

Boca do Inferno – Dit is mijn persoonlijke bezienswaardigheid van alle eilanden. Vanuit het Lagoa do Canario (een meer dat trouwens ook erg mooi is) moet je een klein beetje klimmen om deze miradouro (uitzichtpunt) te bereiken, maar het uitzicht is zo ontzettend mooi dat je dat al snel vergeet! Een smal wandelpad brengt je naar een prachtige vulkaankrater die je mond gegarandeerd doet openvallen.
Een dagtour die ook deze bezienswaardigheid bezoekt kan je online boeken vanaf €30 pp.

bezienswaardigheden sao miguel boca do inferno

De Boca do Inferno. Je raakt maar niet uitgekeken op deze natuurpracht.

Caldeira das Sete Cidades – Dit is nog zo’n prachtig uitzichtpunt. Vanop de weg krijg je een adembenemend uitzicht over dit gigantische meer in de vallei. De vele kleuren groen en blauw zijn een streling voor het oog. Misschien valt het verlaten hotel vlak aan dit uitzichtpunt je ook wel op. Eigenlijk is het verboden terrein, maar als je durft raad ik aan om het toch even te bezoeken. Het is best leuk om te zien hoe de natuur dit vervallen gebouw in no-time heeft overgenomen. Bij goed weer krijg je vanop het dak trouwens ook een mooi uitzicht over de Caldeira das Sete Cidades.
Een avontuurlijke excursie naar dit prachtig stukje natuur (en nog veel meer bezienswaardigheden) kan je boeken vanaf €40 pp.

caldeira das sete cidades

De Caldeira das Sete Cidades is één van de mooiste bezienswaardigheden van de Azoren.

hotel monte palace sao miguel verlaten hotel

Het Monte Palace hotel was ooit een luxueus oord, maar nu is het best griezelig… Zeker bij mistig en regenachtig weer!

Lagoa do Fogo – Schotland is niet het enige land met veel meren! Nog zo’n prachtig (en gigantisch) meer dat je zeker niet mag overslaan is het Lagoa do Fogo. Vanuit de hoogte krijg je adembenemende vergezichtn over deze vallei. Zeker als het zonnetje schijnt is dit echt een prachtig natuurfenomeen, want dan krijgt het water een mooie turquoise gloed. Hoewel ik nog nooit in Canada ben geweest, deed het mij daar ook wel een beetje aan denken. De mooie kleur van het water, de oneindige aantallen dennenbomen en de kleine stukjes strand zijn betoverend mooi. Het enige wat hier nog ontbreekt zijn enkele speelse beren die op forel aan het jagen zijn!
Wil je zelf niet rijden? Dan kan je ook een excursie boeken naar het Lagoa do Fogo. Online kan je die regelen vanaf €30 per persoon.

lagoa do fogo sao miguel bezienswaardigheden azoren

Zeg nu zelf… Dit is toch adembenemend mooi?!

De Terra Nostra tuinen – Dit moet één van de mooiste botanische tuinen zijn die ik ooit heb gezien. Planten en bloemen vanover de hele wereld verspreiden een heerlijke geur vanaf het moment dat je de tuinen binnenwandelt. In het midden van deze tuinen ligt ook een natuurlijk zwembad. Op het eerste zicht lijkt het water nogal smerig, maar dat komt omdat het water veel ijzer en sulfur bevat. Dat is naar het schijnt heel goed voor de huid, dus vergeet je badpak niet mee te nemen! In zo’n mooie omgeving pootje baden is echt wel de moeite.
De Terra Nostra tuinen liggen vrij ver van de meer centrale delen in São Miguel, maar toch raad ik aan om deze regio ook te verkennen. Rijd je niet zelf? Boek dan een dagexcursie.

terra nostra tuinen azoren

Dit zwembad lijkt niet zo fris, maar het doet (naar het schijnt) wonderen voor je huid!

Caldeira das Furnas – Vlakbij de Terra Nostra tuinen ligt ook het kleine Furnas : een dorpje met een luchtje aan! In het midden van dit dorpje vind je immers een tiental stomende zwavelpoelen. Uit deze kleine gaten in de grond stijgt een luchtje op dat afkomstig is uit de diepste krochten van moeder aarde. Deze witte mist is al van ver zichtbaar en vanuit de verte is het net alsof het dorpje in brand staat! Dagexcursies uit centrale delen van het eiland zijn natuurlijk ook mogelijk. Deze beginnen bij +/- €50 per persoon.
Het groengrijze water dat hier borrelt ruikt verdacht veel naar rotte eieren en af en toe kan je ook een reuk waarnemen die aan ijzer doet denken. Die scherpe geuren zijn te danken aan de zwavel en ijzer die zo talrijk aanwezig is in het opborrelende water.

caldeira das furnas azoren bezienswaardigheden

Mooi… Maar stinken dat dat doet!

Caldeiras da Lagoa das Furnas – Nog zo’n plekje met zwavelpoelen. Het leuke aan deze plek is dat je alleen omringd bent door natuur (en het prachtige Furnasmeer). Nóg leuker is misschien dat je hier een delicatesse van São Miguel kan uitproberen: een lekker stoofpotje, gekookt in de zwavelpoelen!

caldeiras da lagoa das furnas

Nóg zo’n zwavelpoel. Links zie je hoe je stoofpotje wordt klaargemaakt!

Bezoek de Gorreana theeplantages – Er is maar één theeplantage in Europa. En waar bevindt die zich? Juist. Op São Miguel! Tijdens een rondreis op de Azoren mag je dit plekje zeker niet missen. De heuvels van dit gebied worden stuk voor stuk ingepalmd door prachtige theeplantages. Als je bent uitgekeken, of als je terugkomt van tussen de theestruiken te wandelen, dan kan je ook nog een bezoek brengen aan de theefabriek. Daar zie je hoe de Portugese thee wordt gemaakt en kan je natuurlijk zelf een tasje héél erg verse thee uitproberen.
Heel wat tours en daguitstappen brengen ook een bezoek aan deze unieke theeplantages. Aangezien het wat verder rijden is, kost zo’n tour zeker €50 per persoon maar je krijgt natuurlijk wel heel wat te zien.

gorreana theeplantage azoren sao miguel dingen om te oden

De Gorreana theeplantage is echt bijzonder om door te lopen.

Gruta do Carvao – De Azoren werden gemaakt door wild spuwende vulkanen, dus is het logisch dat je nog veel van deze (opgedroogde) restanten kunt zien. Op het eiland zie je heel wat zwarte rotsen, maar ook onder de grond kan je kennismaken met de voorvaderen van dit eiland. In de Gruta do Carvao daal je af in een vulkaangrot, waar ooit -lang geleden- duizenden liters lava doorstroomde en zich een weg naar boven baande. Bekijk vreemde stalactieten, mossen die alleen hier groeien en wees onder de indruk van dit unieke schouwspel.

gruta do carvao sao miguel

En nu maar hopen dat die vulkaan niet terug ontwaakt!

Mosteiros – Er zijn niet heel veel stranden op São Miguel, maar dit bijzondere plekje moet je zeker bezoeken. Het is (spijtig genoeg) geen zandstrand, maar een prachtige kuststrook met allerlei ruwe lavarotsen.
Deze natuurlijke formaties schermen de ruwe zee voor een groot deel af, waardoor je er moeiteloos tussen kan zwemmen en dat is toch echt wel een unieke ervaring! Geen zin om kennis te maken met de scherpe rotsen? Bekijk het dan vanop een terrasje. Een zonsondergang in Mosteiros is prachtig!

mosteiros sao miguel bezienswaardigheden

Het is dan wel geen zandstrand, maar het is wel verdomd prachtig!

Salto do Cabrito – Het is misschien niet de grootste waterval van het eiland (die eer behoort toe aan de ‘Salto do Prego’), maar de weg naar deze plek is adembenemend mooi en ontzettend avontuurlijk. Je moet eerst naar een nogal verlaten landweggetje rijden, en vandaaruit stap je naar beneden. Onderweg passeer je langs een lange pijpleiding waar je op bepaalde momenten ook over moet lopen. Het mooiste stuk van deze wandeling vond ik wanneer je net boven de waterval wandelt (op een platform). Je moet er een beetje moeite voor doen, maar het is echt wel dubbel en dik de moeite waard!

pad naar salto do cabrito

Het pad naar Salto do Cabrito. Onder dit baantje zie je de waterval al lopen!

salto do cabrito waterval azoren

Bij goed weer is het hier echt zalig!

Walvis safari – Je kan de Azoren niet verlaten zonder een walvis safari te boeken. Rondom deze archipel zwemmen enkele van de mooiste dieren van deze aardbol. Geloof me: als je die van dichtbij kunt zien, dan ben je de hele dag goedgezind! Als je sommige van deze beestjes liever van dichtbij ziet, dan heb je ook de mogelijkheid om met wilde dolfijnen te zwemmen. Superspannend en leuk voor zowel dier als mens! Benieuwd naar mijn eigen ervaring? Lees dan ook deze blogpost.
Wil je graag walvissen zien en met dolfijnen zwemmen? Boek dan alvast je plekje op de boot, want plaatsen zijn beperkt! Reken toch €50 à €70 pp.

walvis safari azoren Sao miguel

Een walvissafari in São Miguel is meer dan alleen walvissen en dolfijnen kijken! Ook de landschappen zijn prachtig.

Ananasplantage – Er zijn twee plekjes op São Miguel waar je het groeiproces van een heerlijk zoete ananas perfect kan volgen. Onder de verschillende serres zie je hoe de ananasplant evolueert en geloof me… Het is best schattig om zo’n klein ananasje te zien opgroeien! Dit is zeker geen must om te bezoeken, maar als je in de buurt bent is het wel een leuke tussenstop.

ananas plantage sao miguel dingen om te doen azoren

Het duurt langer dan een jaar voor deze lekkernijen zijn volgroeid!

Nossa Senhora da Paz kerkje – Er zijn vrij veel kerkjes op São Miguel, maar dit kerkje vond ik toch echt de moeite waard om te bezoeken. Het is niet zo eenvoudig om er te geraken (Google Maps toont je de foute weg, maar je moet gewoon via de R. da Paz omhoog rijden, onder de EN1-1A snelweg door), maar ik raad toch aan om even om te rijden.
Het kerkje is spectaculair en het uitzicht dat je vanop deze hoogte krijgt is ook niet mis!

nossa senhora da paz sao miguel

Klim helemaal tot de top en geniet van het prachtige uitzicht!

Mão de Deus kerk en uitzichtpunt – Boven Ponta Delgada torent er een prachtige Portugese kerk: Mão de Deus. Het wit-met-bruine kerkje is op zich al mooi om te zien, maar het panoramisch zicht dat je vanaf deze heuvel krijgt maakt de korte klim pas echt de moeite waard. Vooral op zonnige dagen is het fijn om Ponta Delgada en de haven van bovenaf te zien.

Mao de deus kerk sao miguel azoren

Er zijn slechtere plekjes om van de zon te genieten!

Bezienswaardigheden in Terceira

Als je vanuit São Miguel naar Terceira vliegt, merk je meteen een wereld van verschil. De landschappen en bezienswaardigheden zijn hier helemaal anders. Terceira is véél rustiger en soms lijkt het wel alsof je in een teletijdmachine bent gestapt. Buitenaardse landschappen, zoals je er op São Miguel zoveel hebt, mankeren hier een beetje. Maar toch… Terceira is op en top gezellig!
Er zijn verschillende tours en daguitstappen in Terceira, maar volgens mij is een auto huren nog een beter idee.

Algar do Carvão – Heb je altijd al eens binnenin een vulkaan willen wandelen? Dan mag je een bezoek aan deze grot zeker niet overslaan. Wanneer je de lange gang die is versierd met nepfakkels bent doorgestapt, maak je kennis met de kracht van moeder natuur. Het gigantische gat in de grond is begroeid met mossen in meer kleuren groen dan je je kan inbeelden. Daal de trappen af en sta versteld van de diepte en de verschillende soorten lavasteen die je hier ziet.

Algar do Carvao terceira bezienswaardigheden Azoren

Het lijkt wel alsof je voet zet in een andere wereld. Prachtig!

Angra do Heroísmo – Voor mij was dit het meest gezellige en mooie dorpje in de Azoren. Dit is trouwens het enige dorpje van de gehele archipel die ook op de UNESCO lijst staat! Kleurrijke huisjes en kerken, kasseistenen die je door elkaar schudden, een prachtige haven en gezellige cafeetjes en restaurants. Vlak naast de haven vind je trouwens ook een strand waar je even kan relaxen. Er zijn niet veel zandstranden op de Azoren, dus profiteer ervan! Een dagje niksen in zo’n mooie omgeving mag ook wel eens, toch?

Angra do Heroismo terceira bezienswaardigheden azoren

Angra do Heroísmo is superschattig!

Biscoitos – Dit kleine dorpje in het noorden van Terceira is niet erg bijzonder, maar de (deels) natuurlijke zwembaden zijn dat des te meer. Tussen de gestolde lavarotsen kan je zwemmen in het kalme zeewater of gewoon genieten van de mooie uitzichten. Er zijn wel meer van deze plekjes op het eiland, maar Biscoitos is echt supergezellig.

biscoitos bezienswaardigheden terceira

Op een zonnige dag is het hier echt heerlijk genieten. Vergeet je zwembroek niet!

Serra da Cume uitzichtpunt – Vanaf dat je op Terceira aankomt, valt het je vast op dat er héél veel landbouwgrond is. Dat zorgt voor een prachtig landschap, maar dat wordt nóg mooier als je het vanuit de hoogte ziet. Vanuit het Serra da Cume uitzichtpunt krijg je het beste uitzicht over dit deel van het eiland. Kilometers aan groene velden langs de ene kant en de prachtige zee langs de andere kant. Oh: en heel veel miniatuurkoeien!

serra da cume uitzichtpunt terceira bezienswaardigheden

Er waait hier een ferm windje. Neem dus zeker een jas of trui mee!

Walvissafari – Ben je niet naar São Miguel geweest, of had je geen geluk met het boeken van een walvisexcursie? Probeer het dan nog eens in Terceira. Ook van hieruit vertrekken er dagelijks wel enkele bootjes om de giganten van de zee van dichterbij te zien.

walvissen spotten azoren terceira

Twee potvissen gespot!

Op je gemak rondrijden – De natuur, de mooie landbouwlandschappen en de robuuste kustlijn zijn stuk voor stuk adembenemend. Er is geen betere manier om al dat natuurschoon te zien dan met een huurauto. Rijd rustig langs de golvende en draaiende bochten en kijk je ogen uit. Maar houd je handen wel stevig op het stuur!

terceira auto rondrijden

De landschappen zijn hier heel anders, maar allemaal zijn ze minstens even mooi!

Bezienswaardigheden in Pico

Het tweede grootste eiland van de Azoren is Pico. Deze drijvende landmassa wordt gedomineerd door de gigantische berg ‘Pico’ die het voor mij ook meteen één van de mooiste eilanden in de Azoren maakt. Ik vind dit eiland een beetje een mix van Terceira en São Miguel. Je hebt hier immers ook prachtige uitzichtpunten, maar ook enorm veel landbouwgronden en ook hier lijkt het soms of je terug in de tijd bent gestapt.

Montanha do Pico – Vanaf dat je op Pico aankomt, zie je deze berg al boven het eiland uittorenen. De Montanha do Pico is de hoogste berg van Portugal en domineert het hele eiland. Of je er nu gewoon foto’s van maakt of hem beklimt: deze mastodont is héél indrukwekkend.

pico azoren bezienswaardigheden berg

Een echte bad boy, vind je ook niet?

Gruta das Torres – Er zijn meer dan 300 vulkanische grotten en tunnels op de Azoren, maar meer dan de helft daarvan vind je op Pico. Persoonlijk vond ik mijn bezoek aan deze tunnel ook het leukst. Je daalt tezamen met je gids af naar deze pikzwarte tunnel. Het enige wat je meekrijgt is een sterke zaklamp en een hoofddeksel om vallende steentjes (en waterdruppels) af te weren. Alleen het begin van deze lavatunnel werd een beetje aangepast om het zo makkelijker te maken voor bezoekers om af te dalen. Vijftig meter diep in de tunnel en je loopt in een grot waar geen artificiële lichten of paden zijn aangelegd. Misschien schrikt dat je wel af, maar geloof me: het is véél leuker zo. Het voelt net aan alsof je de grot voor de eerste keer ontdekt! De formaties die de gids je onderweg toont zijn hier trouwens ook veel indrukwekkender dan in de meeste andere grotten die je in de Azoren kan bezoeken.

gruta das torres pico dingen om te doen azoren

De Gruta das Torres moet wel één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Azoren zijn.

Het Capitão meer – Ook op Pico vind je heel wat natuur. Eén meertje dat heel mooi is bij goed weer, is het Capitãomeer. Je wordt er steevast begroet door vrolijke eendjes, maar wat deze plek zo mooi maakt is toch vooral de prachtige achtergrond. De Montanha do Pico zorg ervoor dat dit een perfecte fotolocatie wordt.

capitao meer pico eiland bezienswaardigheden azoren

Mooi he. En zeker met de Montaha do Pico op de achtergrond!

Museu dos Baleeiros – Persoonlijk vond ik dit het meest interessante museum van de Azoren. Hier leer je alles over walvissen en hoe er vroeger op hen werd gejaagd. Bekijk de scherpe harpoenen en speren waarmee deze reuzen werden vermoord, kunst gemaakt uit walvisbotten (er staat zelfs een volledig servies!) of bekijk de interessante film over het vroegere belang van walvisjacht in Pico.Als je ook graag wilt zien waar deze dode walvissen naartoe werden gesleept en hoe ze werden ‘verwerkt’, breng dan ook een bezoek aan de voormalige walvisfabriek in het Museu da Industria Baleeira. Recht tegenover dit gebouw staat ook een mooi monument ter ere van de vroegere walvisjagers.

museo dos baleeiros pico dingen om te doen

Het museo dos baleeiros in Pico is ontzettend interessant. Op de foto zie je een traditionele boot die werd gebruikt bij de walvisjacht.

azoren bezienswaardigheden pico musea da industria baleeira

De plek waar de gevangen walvissen werden verwerkt: het Musea da Industria Baleeira.

Criação Velha wijngaard – Hou je wel van een Portugees wijntje? Ga dan eens kijken vanwaar ze komen! Aan de voet van dit bergachtige eiland zie je dat vulkanische stenen kilometer na kilometer op elkaar worden gestapeld. Op deze muurtjes groeien de druivenstruiken die uiteindelijk worden geteeld en waar dan lekkere wijn uit wordt gemaakt. Zoek zeker naar de rode windmolen in het midden van deze wijngaard. Mooi voor foto’s, maar ook tof om even te beklimmen.

Criação Velha wijngaard pico eiland

De Criação Velha wijngaard is heel uitgestrekt en domineert een groot deel van de kust van Pico.

Walvissafari – Ben je nog altijd niet in een bootje geklauterd om wilde walvissen te zien? Dan wordt het nu toch echt tijd! Vanuit Pico kan je ook kennismaken met deze grote dieren en als je echt niet genoeg  kan krijgen van Flipper en Free Willy, dan kun je hier ook met wilde dolfijnen zwemmen.

walvissen zien pico eiland azoren

Een walvis safari wordt hoe dan ook een top ervaring. Op welke eiland je het ook doet.

Bezienswaardigheden in Faial

Faial is één van de kleinere eilanden van de Azoren (en ligt amper zes kilometer van Pico), maar heeft toch enkele prachtige bezienswaardigheden. Als je graag verschillende eilanden wilt bezoeken, raad ik daarom zeker aan om ook één dag in Faial door te brengen. De gezellige sfeer, het lekkere eten en de prachtige stranden (volgens mij de mooiste van de Azoren!) maken dit eiland echt wel de moeite waard om te bezoeken.

Capelinhos vulkaan – Mijn favoriete activiteit in Faial (en misschien zelfs één van mijn favoriete bezienswaardigheden van de volledige Azoren) is zonder twijfel Capelinhos. Met de auto rijd je het ene moment nog door de groene natuur van Faial, maar wanneer je vlakbij je eindbestemming de laatste heuvel oprijdt lijkt het wel alsof alle kleur uit de omgeving is weggezogen. Deze grijszwarte woestijn is het gevolg van de meest recente vulkaanuitbarsting op de Azoren. In 1958 begon een ondergrondse vulkaan eerst lichtjes te pruttelen, maar enkele dagen later spuwde het al stof en lava naar boven. De opeenhoping van al dit steengruis zorgde ervoor dat Faial een stukje groter werd, maar ook dat de omliggende omgeving veranderde in een soort van maanlandschap. De vuurtoren die op amper één kilometer van deze gewelddadige vulkaanuitbarsting stond, bleef als bij wonder ongedeerd. Dit langgerekte gebouw kan je nu zelfs beklimmen om een panoramisch uitzicht te krijgen over deze mooie omgeving.

Capelinhos vulkaan faial azoren

Capelinhos. Eén van de mooiste landschappen op de Azoren volgens mij!

Capelinhos museum – Nog interessanter dan die vuurtoren is trouwens het Capelinhos museum dat daaronder ligt. Deels ondergronds, deels bovengronds, vertelt dit informatieve centrum je over de explosie van Capelinhos en andere gedocumenteerde vulkaanuitbarstingen vanover de hele wereld.
Aan de hand van filmpjes, foto’s en maquettes word je perfect duidelijk gemaakt hoe een vulkaan werkt en hoe zo’n uitbarsting zich kan manifesteren. In dit moderne gebouw vind je ook enkele prachtige collecties. Mijn favoriet? De gestolde magmakanonskogels, die met een verbazingwekkende snelheid op het land werden gespuwd en door het rondtollen zo snel afkoelden dat ze prompt in steen veranderden.
Wil je graag meer weten over het ontstaan van de Azoren of vulkanen in het algemeen? Dan mag deze bezienswaardigheid absoluut niet ontbreken op je to-do lijstje!

capelinhos museum faial bezienswaardigheden azoren

Zo’n vulkaan is echt wel interessant hoor! Dit museum moet je dus zeker bezoeken.

Peter Café Sport / Scrimshaw museum – Eén van de gezelligere plekjes om rond te hangen in de haven van Horta, is dit café. Aan de binnenkant hangen honderden vlaggen die deze authentieke staminee helemaal opfleuren. Een nog betere reden om hier binnen te gaan, is het kleine museum dat je op de bovenste etage vindt. Daar staat immers één van ’s werelds grootste (en mooiste) collecties aan ’Scrimshaw’. Deze Engelse term doelt op voorwerpen die walvisjagers vroeger maakten tijdens hun (jarenlange) reizen op zee.
De ivoren tanden van de potvis werden zorgvuldig bijgehouden, en nadat het oppervlak was gepolijst werden er prachtige tekeningen op aangebracht. Ook met de beenderen van de walvissen werden prachtige kunstvoorwerpen gemaakt trouwens! Een kaartje voor dit museum kost vijf euro. Als je dat duur vindt, bedenk dan wel dat één zo’n kunstige walvistand al snel €2000 of meer kost…

peter cafe sport faial dingen om te doen

Peter café sport: heel geliefd bij locals en toeristen.

scrimshaw museum faial bezienswaardigheden azoren

Het scrimshaw museum. Helemaal vooraan zie je een onbewerkte walvistand. Groot, vind je ook niet?

Porto Pim – Het is niet makkelijk om een paradijselijk zandstrand te vinden op de Azoren. Gelukkig hoef je niet langer te zoeken, want dit strand lijkt weggeplukt uit de Caraïben.
Het goudkleurige zand wordt overspoeld door doorzichtig en kalm zeewater en als het te warm wordt kan je rustig afkoelen onder de gigantische, inktzwarte lavarotsen die dit strand toch wel een beetje verborgen houden. Zon, zee, strand en een prachtig uitzicht. Ja, dit is echt genieten!

Porto Pim faial azoren stranden

Porto Pim. Het mooiste strand van de Azoren (volgens mij)!

Espalamaca uitzichtpunt – De kans is groot dat je Faial bezoekt met de boot (Vanaf Pico duurt het maar 30 minuten om naar hier te varen). Als je uit de haven vertrekt, duurt het ongeveer vijf minuutjes om naar het Espalamanca uitzichtpunt te rijden. Van hieruit krijg je meteen ook één van de meest spectaculaire uitzichten over het eiland. Je ziet de prachtige haven van Horta, maar ook de andere kant van het eiland. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je daar altijd nog een prachtige achtergrond bovenop. Van hieruit zie je Pico en zijn imposante vulkaan immers ook heel goed.

espalamaca uitzichtpunt bezienswaardigheden faial azoren

Het Espalamaca uitzichtpunt op Faial eiland! Je mond valt sowieso open bij dit prachtige panorama!

Caldeira – Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Faial is de Caldeira. Een gigantische vulkanische krater die je vanuit de hoogte kan bekijken. In de diepe afgronden zie je prachtige groen- en aardetinten die elkaar afwisselen en als je weet dat de wandeling rond deze krater maar liefst acht kilometer lang is, dan besef je pas echt hoe gigantisch deze Caldeira is! Vergeet geen extra trui of jasje, want het waait hier stevig!

Caldeira faial bezienswaardigheden azoren

Eén van de grootste vulkaankraters die ik al zag! De Caldeira van Faial.

Praia do Almoxarife – Ik zei het al eerder: Faial heeft enkele mooie stranden en dit is er zeker eentje van. Dit strand met keien (zeg maar rotsblokken) is echt prachtig om te zien. De afgeronde, zwarte lavastenen staan in scherp contrast met de groene omgeving van het land en de azuurblauwe oceaan die de keien traag over elkaar doen rollen. Rondom dit strand vind je ook enkele leuke cafeetjes en eetgelegenheden vanwaar je rustig kan genieten van al dit natuurschoon.

praia do almoxarife faial eiland

Het Praia do Almoxarife is heerlijk rustig en wonderbaarlijk mooi. En in de verte zie je Pico!

11x De beste hotels in de Azoren

Plan je je eigen rondreis door de Azoren? Dan moet je natuurlijk wel ergens kunnen overnachten! Deze prachtige hotels en B&B’s kan ik alleen maar aanraden:

Caloura Hotel Resort (São Miguel)

Dit moet één van de mooiste hotels zijn waar ik ooit heb overnacht! Dit prachtige resort ligt op een stukje rijden van Ponta Delgada (de hoofdstad van São Miguel), maar het is hier zo betoverend dat je al snel geen andere accommodatie meer wenst. Als je helemaal tot rust wil komen, dan is dit zeker het juiste hotel voor jou.
De erg ruime kamers zijn voorzien van alle gemakken en een héél groot en comfortabel bed. Het uitzicht dat je vanaf je balkon krijgt is hemels! Dit hotel staat immers vlakbij de ruige kliffen van dit vulkanische eiland.
Geniet van het uitgebreide ontbijt in het restaurant met een oogverblindend mooi uitzicht, of ga zwemmen in het buitenzwembad met datzelfde fantastische panorama.
Geloof me: een verblijf in het Caloura Hotel Resort vergeet je nooit meer!

Eén overnachting in dit fantastische hotel kan al voor €85 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Caloura hotel resort sao miguel

Het uitzicht vanaf het Caloura hotel resort is sprookjesachtig mooi!!

caloura hotel sao miguel azoren

De kamers zijn luxueus en hebben een prachtig panorama over de ruige kust van de Azoren.

Central Guesthouse (São Miguel)

Het Central Guesthouse is een moderne en gezellige B&B waar je je onmiddellijk thuis voelt. Het is gelegen in het centrum van Ponta Delgada op het eiland São Miguel. Als gast in dit pension mag je gebruikmaken van de keuken. Alle kamers zijn modern en ruim ingericht en na een dagje wandelen op het eiland, kan je op het balkon van je kamer heerlijk ontspannen.

De accommodatie ligt in het hartje van Ponta Delgada, dicht bij tal van bezienswaardigheden in de Azoren. Zo ligt het Santuario Nossa Senhora da Esperança op slechts één kilometer van het hotel. Ook het iconische Portas da Cidade kan je gemakkelijk bereiken tijdens een wandeling. Bezoek tijdens je vakantie in Ponta Delgada ook eens de boulevard waar je bij mooi weer een prachtig zicht hebt op de vulkaan Do Fogo.

Eén nachtje in dit hotel in de Azoren kost je gemiddeld €55 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Central Guesthouse Sao Miguel Azoren

© Central Guesthouse

Hotel Cruzeiro (Terceira)

Het recent geopende Cruzeiro hotel in Terceira ligt dicht bij het centrum van Angra do Heroísmo. Deze moderne accommodatie biedt comfortabele en moderne kamers tegen een budgetvriendelijke prijs, ideaal als je met vrienden op vakantie gaat. Er is jammer genoeg geen zwembad in het hotel, maar gelukkig ligt het strand op loopafstand van de locatie. Daarnaast krijg je elke ochtend een uitzonderlijk lekker ontbijt.

Als je logeert in Hotel Cruzeiro, zijn er in de buurt heel wat bezienswaardigheden van de Azoren te bewonderen. Zo staat het stadje Angra do Heroísmo op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat heeft zo z’n redenen. Je vindt er namelijk heel wat prachtige gebouwen en monumenten, zoals het paleis Palácio dos Capitães-Generais, het Castelo de São João Baptista en de Igreja da Misericordia.

Voor één nachtje in een tweepersoonskamer in Hotel Cruzeiro betaal je slechts €76.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Azoren Hotel Cruzeiro

© Hotel Cruzeiro

Hotel Cruzeiro Azoren

© Hotel Cruzeiro

Atlantida Mar Hotel (Terceira)

Het 28 kamers tellende Atlantida Mar is een eigentijds, modern hotel in Terceira. Dit design pension ligt in een rustige omgeving met aan de overkant de mooie kustlijn van Praia da Vitória. De kamers hebben een lichte en moderne, maar eenvoudige richting met een fantastisch 360-graden uitzicht over de Atlantische Oceaan. Ontspannen kan aan het strand, maar ook in één van de vele voorzieningen van het hotel. Denk maar aan een sauna en jacuzzi. Het hotel is trouwens ook geschikt voor kinderen.

Atlantida Mar ligt buiten het centrum, ver van alle drukte. Het is zo’n vijf minuten rijden naar Praia da Vitoria. Als je op zoek bent naar dingen om te bezichtigen op de Azoren, kan je vanuit dit hotel gemakkelijk naar Serra Do Cume-berg rijden. Van hierop heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving.

Per nacht in een tweepersoonskamer in het Atlantida Mar Hotel, betaal je ongeveer €85.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Atlantido Mar hotel Azoren

© Atlantido Mar Hotel

Terceira Atlantido Mar hotel

© Atlantido Mar Hotel

Aldeia da Fonte (Pico)

Een fantastisch, duurzaam en ecologisch resort op de kliffen van de Pico berg. Het hotel bestaat uit zes huisjes, gemaakt uit vulkanische stenen, en wordt omringd door de prachtige natuur. Je logeert in één van de warme gezellige kamers die elk voorzien zijn van een minibar. Het hotel biedt haar gasten de ideale plek voor ontspanning aan met onder andere een Tai Chi-tuin, yoga-sessies en een Atlantisch zwembad. De accommodatie is bovendien erg bekend omwille van haar restaurant waar je regionale gerechten kan proeven. Ik kan in ieder geval de visgerechten aanraden. Hemels!

Dankzij de geweldige ligging van dit hotel in Pico, kan je vanop de eerste rij van de walvisvaarttraditie genieten. De omgeving rondom de accommodatie is charmant en dus ideaal voor een fijne wandeling. Op 5 minuten rijden van Aldeia da Fonte vind je trouwens het mooie Lajes do Pico waar je kan proeven van de authentieke levensstijl van de bewoners.

Voor een tweepersoonskamer in Aldeia da Fonte betaal je gemiddeld €85 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Aldeia do fonte hotel azoren pico

Aldeia da Fonte.

Azoris Faial Garden – Resort Hotel (Faial)

Dit viersterrenhotel bevindt zicht in de enige stad van het Faial eiland. De gezellige kamers hebben allemaal een balkon waar je kan genieten van een wondermooi uitzicht op het Pico eiland. Daarnaast heeft het resort ook heel wat faciliteiten om je te doen ontspannen. Denk maar aan een binnen- en buitenzwembad, jacuzzi en sauna. Voor lekker eten hoef je ook niet ver te lopen, want het hotel heeft een eigen restaurant waar je kan proeven van Portugese specialiteiten.

Vanuit het Azoris Faial Garden zijn er heel wat dingen om te doen in de Azoren. Zo kan je de Monte da Guia, de vuurtoren van Ponta dos Capelinhos en de Caldeira bezoeken. Het stadje Horta is tijdens je vakantie ook zeker een bezoek waard. Vergeet daarnaast ook niet de jachthaven te bewonderen. In het hotel zelf kan je naast ontspannen ook wat aan je conditie werken dankzij het fitnesscentrum en de tennisbaan. Vervelen zit er dus niet in!

Slapen in een tweepersoonskamer in het Azoris Faial Garden – Resort Hotel, kost je zo’n €88 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Azoris Faial Garden hotel Azoren

© Azoris Faial Garden

Azoris Faial Garden – Resort Hotel Azoren

© Azoris Faial Garden

Terceira Mar Hotel (Terceira)

Omgeven door palmbomen en op een steenworp van de oceaan, vind je het viersterrenhotel Terceira Mar. De kamers zijn klassiek ingericht, erg ruim en heel erg goed onderhouden waardoor je je er onmiddellijk thuis voelt. Als je logeert in het Terceira Mar hotel, kom je er vooral voor het heerlijke uitzicht en de fantastische faciliteiten. Denk maar aan de fitnessruimte, zwembaden en het lekkere eten in het restaurant van het hotel.

Het hotel ligt op drie minuten lopen van Silveira Beach en op twintig minuten wandelen van het centrum van Angra do Heroismo. Nog iets dichter bij de accommodatie, ligt het São João Baptista, een fort uit de 16e eeuw. Verder is de ligging van het Terceira Mar een fijne plek waar je even weg bent van alle drukte.

Voor een nacht in een tweepersoonskamer in dit hotel in de Azoren, betaal je zo’n €111.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Terceira Mar Hotel

© Terceira Mar Hotel

hotel Terceira Mar

© Terceira Mar Hotel

Hotel do Canal (Faial)

Dit hotel maakt deel uit van de belangrijkste hotelketen van de Azoren, de Bensaúde Group. Als je al in één van deze resorts hebt gelogeerd, weet je waar je je kan aan verwachten. De moderne kamers in deze vestiging hebben een prachtig uitzicht op het Faial-Pico-kanaal en de Pico-berg. Alleen al voor dit zicht, reserveer je best meteen een kamer. Verder kan je in het pension gebruikmaken van tal van wellnessfaciliteiten en geniet je in het restaurant van lekkere lokale specialiteiten.

Hotel do Canal ligt vlak bij de jachthaven van Horta – het is slechts 10 minuten wandelen. Gezien Horta de enige stad is, ligt dit hotel in Faial in tamelijk rustige omgeving waardoor de accommodatie de perfecte plek is om te relaxen tijdens je rustgevende vakantie. Om te genieten van de bezienswaardigheden van de Azoren op dit eilandje, moet je dus vaak wat verder rijden. Vraag aan het personeel wat tips over welke dingen je zeker niet mag overslaan tijdens je verblijf.

Een overnachting in een tweepersoonskamer in dit hotel in de Azoren, kost je zo’n €128.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel do Canal Faial

© Hotel do Canal

Faial hotel do Canal

© Hotel do Canal

Pocinho Bay (Pico)

Pocinho Bay is een kleine, smaakvolle oase aan een kleine baai in Madalena op het eiland Pico. Dit luxe hotel is eigenlijk een ruime villa met zes slaapkamers. Elke kamer heeft een unieke stijl waarbij modern design gemixt wordt met rustieke details. Je kan hier elke dag genieten van een vers ontbijtbuffet met een bijzonder uitzicht op het Faial-eiland. Dankzij de kleinschaligheid van het hotel is dit de perfecte plek om te ontspannen aan het zwembad of in de lounge van het pension.

Ondanks de rustige omgeving van Pocinho Bay, zijn er heel wat dingen om te doen in de Azoren nabij de accommodatie. Zo kan het personeel van het hotel duik- en visexcursies voor je regelen. Pico is trouwens erg gekend voor het spotten van walvissen en vogels. Daarnaast ligt dit hotel in Pico te midden van een wijngaard.

Een nacht in een tweepersoonskamer kan je bij Pocinho Bay boeken vanaf €168.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Azoren Pocinho Bay

© Pocinho Bay

Pocinhobay Azoren hotel Pico

© Pocinho Bay

Pedras do Mar Resort & Spa (São Miguel)

Een prachtig hotel in São Miguel met een ongelofelijk uitzicht op zee. Als je op zoek bent naar een hotel waar je volledig kan ontspannen, ben je hier aan het juiste adres. De moderne kamers hebben een chic minimalistisch design, inclusief luxe badkamers en grote balkons. De accommodatie heeft bovendien een fantastische spa waar je je volledig kan laten verwennen en een opvallend overloopzwembad.

Pedras do Mar Resort & Spa ligt in Fenais da Luiz op tien minuutjes rijden van Ponta Delgada. Het is de ideale uitvalsbasis als je op zoek bent naar dingen om te doen in de Azoren, maar tegelijk ook wilt genieten van de rust. Op zo’n twintig kilometer van het hotel ligt de lagune van de Do Fogo-vulkaan en op een halfuurtje rijden vind je het gekende Sete Cidades lagune.

Voor een overnachting in dit prachtig vijfsterrenhotel, betaal je ongeveer €195 voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com Booking.com

hotels Azoren Pedras do Mar Resort Spa

© Pedras do Mar Resort & Spa

Pedras do Mar Resort & Spa

© Pedras do Mar Resort & Spa

Santa Barbara Eco Beach Resort (São Miguel)

De combinatie van ecologisch met elegante esthetiek maakt van Santa Barbara Eco Beach Resort een prachtig hotel in de Azoren. De comfortabele ‘pluche’ villa’s zijn ideaal voor koppels die op zoek zijn naar wat extra privacy tijdens hun vakantie. Vanuit de kamer heb je een formidabel uitzicht op de oceaan en de bergen en heb je onmiddellijke toegang tot het strand, de bijhorende strandbar en het zwembad. Bovendien geniet je in het restaurant van het hotel van de heerlijkste visgerechten.

Santa Barbara Eco Beach Resort biedt tal van activiteiten aan. Zo kan je er genieten van mooie wandeltochten in de omgeving, een verfrissend duik- of vistripje of van enkele surflessen. Wil je de omgeving wat verder ontdekken? Dan kan je in het hotel een fiets of auto huren om bijvoorbeeld naar het centrum van Ribeira Grande te gaan.

Per nacht in een tweepersoonskamer in het Santa Barbara Eco Beach Resort in São Miguel, leg je zo’n €291 neer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Santa Barbara Eco-Beach Resort

© Santa Barbara Eco-Beach Resort

Sao Miguel Hotel Santa Barbara Eco-Beach Resort

© Santa Barbara Eco-Beach Resort

Vakantie naar de Azoren

Overtuigd van de schoonheid van de Azoren?
Een strandvakantie zal het wellicht niet worden, maar de prachtige natuurlijke bezienswaardigheden maken dat ruimschoots goed! Een vakantie naar de Azoren kost niet heel veel. Bij onderstaande reisorganisaties kan je alvast terecht voor enkele mooie deals.
Wil je je rondreis door de Azoren liever zelf plannen? Lees dan zeker dit artikel en boek een vlucht bij TuiFly (vanaf €60!).

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Excursies en andere dingen om te doen in de Azoren

Wil je bepaalde zaken, zoals een walvissafari, al vastleggen voor tijdens je reis naar de Azoren? Kijk dan eens naar deze tours en dingen om te doen:

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>