Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: de ultieme gids

Rome is een favoriete bestemming voor heel wat reizigers. Het is zelfs één van de drukst bezochte steden ter wereld. Je mag er dus zeker van zijn dat er héél wat volk rondloopt, en al die mensen willen natuurlijk de hoogtepunten van Rome bezichtigen... Verwacht je dus aan lange wachtrijen, drukke plekken en een heleboel tickets die je moet aankopen. Of niet?

Om je stedentrip iets minder stressvol te maken geef ik je enkele tips in verband met het aankopen van tickets voor bezienswaardigheden in Rome. Zo bespaar je tijd én geld. En dat maakt je vakantie meteen een pak aangenamer, toch?
tickets bezienswaardigheden rome

Rome city pass

Vooraleer ik tips geef over hoe je het voordeligst (en snelst) bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome komt, wil ik het even hebben over de Rome City Pass. Deze kaart bespaart je immers geld en tijd.
Deze online optie kost €67,50 en Daarmee krijg je gratis toegang tot de Vaticaanse musea, het Colosseum en een hop-on hop-off ticket om Rome met een bus te verkennen, maar ook gratis vervoer van de luchthaven naar jouw hotel en korting op tientallen andere activiteiten in Rome.
De Rome City Pass komt uiteindelijk veel voordeliger uit dan als je alles apart zou aanschaffen. Bovendien is ze volledig elektronisch en hoef je ze alleen maar op je smartphone mee te nemen.
Er zijn meerdere passen voor Rome, dus misschien is het ook geen slecht idee om ze eens te vergelijken.

Tickets voor het Colosseum in Rome

Eén van de drukstbezochte monumenten in de Italiaanse hoofdstad is het Colosseum. Je ziet immers niet elke dag een wereldwonder…
Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar dit Flavische amfitheater, maar wat vele mensen niet weten is dat ze vaak onnodig lang in de wachtrijen staan te wachten.

Er zijn immers drie manieren om je tickets voor het Colosseum in Rome veel sneller in handen te krijgen!

Tips om tijd te besparen

 • Koop skip-the-line tickets – Voor enkele euro’s meer krijg je de tickets voor het Colosseum in Rome in je elektronische brievenbus toegestuurd en kan je de wachtrijen zo voorbij lopen. Let wel op: de controle op wapens en gevaarlijke stoffen moet wel nog steeds gebeuren, maar ook daarvoor krijg je een andere wachtrij. En die is stukken korter!
 • Boek je toegangskaartjes of tours online – Je krijgt daar vaak voordelige tarieven, je hoeft niet langer aan te schuiven en je hebt ook nog eens veel meer mogelijkheden. Zo kan je online ook tickets voor het Colosseum in Rome boeken om de kerkers van dit amfitheater te bezoeken. Kijk zeker eens naar de tickets van GetYourGuide. Zij zijn vrijwel altijd het voordeligst én zij hebben het meest gevarieerde aanbod, waardoor er altijd wel ergens tickets beschikbaar zijn.
 • Koop je tickets aan de hoofdingang van de Palatijnberg – Recht tegenover het Colosseum vind je een drietal kleine cabines terug. Daar kan je dezelfde tickets voor het Colosseum kopen als die in het gebouw zelf. Zo’n toegangsticket geeft je trouwens toegang tot het Colosseum, de Palatijnberg en het Forum Romanum. Gemiddeld hoef je hier maar vijftien minuten tot een half uur wachten om tickets voor het Colosseum te bemachtigen. Schaf je je entreebewijsjes aan in het amfitheater zelf? Dan moet je soms enkele uren aanschuiven…

 

 

Tips om geld te besparen

 • Toon je identiteitskaart – Als je lid bent van de Europese Unie (als je een EU identiteitskaart hebt) en tussen 18 en 25 jaar bent krijg je een mooie korting! In plaats van €12 betaal je nu slechts €7,50 voor tickets voor het Colosseum in Rome. Meestal vragen de loketbedienden naar je ID, maar hou ze al klaar voor het geval dat…
  Mensen jonger dan 18 jaar mogen volledig gratis binnen, maar hebben wel nog steeds tickets nodig.
 • Ga de eerste zondag van de maand – Iedere eerste zondag van elke maand zijn alle openbare musea en bezienswaardigheden in Rome gratis. Zo ook het Colosseum. Spijtig genoeg zijn de wachtrijen voor het Flavisch amfitheater op deze dagen nog vele malen langer dan gewoonlijk…
 • Koop de Rome City Pass Met deze kortingskaart krijg je skip-the-line toegang tot het Colosseum en enkele andere bezienswaardigheden in Rome. Deze kaart kost €67,50.
wachtrijen colosseum tickets bezienswaardigheden rome

De wachtrijen voor het Colosseum kunnen aanzienlijk oplopen… En die rijen kan je makkelijk omzeilen!

Tickets Forum Romanum

Vlakbij het indrukwekkende Colosseum, vind je het al even mooie Forum Romanum. Deze plek was in de oudheid een soort van marktplein waar (belangrijke) mensen samenkwamen. Tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister, omdat de ruïnes en opgravingen zo mooi bewaard zijn gebleven. Bovendien krijg je vanuit dit gigantische domein ook prachtige uitzichten over Rome.

Aangezien tickets voor het Forum Romanum ook geldig zijn voor het Colosseum, sla je dus twee vliegen in één klap. Met eenzelfde entreebewijs, mag je immers beide monumenten bezoeken.

Hieronder nog enkele tips voor Forum Romanum tickets goedkoper én sneller in handen te krijgen:

Tips om tijd te besparen

 • Koop voorrangstickets – De wachtrijen om tickets voor het Forum Romanum, de Palatijn en het Colosseum te bemachtigen kunnen erg lang zijn. Daarom is het meestal beter om een skip-the-line-ticket te kopen. Time is money, toch?
 • Boek alles online – Tickets online regelen heeft alleen maar voordelen: je hebt je kaartjes meteen in handen, je kan (bij GetYourGuide) altijd gratis annuleren en je mag lange wachtrijen voorbij steken. Bovendien heb je online een uitgebreider aanbod.
 • Koop je tickets aan de hoofdingang van de Palatijnberg – Recht tegenover het Colosseum en vlak tegen het Forum Romanum staan enkele cabines. Deze hokjes verkopen net dezelfde tickets voor het Forum Romanum, het Colosseum en de Palatijnberg, maar de wachtrijen zijn hier meestal veel minder lang. Sla dus je slag!

Tips om geld te besparen

 • Toon je identiteitskaart – Als je een EU identiteitskaart hebt en tussen 18 en 25 jaar oud bent, dan krijg je korting op je bezoek. In plaats van het normale tarief (€12) betaal je nu €7,50 voor tickets voor het Forum Romanum, de Palatijn en het Colosseum.
  Mensen jonger dan 18 jaar mogen gratis binnen, maar moeten wel eerst aanschuiven voor een ticket.
 • Eerste zondag van de maand – Op de eerste zondag van iedere maand zijn alle openbare musea en bezienswaardigheden in Rome gratis te bezoeken. Natuurlijk is ook het Forum Romanum, de Palatijn en het Colosseum op die data vrij te bezoeken. Wachtrijen zijn wel gi-gan-tisch!
 • Koop een Rome City Pass Met deze kortingskaart krijg je voorrang en mag je iedereen voorbij. Je hebt trouwens nog wel meer voordelen met deze Rome Pas. Deze kaart kost €67,50.
tickets forum romanum

Tickets voor het Forum Romanum boek je maar best tijdig! Je bent niet de enige die dit moois wilt zien.

Tickets voor Vaticaanstad

Toen ik de wachtrijen voor de Vaticaanse musea zag staan was ik lichtjes in shock. Verschillende blokjes rond bleef de wachtrij aanzwellen. En hoewel het Vaticaan prachtig is, denk ik niet dat ik zo lang zou willen wachten voor een bezoek. Er is immers nog zo veel meer te zien in Rome en Vaticaanstad… Gelukkig kan je je tickets voor Vaticaanstad ook sneller in handen krijgen.

Tips om tijd te besparen

 • Boek je tickets op voorhand online Op de officiële website van het Vaticaan zijn tickets voor Vaticaanstad (en meer bepaald de Vaticaanse musea) te koop. Al deze tickets zijn voorrangstickets, of met andere woorden: je hoeft niet langer aan te schuiven. Je krijgt een vast tijdstip toegewezen, en er wordt gevraagd om een half uurtje / een kwartiertje op voorhand aanwezig te zijn.
  Deze tickets zijn natuurlijk ook vrij populair, en het is dus aan te raden dat je je entreebewijzen al enkele dagen van tevoren vastlegt. Gemiddeld zijn Vaticaanstad tickets drie tot vijf dagen op voorhand uitverkocht. Plan dus vooraf!
 • Boek een kortingskaart – Er zijn verschillende kortingskaarten om meteen meerdere bezienswaardigheden in Rome te zien tegen een voordeeltarief. Kijk eens naar de Rome City Pass of een andere Rome pas.
 • Bekijk de combitickets – Als alle tickets voor Vaticaanstad te bezoeken met een gids al zijn uitverkocht, raad ik aan om ook eens naar de andere mogelijkheden te kijken. Voorrangstickets met ontbijt in het Vaticaan raken bvb. minder snel uitverkocht. Is dit ook allemaal al uitverkocht? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op andere websites. Vaak betaal je daar enkele euro’s extra, maar dat moet je er natuurlijk wel voor over hebben.
  De extra kost voor een skip-the-line ticket voor het Vaticaan is vier euro per persoon.

 

 

Tips om geld te besparen

 • Toon je studentenkaart – Alle studenten tot en met 25 jaar krijgen een fikse korting op het officiële tarief. In plaats van €16 betalen zij maar €8, of €12 als ze het skip-the-line Vaticaan ticket kiezen.
 • Ga de laatste zondag van de maand – Alle Vaticaanse musea zijn dan volledig gratis te bezoeken. Let daarbij wel op dat er gigantische wachtrijen zijn, en dat het ook erg druk is binnenin het Vaticaan zelf.
tickets vaticaans museum

Ik bestelde mijn ticket voor het Vaticaanse museum online en moest in totaal nog geen vijf minuten wachten.

Tips voor tickets voor andere bezienswaardigheden in Rome

Er zijn natuurlijk nog een pak meer dingen om te doen in Rome, maar bovenvermelde activiteiten behoren wel tot de favorieten van heel wat mensen.
Toch wil dat niet zeggen dat de andere bezienswaardigheden van Rome geen bezoekers over de vloer krijgen. Daarom nog enkele algemene tips.

Tips om tijd te besparen

 • Koop skip-the-line tickets – Deze toegangsbewijzen zijn vaak enkele euro’s duurder, maar daardoor hoef je wel geen uren staan aan te schuiven om ergens binnen te mogen… Als je dagelijks enkele uren verspilt door lange wachtrijen, kan je onmogelijk alles zien wat Rome te bieden heeft.
 • Boek online – Veel bezienswaardigheden in Rome bieden tickets ook online aan. Zo verlies je al geen tijd meer met het aanschuiven om je tickets af te halen. Zelf boek ik altijd bij GetYourGuide omdat zij het grootste aanbod hebben, de goedkoopste prijzen geven en omdat je bij hen ook heel wat andere tours en tickets kan kopen.

 

 

» Alle tickets voor activiteiten in Rome

Tips om geld te besparen

 • Ga de eerste zondag van de maand – Alle openbare musea zijn volledig gratis te bezoeken op de eerste zondag van de maand. Let wel op: dit geldt alleen voor Rome! Vaticaanstad is eigenlijk een ander land, en hier zijn de musea alleen op de laatste zondag van de maand gratis te bezichtigen.
  Tijdens deze gratis dagen moet je wel bereid zijn om heel lang aan te schuiven…
 • Toon je identiteitskaart als je -25 jaar bent – Jonge volwassenen tot en met 25 jaar die een Europese identiteitskaart hebben mogen in bijna alle musea en bezienswaardigheden van Rome binnen tegen een gereduceerd tarief. In de meeste gevallen is het de helft goedkoper, en als je van plan bent om veel te bezoeken gaat dat dus als snel om veel geld!
 • Koop de ‘Rome City pass‘ – Er zijn heel wat zaken die je kan bezichtigen met deze speciale kaart. Voor deze kaart betaal je eenmalig €67,50, en daarmee krijg je toegang tot heel wat bezienswaardigheden verspreidt over Rome. Met deze kaart krijg je ook voorrang in het Colosseum en de Vaticaanse musea + de Sint-Pietersbasiliek. Bovendien mag je Rome ook gratis verkennen met de hop-on hop off bussen, en dat is wel handig als je van plan bent om veel te bezoeken. Vele hoogtepunten van Rome liggen immers een stukje uit elkaar.
  Kijk op voorhand al na welke bezienswaardigheden je wilt zien, en kijk dan of je ze met de ‘Rome City Pass‘ ook kan bezoeken. Is het antwoord ja? Dan komt deze kaart je vast goedkoper uit dan alle tickets apart aan te schaffen.
wachtrijen sint pietersbasiliek tickets bezienswaardigheden rome

De langste rij is ongetwijfeld die voor de Sint-Pietersbasiliek. Waarom zou je aanschuiven als het ook makkelijker kan?!

5x Overnachten in Rome

Nu je perfect weet hoe je tickets voor de bezienswaardigheden van Rome kan boeken tegen voordelige tarieven, hoe je wachtrijen te slim af kan zijn en welke kortingskaarten voor Rome de moeite zijn, wordt het tijd om de rest van je stedentrip te plannen.

Hieronder som ik alvast vijf hotelletjes op in de buurt van enkele mooie highlights van Rome.

Hotel Campo de’ Fiori

Hotel Campo de’ Fiori werd vernoemd naar het beroemde plein en is sinds de opening in 1927 gevestigd in een klassiek Romeins gebouw. Dit verblijf is uniek en vol Italiaans karakter met zijn wantapijten, authentieke plafonds, antieke schilderijen en weelderig versierde muren. Op de bovenste verdieping vind je een terras met meerdere verdiepingen én een onvergetelijk uitzicht over de stad.

Deze charmante accommodatie ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome. Denk maar aan het Colosseum, Piazza Navona, het Romanum Forum, de Spaanse Trappen, de Trevifontein, Castel Sant’Angelo en Vaticaanstad. Naast de Piazza Campo de’ Fiori is er een leuke ochtendmarkt die bekend staat als de oudste markt van de Romeinen. Eén nacht in een tweepersoonskamer kost je hier zo’n €82.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Campo de’ Fiori Rome Hotels

Hotel La Rovere

Met een mix van oude en nieuwe elementen is Hotel La Rovere een prachtige, betaalbare accommodatie, genesteld in de heuvels van de wijk Trastevere. De blote stenen muren en de zichtbare balken in de kamers tonen dat het boetiekhotel deze unieke stijl perfect onder de knie heeft. Kinderen mogen trouwens gratis overnachten wanneer ze in dezelfde suite verblijven als hun ouders of voogd. Perfect dus voor een familievakantie.

Hotel La Rovere ligt vlak bij de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Je kan hiervoor kaartjes kopen in het verblijf, maar er zijn ook tickets voor andere bezienswaardigheden in Rome beschikbaar. Om geld te besparen raad ik wel aan om bovenstaande tips ook in het achterhoofd te houden.
Na een dagje sightseeing door de stad kom je helemaal tot rust op het magnifieke terras dat uitkijkt over de stad. Je betaalt in deze accommodatie gemiddeld €66 voor één nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel La Rovere

G-Rough Rome

Het G-Rough Rome met tien kamers is gevestigd in een historisch palazzo uit de zeventiende eeuw, maar het is helemaal niet ouderwets ingericht – integendeel. Het gebouw werd helemaal gestript om zijn oorspronkelijke kenmerken te laten schitteren. Verder werd de accommodatie uitgerust met sublieme Italiaanse stukken uit de jaren 1930 en 1950. De ruimtes voelen tegelijk erg modern en luxueus aan terwijl unieke activiteiten, zoals gladiatortrainingen en handtassen ontwerpen, een verblijf alleen maar exclusiever maken.

Je kan dit hotel in Rome in de buurt van de Piazza Navona vinden. Met deze uitstekende ligging in het hart van de oude binnenstad, zijn er heel wat monumenten binnen handbereik. Zo is het Pantheon maar vijf minuten wandelen en ligt ook de fameuze Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) op loopafstand van het luxueuze pand. Voor een tweepersoonskamer betaal je in G-Rough Rome gemiddeld €295 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

G-Rough Rome

Abitart Hotel

Abitart is een opvallend en kleurrijk hotel in Rome dat extravagante Italiaanse flair biedt. De ontbijtruimte, compleet met bar en restaurant, lijkt wel geïnspireerd op de kunstzinnige gebouwen van Gaudi terwijl de fantastische suites helemaal ingericht zijn volgens de funky jaren ’70. Bovendien zijn kinderen hier welkom om gratis te verblijven zolang ze bij hun ouders op de kamer slapen. Proef daarnaast ook eens van de heerlijke keuken van Estrobar, het designrestaurant van de accommodatie.

Het gebouw is gelegen in Ostiense, de tiende wijk van Rome. Er is genoeg te zien in de bruisende buurt en in de omgeving vind je ook een overvloed aan historische monumenten, zoals het Colosseum en het Forum Romanum. Als je op zoek bent naar een originele daguitstap, ga dan met je kinderen naar Circus Maximus, een Romeins wagenrennen stadion: gegarandeerd een onvergetelijke ervaring. De kamerprijzen in het Abitart Hotel starten vanaf €114 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Abitart Hotel

Trevi Beau Boutique Hotel

Het Trevi Beau Boutique is zonder twijfel één van de meest karakteristieke hotels in Rome dat ook nog eens heel betaalbaar is. De kamers zijn ingericht in een eigentijdse stijl met grote badkamers in donkere tinten. De houten balken aan het plafond zorgen voor een gezellige sfeer, terwijl de muren en het interieur zorgen voor een rustige, natuurlijke touch. In de accommodatie zijn huisdieren heel erg welkom en ’s morgens geniet je van een uitgebreid continentaal ontbijtbuffet. Daarnaast zijn er in het pand nog drie restaurants waar je kan smullen van de traditionele keuken.

Dit verblijf ligt net om de hoek van de iconische Trevifontein – centraler dan dit kan je misschien niet logeren aan een budgetvriendelijke prijs. Dankzij de formidabele locatie hoef je ook niet ver te lopen om de populairste bezienswaardigheden van de stad te verkennen. Wil je Piazza di Spagna, Castel Sant’ Angelo of het Colosseum bezoeken? Ze liggen allemaal in de buurt en tickets voor deze bezienswaardigheden in Rome kun je ook bij het hotel (of online) aanschaffen.. Overnachten in Trevi Beau Boutique kan voor zo’n €55 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.comTrevi Beau Boutique Hotel

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>