Reisgids St. Lucia, Zuid-Afrika: wat te doen? + info, foto’s & tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 februari, 2022

Helemaal in het noordoosten van het magnifieke Zuid-Afrika vind je St. Lucia. Dit kleine stadje staat vooral bekend omwille van de duizenden nijlpaarden en krokodillen die hier wonen, maar toch is er hier nog veel meer te doen en te beleven.
Prachtige natuurparken, spectaculaire wildlife encounters en een heel gezellig centrum. Saint Lucia is niet voor niets één van mijn favoriete bezienswaardigheden van Zuid-Afrika!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 stemmen)

Saint Lucia Zuid Afrika

Gezellig stadje vlakbij sprookjesachtige moeraslandschappen

Nog maar zelden vond ik zo’n klein stadje als Sint Lucia zó leuk!

Vanaf het moment dat je de brug oversteekt en je in St. Lucia aankomt, word je ondergedompeld in de mysterieuze sfeer van deze stad. De gezellige restaurants en cafeetjes houden het hier altijd levendig, maar misschien is het toch vooral de familie nijlpaarden met hun nachtelijke bezoeken die deze plek zo geheimzinnig maakt.
Hoewel de straten best Amerikaans aanvoelen met al hun villa’s en prachtig gemanicuurde tuintjes, zit je hier op geen enkel moment ver weg van de prachtige Zuid-Afrikaanse natuur. En dat is natuurlijk de reden waarom een bezoek aan St. Lucia in Zuid-Afrika zeker op jouw planning moet staan!

St Lucia Zuid Afrika Sint Lucia

Het vele wildlife is nooit veraf! Dit is dan ook de perfecte uitvalsbasis om enkele nationale parken te verkennen.

nijlpaard st lucia zuid afrika

Wil je nijlpaarden in hun wilde omgeving zien? Dan is er geen betere plek dan in St. Lucia, Zuid-Afrika!

6x Wat te doen in St. Lucia?

Er zijn heel wat bezienswaardigheden in het St. Lucia van Zuid Afrika. Je kan hier dan ook gerust enkele dagen doorbrengen! Dit waren mijn persoonlijke hoogtepunten van dit gezellige stadje:

De krokodillen en nijlpaarden van St. Lucia spotten tijdens een boottocht

Er is heel wat te doen in St. Lucia maar de hoofdreden om naar deze plek af te zakken, is natuurlijk omdat je kennis wil maken met de vele krokodillen en nijlpaarden die hier wonen. Aangezien beide dieren vooral in het water leven, is een boottochtje de beste manier om dat te doen.

Vanaf de aanlegplaats die net buiten de stad ligt, vertrekken dagelijks meerdere tours die je vlakbij de dieren brengen. Veel kost dat trouwens niet, want een twee uur durende boottocht kost maar €15 per persoon. Ik raad wel aan om je boot zo snel mogelijk te boeken, want plaatsen zijn beperkt en meestal is alles al enige dagen op voorhand volgeboekt. Toen ik er was, werden drie koppels weggestuurd omdat ze hun tickets niet op voorhand hadden aangeschaft.

Ondertussen zijn de nijlpaarden de bootjes al zo gewoon, dat je deze kolossen vanaf enkele meters afstand kan begluren zonder dat ze agressief worden. Je zou het misschien niet denken, maar nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren van Afrika en zorgen jaarlijks ook voor de meeste menselijke doden. Ze lijken misschien log, maar eens aan land kunnen ze snelheden van maar liefst dertig kilometer per uur halen.
Het is dus behoorlijk indrukwekkend dat je deze wilde dieren hier van zo dichtbij kan zien. Meteen ook een tip: als je de dieren aan land ziet in St. Lucia en je te voet bent, maak je dan zo snel mogelijk uit de voeten. Snel, agressief en héél territoriaal zijn immers een dodelijke mix.

Vanaf de boot is het heel leuk om de dieren te horen knorren of ze te zien geeuwen. Eens je de tanden van de grootste nijlpaarden hebt gezien, snap je wel waarom ze zo gevaarlijk zijn!

Naast nijlpaarden kan je hier ook heel wat krokodillen zien. Echter komen deze reptielen alleen tevoorschijn als de zon schijnt. Zij zijn immers koudbloedigen en hebben de zonne-energie nodig om te kunnen jagen en zwemmen. Als de weersvoorspelling dus nogal bewolkt is, raad ik aan om je boottocht in St. Lucia even uit te stellen. Anders zal je wellicht geen enkele krokodil zien. Nog een reden om tickets via GetYourGuide te boeken, want bij hen kan je deze tour gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Krokodillen St Lucia Zuid Afrika

Deze krokodil keek toch wel heel geïnteresseerd naar ons bootje…

nijlpaarden boottocht St Lucia

Geeuwen was nog nooit zo indrukwekkend!

Safari door het iSimangaliso Wetland park in Zuid-Afrika

Het iSimangaliso Wetland park is één gigantisch moerasgebied waar je heel veel dieren kan spotten. Hoewel hier geen leeuwen leven, kan je de overige dieren van The Big Five (olifanten, neushoorns, luipaarden, buffels) wel zien. Overigens zag ik ook nog heel veel gnoes, aapjes, zebra’s, giraffen en koedoes.
Deze wilde dieren zijn natuurlijk de hoofdattractie van dit prachtige park, maar ook de landschappen hier zijn fenomenaal. Onderweg zijn er ook enkele uitzichtpunten waar je zeker even de tijd voor moet nemen. Soms is het even klimmen, maar de panorama’s die je te wachten staan zijn werkelijk betoverend. Terwijl je even de benen strekt op deze wandelpaden, merk je ook dat de dieren hier nooit ver weg zijn. Onderweg kwam ik enkele schattige gazelles tegen, maar het waren toch vooral de voetsporen van nijlpaarden in de opgedroogde cement die me iets nerveuzer deden verder wandelen.

Als je tijd maar beperkt is, dan raad ik aan om je bezoek aan iSimangaliso vooral te focussen op het deel dat achter de Bhangazi Gate ligt. Hier vind je immers de mooiste landschappen en de leukste routes om te rijden. In dit deel van het wildpark ligt ook Cape Vidal, waarover ik je hieronder meer vertel.

Aangezien de wegen hier in optimale staat zijn, kan je zeker zelf door het iSimangaliso Wetland park rijden. Met de goedkoopste huurauto heb je hier zeker geen problemen, maar een iets hogere wagen kan wel handig zijn om meer dieren te spotten. Hoe hoger je zit, hoe makkelijker ze immers zichtbaar worden. Wat ik wel aanraad, is om een all-in huurauto te boeken. Een volledig dekkende verzekering is immers geen slecht idee in een park vol met wilde dieren.

Goedkope huurauto’s kunnen al voor €16,5 per dag bij websites zoals EasyTerra of Discover Cars. Een all-in huurauto van Sunny Cars kost je €27 per dag.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een safari met een echt safarivoertuig. Omdat je in deze wagens zo hoog zit, is het vaak veel makkelijker om dieren te spotten. Bovendien word je ook ten alle tijde bijgestaan door een professionele ranger en die kan je alles vertellen over het park en de dieren die je onderweg tegenkomt. Aangezien zij in contact staan met andere rangers in het park, weten zij ook altijd waar het wildlife zich bevindt. Een gegidste safari kost net geen €60 per persoon.

iSimangaliso Wetland Park St Lucia

Neem je tijd in dit mooie park, want sommige dieren weigeren om aan de kant te gaan!

uitzichtplatform iSimangaliso Wetlan Park St Lucia

Er zijn heel veel uitkijkplatformen in iSimangaliso. De uitzichten zijn telkens fan-tas-tisch!

Cape Vidal

Zuid-Afrika heeft heel veel mooie stranden, maar Cape Vidal was voor mij toch één van de allermooiste. Ook al is dit misschien geen paradijselijk strand met een azuurblauwe oceaan op de achtergrond, de uitgestrektheid en de prachtige duinen betoverden mij onmiddellijk!

De wind blaast het zand dagelijks terug op de parkeerplaats, waardoor het lijkt alsof je hier in een verlaten gebied bent terechtgekomen. Achter de dichtbegroeide bossen van het iSimangaliso Wetland park hoor je de wilde zee al klotsen en eens je langs de duinen op het strand bent gekomen word je onmiddellijk verliefd. De duinen strekken zich uit over kilometerslange stranden en als je een beetje geluk hebt, krijg je het strand zelfs helemaal voor jezelf. Of toch bijna, want ook hier vind je soms enkele beestjes terug. Krabben, aapjes en misschien zelfs zeeschildpadden worden hier regelmatig gespot. Van nijlpaarden of krokodillen heb je hier trouwens niets te vrezen, want die vind je gewoon niet in dit deel van het park.

Onder water is er trouwens ook veel te ontdekken in Cape Vidal. Neem dus gerust je snorkeluitrusting mee of boek een excursie waarmee je de hele dag onder water doorbrengt.

Als je het iSimangaliso Wetland Park vanaf de Bhangazi toegangspoort bent binnengekomen, dan is het nog een dik half uur rijden naar Cape Vidal. Je trekt dus best een volledige dag uit voor dit idyllische strand, waarbij je ook de moerasgebieden ontdekt.

Cape Vidal St Lucia Zuid-Afrika

Ook in Cape Vidal vind je ongerepte natuur!

krabben cape vidal

Hoewel er geen nijlpaarden en krokodillen voorkomen, zijn de beestjes ook hier nooit ver weg!

Kennis maken met de walvissen van St. Lucia

Vanaf juni tot eind november komen deze prachtige reuzen in grote aantallen naar deze wateren, omdat ze zich hier komen voortplanten. Daardoor is de kuststrook die aan St. Lucia grenst dan ook de perfecte plaats om walvissen te zien.

Vanaf St. Lucia kan je in dit seizoen een excursie regelen die je mee naar zee neemt. Daar krijg je drie uur lang heel wat bultrugwalvissen te zien. Bovendien is de kans hier bijzonder groot dat ze ook ‘breachen‘ of uit het water springen. Wanneer je zo’n gigantisch beest uit het water ziet komen, valt je mond gegarandeerd open. Wat een spektakel!

Een walvis safari in St. Lucia kost je ongeveer €90 per persoon. Is je tijd beperkt in Saint Lucia, maar gaat je rondreis door Zuid-Afrika wel nog even verder? Dan is het goed om te weten dat je ook in andere delen van Zuid-Afrika walvissen kan zien.

walvissen St Lucia Zuid Afrika

Wie zegt dat reuzen niet majestueus kunnen zijn?

’s Nachts naar schildpadden zoeken

Niet alleen overdag is er in St. Lucia veel te ontdekken, want ook ’s nachts zijn er mogelijkheden om beestjes te zien.

Afhankelijk van de getijden word je vrij laat opgehaald en in sneltempo door het iSimangaliso Wetland Park gereden. Onderweg maak je geregeld een stop als er een dier wordt gespot. Nijlpaarden komen ’s nachts immers uit het water om te grazen, maar ook andere dieren zijn vaak heel actief als het donker is.

Eens je Cape Vidal hebt bereikt, mag je een kwartiertje de benen strekken terwijl de ranger een beetje lucht uit de banden laat. Als je op zand gaat rijden, is dat immers noodzakelijk.
Wanneer dat gebeurd is, rijd je persoonlijke chauffeur rustig op dit reusachtige strand terwijl er met een zaklamp naar schildpadden wordt gezocht. Of misschien niet naar de schildpadden zelf, maar in ieder geval naar hun slepend spoor in het zand.
Wanneer je deze kolossale dieren dan éindelijk mag aanschouwen, dan word je dolenthousiast! Echter raad ik wel aan om niet met te veel verwachtingen op pad te gaan. Tijdens deze vermoeiende avondexcursie zag ik immers maar één schildpad die al terug naar de zee aan het gaan was.

Afhankelijk van het seizoen zie je ofwel de moeders die aan land komen om hun eieren te leggen, ofwel de kleintjes die uit hun eieren kruipen en stilletjes in de zee wegglijden. Het schildpaddenseizoen loopt hier van midden november tot maart.

nachtsafari iSimangaliso St Lucia

Tijdens zo’n nachtsafari zie je ook heel wat dieren!

Dagtour of meerdere dagen naar Hluhluwe-Imolfozi National Park

Het oudste nationale park van het land ligt op amper één uurtje rijden van St. Lucia en is die moeite zeker waard. Voor mij was het zelfs één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het diverse landschap en de prachtige dieren die hier wonen.

Het heuvelachtige Hluhluwe is een thuis voor The Big Five en nog veel meer prachtige beestjes, maar het staat vooral bekend om zijn grote populatie neushoorns. Dit is immers de enige plek ter wereld waar de aantallen van deze dieren terug stijgen. Deze kolossen worden immers nog steeds brutaal vermoord omwille van hun hoorn. Volgens Aziatische kwakzalvers, bezit dit scherpe uitsteeksel immers medicinale en zelfs magische krachten. Dit is uiteraard onzin, want het is gewoon exact hetzelfde materiaal als ons haar of onze nagels. Heb jij ooit al nagels of haar gegeten om je beter te voelen? Ik dacht het niet…

Neushoorns zijn geweldig om te zien, maar ook de andere dieren die hier wonen zijn interessant. Tijdens mijn twee dagen in dit nationale park, zag ik neushoorns, giraffen, gnoes, gazelles, olifanten, zebra’s, buffels, wrattenzwijnen, leeuwen, bavianen en nog véél meer. Ik raad iedereen dan ook aan om hier minstens twee dagen naartoe te komen. Het park is heel erg uitgestrekt en de uren vliegen voorbij als je dieren in het vizier hebt.

Ook hier kan je perfect rondrijden met de goedkoopste huurauto. Anderzijds zou ik wel aanraden om voor dit wildpark een iets hogere auto te kiezen, want hier is dat echt een voordeel als je meer dieren wil zien. Omdat de bomen en planten hier vaak dicht begroeid zijn, merk je de dieren in een lage auto niet zo snel op.
Wederom raad ik ook aan om een all-in huurauto te kiezen. De beste keuze daarvoor is Sunny Cars of Tui Cars, maar je kan ook een goedkope auto huren bij o.a.EasyTerra of Discover Cars en daar dan een aparte (volledige) verzekering bij afsluiten.

Wil je je handen niet de hele tijd aan het stuur hebben? Of wil je gegarandeerd enkele mooie dieren zien? Dan is een gegidste safari een beter idee. Voor €85 per persoon word je vanuit St. Lucia opgepikt (en later ook weer afgezet), voorzien van een ontbijt, lunch en drankjes en bijgestaan door een professionele ranger.
Vanuit Durban kan een dagtour voor €160 pp.

hluhluwe imolfozi daguitstap St Lucia

Hoeveel neushoorns je ook ziet, voor mij blijven ze magisch bij elke ontmoeting!

hluhluwe olifant

Tijdens een bezoek aan Hluhluwe-Imolfozi heb je de kans op The Big Five te zien. In iSimangaliso kan dat niet.

Hoe geraak je vlot naar Sint Lucia?

Aangezien Sint Lucia niet meteen dicht bij andere trekpleisters van Zuid-Afrika ligt, zal je wellicht het vliegtuig moeten nemen om hier te geraken.
Er zijn twee mogelijkheden.

Richard’s Bay Airport is de luchthaven die het dichtst bij St. Lucia ligt. Vanaf hier moet je wel een auto huren in Zuid-Afrika, want anders bestaat er geen enkele mogelijkheid om in St. Lucia te geraken. Vanaf dit vliegveld is het nog zo’n anderhalf uur rijden vooraleer je in St. Lucia aankomt.
Hoewel deze luchthaven het dichtst ligt, betaal je voor een vlucht naar Richard’s Bay ook het meest.
Vanuit Kaapstad betaal je gemiddeld €220 per persoon. Vanuit Johannesburg is dat nog maar €70 per persoon.
Omdat dit een kleiner vliegveld is, zal je hier niet zo veel keuze hebben bij je huurauto. Boek dus op voorhand en verwacht relatief hoge prijzen in vergelijking met de tweede optie.

Zelf vloog ik naar Durban (King Shaka International Airport). Van daaruit is het nog zo’n twee en een half à drie uur rijden naar Sint Lucia. Je zit dus iets langer in de auto, maar vliegtickets zijn wel veel goedkoper.
Vanuit Kaapstad naar Durban zijn vluchten mogelijk vanaf €30 per persoon en vanuit Johannesburg zijn vliegtickets zelfs al mogelijk voor €20 per persoon!
Op deze internationale luchthaven heb je ook veel meer mogelijkheden om auto’s te huren. Autohuur hier ook veel goedkoper.

Omdat het wordt afgeraden aan toeristen om het openbaar vervoer te gebruiken in Zuid-Afrika, zal je vrijwel zeker een huurauto nemen.
Dat hoeft trouwens niet duur te zijn. Bij websites zoals EasyTerra of AutoEurope kan je al een auto huren vanaf Durban King Shaka International Airport voor €16,5 per dag.

Ik zou wel aanraden om een all-in huurauto te kiezen of toch in ieder geval een erg volledige verzekering bij je auto te boeken.
Bij een all-in huurauto zit een volledige verzekering, maar ook glas- en bodemschade wordt vergoed. Aangezien je waarschijnlijk door één of meerdere natuurparken zal rijden tijdens deze mini roadtrip, is dat volgens mij geen overbodige kost.
De all-in huurauto’s van Sunny Cars of Tui Cars zijn al mogelijk voor €27 per dag vanaf King Shaka International Airport.

Wil je weten hoe ik altijd de goedkoopste vluchten vind? Lees dan zeker ook dit artikel.

huurauto iSimangaliso St Lucia Zuid Afrika

Zoals je ziet heb je echt niet het duurste model nodig. Deze goedkope huurauto volstond zeker!

Zuid-Afrika St Lucia

De omgeving van St. Lucia is al die moeite meer dan waard!

Comfortabel overnachten in St. Lucia, Zuid-Afrika

Er zijn heel wat mogelijkheden om te overnachten in St. Lucia, maar ik kan alvast het St. Lucia Wetlands Guesthouse aanraden. Ik verbleef er twee nachten en werd er goed in de watten gelegd. Bij aankomst staat er een lekker drankje voor je klaar en de vriendelijke eigenaars doen er echt alles aan om je bezoek zo prettig mogelijk te maken. Ze geven je handige tips om St. Lucia, iSimangaliso en Cape Vidal te verkennen en het meeste uit jouw bezoek te halen.
Ook het ontbijt is fantastisch. Er is een heel uitgebreide keuze en een versgebakken omelet (of ander soort eitje) was werkelijk fenomenaal. Als je even tot rust wil komen, dan kan je ook altijd een plonsje wagen in het uitnodigende zwembad.

Alsof de service nog niet goed genoeg was, werd mijn huurauto ook nog eens netjes schoongemaakt en kon ik gratis snorkelmateriaal lenen om de onderwaterwereld van Cape Vidal te verkennen.
Het spreekt dan ook voor zich dat ik deze guesthouse zeker kan aanraden.

Voor één nacht in het St. Lucia Wetlands Guesthouse betaal je €80 voor een kamer van twee personen.

St Lucia Wetlands Guesthouse

Heerlijk overnachten in alle comfort!

Hoe lang moet je in Saint Lucia verblijven?

Zelf was ik er maar twee nachten en dat was eigenlijk veel te kort. Ik zou dan ook aanraden om minstens drie overnachtingen in St. Lucia, Zuid-Afrika te boeken. Zo heb je voldoende tijd om iSimangaliso op eigen houtje te verkennen, een beetje te relaxen in Cape Vidal, een boottocht met de nijlpaarden en krokodillen van St. Lucia te plannen en misschien zelfs een nachtelijke schildpadden tour te boeken (en de dag erna uitslapen, natuurlijk!).

Als je ook het magische Hluhluwe-Imolfozi wildpark wil bezoeken, dan raad ik aan om nog minstens één nacht langer te blijven. Maar misschien is het dan handiger om deze overnachting dichter in de buurt van dit nationale park te boeken. Zo kan je vroeg vertrekken, want geloof me… In Hluhluwe valt ook bijzonder veel te ontdekken!

iSimangaliso Wetland Park

Eens je door iSimangaliso aan het rijden bent, wil je hier niet meer weg. Blijf dus een poosje. Zo hoef je je niet te haasten.

Sint Lucia nijlpaarden Zuid Afrika

St. Lucia wordt door velen gezien als de beste plek ter wereld om nijlpaarden te zien.

Is er malaria in St. Lucia, Zuid-Afrika?

Er is malaria in Zuid-Afrika, maar dat is slechts op een aantal plekken en die liggen bijna allemaal in het noorden van het land. St. Lucia en haar omgeving is ondertussen al vijftien jaar malariavrij. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je hier op vakantie gaat! Ik zou ook niet aanraden om ze als voorzorgen in te nemen, want de neveneffecten van deze medicijnen kunnen ferm zijn. Ik had duidelijk last van slapeloosheid, maar ook nachtmerries en zelfs waanbeelden kunnen voorkomen. Neem malariapillen dan ook alleen als het echt nodig is!

Maak je een road trip door Zuid-Afrika en ga je ook enkele gebieden in het noorden ontdekken (o.a. Krugerpark)? Dan moet je wel malariapillen nemen.

Sint Lucia Zuid-Afrika

Er is heel wat te doen in St. Lucia, Zuid Afrika! Het is niet voor niets één van mijn favoriete plekjes in dit land.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam