Stonehenge bezoeken vanuit Londen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 07 januari, 2020

Stonehenge is een van de belangrijkste archeologische sites van Europa. Tot op heden weet men nog altijd niet precies waarvoor deze historische plek gebruikt werd. Ik vertel je alles wat je moet weten (en wat ik weet) als je Stonehenge gaat bezoeken. Weet jij meer? Dan ben je ofwel een alien, een tijdreiziger of gewoon een heel intelligent persoon! Laat gerust wat weten als een berichtje!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 stemmen)

Stonehenge bezoeken

Wat is Stonehenge?

Op deze vraag geven de meeste mensen een nogal vaag antwoord. Zijn dat niet die hoop vreemde stenen ergens in Engeland? Technisch gezien hebben ze gelijk, maar dit historisch monument is zoveel meer dan zomaar een hoop vreemde stenen. Een ‘henge’ refereert allereerst aan een ronde of ruwe ovale sloot met een externe berm. Stonehenge is in dat opzicht een afwijking omdat de oever intern is. De meeste theorieën suggereren echter dat dit zo is omwille van privacy redenen. Dat er maar één ingang is bewijst deze gedachtegang.
‘Henges’ werden door onze neolitische voorouders gebouwd in 3000 voor Christus, over het gehele Britse eiland. In totaal zijn er ongeveer 1000 en men ontdekt er elk jaar nog meer. Concreet gezien bestaat het vreemde monument uit een ring van rechtopstaande stenen, waarbij elke steen ongeveer vier meter hoog is, twee meter breed en rond de 25 ton weegt.

Hoe oud is Stonehenge?

Archeologisch bewijs toont aan dat het gebied rondom Stonehenge reeds bevolkt was rond 8000 jaar voor Christus. Tijdens het neolithicum en de bronstijd werd echter het grootste deel van de monumenten gebouwd. In 3000 voor Christus legde men een sloot en dijk aan en vatte men de eerste timmerwerken aan. 500 jaar later begon men stenen uit onder meer Wales aan te brengen en pas in 1600 voor Christus was de opmerkelijke constructie helemaal afgewerkt.

bezoekerscentrum stonehenge

Het bezoekerscentrum (visitor center) van Stonehenge. Het past wel bij het monument! Vind je niet?

Waarvoor werd Stonehenge gebruikt?

Omdat de site werd aangelegd door een cultuur die geen geschreven bronnen naliet, heeft men nog altijd geen exact idee waarvoor het werd gebruikt. Het internet bulkt van de vreemde theorieën maar ruwweg zijn er drie interpretaties die de functie van dit prehistorische bouwwerk proberen te verklaren.

Een heilige begraafplaats

Het bewijs van deze stelling bevindt zich over het hele gebied. Wanneer je rondkijkt zie je in het omliggende landschap tal van grafheuvels. Archeologische opgravingen hebben ook skeletten gevonden, wat de stelling staaft dat Stonehenge een gewijde plaats was. Mensen woonden ver van het monument en reisden hier om te aanbidden. In de afgelopen jaren heeft men beenderen van 63 lichamen gevonden en het meest recente bewijs toont aan dat het een begraafplaats was voor enkel de elite.

Een plaats voor hemelse- of astrologische uitlijningen

Wat ook vast staat is dat astronomie iets te maken heeft met Stonehenge omdat de ligging van de stenen niet louter toeval kan zijn. Oorspronkelijk dacht men dat het complex enkel gebruikt werd door een soort priester die aan de hand van de sterrenkunde de seizoenen voor landbouw kon voorspellen. Nu weet men echter wel beter. Het enige astronomische bewijs dat men tot nu toe heeft is de timing van de ceremonies die uiterst belangrijk was.

Een geneeskrachtige plaats

Er is ook bewijs dat aantoont dat Stonehenge een pelgrimsoord was. Het is duidelijk dat mensen een heel eind naar hier reisden. Er werd bijvoorbeeld een skelet uit Zwitserland hier gevonden. De blauwe hardsteen waaruit dit monument bestaat werd door oude gemeenschappen heilzame krachten toegekend. Opgravingen tonen aan dat enkele stoffelijke overschotten ernstige wonden hadden. Daarom denkt men dat dit werelderfgoed een pelgrimsoord was waar geneeskrachtige mirakels plaatsvonden.

Wat in elk geval vast staat is dat het geenszins een tempel van druïden was omdat het bouwwerk reeds 2000 jaar voor hen bestond. Toch bezoeken duizenden zogenaamde moderne druïden elk jaar nog de site, vooral rond zonnestilstanden en nachteveningen.

stonehenge bezoeken vanuit Londen

Rond Stonehenge vliegen heel wat (zwarte) vogels, zoals kraaien en eksters. Zij maken het mysterie rond de stenen alleen maar groter…

Waar ligt Stonehenge en hoe kom je er?

Auto

Als je Stonehenge wilt bezoeken vanuit Londen (dat in het oosten hiervan ligt) neem je de M3 en A303 richting Amesbury. Als je vanuit Salisbury en het zuiden komt, kies je voor de A360 ten zuiden van Devizes. Je parkeert je auto aan het bezoekerscentrum en van hieruit wandel je of neem je de shuttle bus naar Stonehenge zelf. De bus zit in de toegangsprijs inbegrepen.

Trein

Als je liever met de trein naar dit werelderfgoed gaat, dan zijn Andover en Salisbury de dichtstbijzijnde stations. Beiden kunnen rechtstreeks vanuit Londen Waterloo bereikt worden. Van daaruit neem je een bus of taxi naar Stonehenge. De laatste optie is de gemakkelijkste en kost je 35 pond (heen en terug met een uur om rond te wandelen).

Excursies

Stonehenge bezoeken vanuit Londen is misschien nog het makkelijkst met behulp van een excursie. Een daguitstap naar dit merkwaardige monument kost je ongeveer €63 per persoon (ticket en vervoer inbegrepen). Als je dan toch een excursie doet, raad ik aan om Stonehenge onmiddellijk te combineren met Bath en misschien Windsor Castle of Oxford. Soms kost het je evenveel, soms amper tien euro meer. Maar zo zie je wel enkele van de mooiste bezienswaardigheden van het Verenigd Koninkrijk in één dag!

stonehenge functie

Wat kan de functie van Stonehenge toch zijn? Eén van ’s werelds grootste mysteries!

Tickets Stonehenge

Volwassenen betalen omgerekend 23 euro voor een kaartje, kinderen elf euro. Je krijgt hiervoor ook een audiogids die ongeveer een uur aan luistermateriaal biedt. Om er zeker van te zijn dat je binnen geraakt koop je best je kaartjes op voorhand online of boek je een combiticket waar je ook Bath, Oxford of Windsor Castle bezoekt..
Je kan niet tot bij de stenen zelf komen maar via een aangeduid pad loop je rond het monument.

» Alle tours en excursies naar Stonehenge

Openingstijden Stonehenge

  • 1 juni tot 31 augustus: elke dag van 9u tot 20u
  • 1 september tot 15 oktober: elke dag van 9:30u tot 19u
  • 16 oktober tot 31 mei: elke dag van 9:30u tot 17u

Op 24 en 25 december is het monument gesloten.

Niemand weet met zekerheid waarvoor Stonehenge precies gebruikt werd en daarin zit net een groot deel van het plezier wanneer je dit UNESCO-werelderfgoed bezoekt. Bekijk dit wonder met je eigen ogen en trek zelf je conclusies!

stonehenge amesbury verenigd koninkrijk

Wil je dit monument met je eigen ogen zien? Ga dan naar Amesbury in het Verenigd Koninkrijk. Het ligt niet zo ver van Londen, Salisbury en Bath.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>