Vanoise Parc National in Savoie Mont Blanc: Wat te doen? Tips!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 12 juli, 2023

Het Parc National de la Vanoise is het eerste en oudste nationale park van Frankrijk en -<ivolgens mij- één van de allermooiste natuurdomeinen in Europa. De ruim vijfhonderd vierkante kilometers van dit park zijn een aards paradijs voor liefhebbers van unieke fauna en flora, fenomenale uitzichten en adrenalinezoekende avonturiers. Zestig jaar bestaat het park intussen! En om dat te vieren, lijst ik in deze blog op wat je absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan Vanoise Parc National!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 stemmen)

vanoise nationaal park

Vanoise Parc National

Het Parc National de la Vanoise is met ongeveer 530 vierkante kilometer één van de grootste nationale parken in Europa en werd in 1963 opgericht als eerste nationale park van Frankrijk. In 1972 werd deze oppervlakte ruim verdubbeld doordat er een samenwerkingsverband aangegaan werd met het aangrenzende Italiaanse Nationale Park Gran Paradiso. Door die samensmelting kunnen natuurliefhebbers nu genieten van maar liefst 1250 vierkante kilometer aan ongerepte fauna en flora.

Met bergpieken van bijna 4000 meter hoog, 1200 verschillende soorten bloemen, planten en bomen en tientallen diersoorten zit je hier dan ook goed voor een ontspannende natuurvakantie. Ikzelf verkende dit gebied in Savoie Mont Blanc voor vier dagen om een fractie van al dat moois te ontdekken en ik verzeker je… dit natuurdomein stelde allesbehalve teleur!

savoie mont blanc Vanoise Parc National

Niks dan mooie landschappen in dit gebied!

Hoe geraak je daar?

Nationaal park Vanoise ligt vlakbij enkele beroemde skigebieden zoals Courchevel, dus van hieruit kun je vlot een uitstapje maken naar het park. Nog dichterbij is Pralognan-la-Vanoise, een dorpje middenin al dat natuurschoon. Ideaal voor als je hier meerdere dagen wilt verblijven.

Om naar deze regio te reizen zijn er verschillende mogelijkheden, maar je zal altijd wel redelijk wat uren onderweg zijn.

Met de auto ben je vanuit Nederland al snel elf uur onderweg. Vanuit België is dat eerder negen uur.
Ik zou dan ook eerder aanraden om met het openbaar vervoer (trein) te reizen tot in Lyon en van daaruit een auto te huren richting Pralognan-la-Vanoise of een ander dorpje in dit gebied. In totaal ben je dan zo’n acht uur onderweg (vijf en een half uur trein, twee en een half uur auto).

Nog een andere optie is om met het vliegtuig naar Genève te vliegen en vervolgens daar een wagen op te pikken. Van hieruit is het nog zo’n twee en een half uur rijden naar de regio rond Vanoise.

Wellicht kunnen deze blogs die ik eerder schrijf je ook helpen met het plannen van je reis naar Vanoise Parc National: auto huren in het buitenland & hoe goedkope vliegtickets zoeken.

hoe geraak je in Vanoise nationaal park

Binnen de kortste keren bevind jij je in deze mooie landschappen!

Wat mag je niet missen in Vanoise Parc National?

Er is ontzettend veel te zien in dit natuurgebied. Ik raad dan ook aan om hier ten minste drie à vier volledige dagen te verblijven om ten volle te genieten van alles wat dit nationale park te bieden heeft. In drie dagen tijd bezocht ik alle onderstaande bezienswaardigheden en plande ik alle activiteiten in.

Van rustgevend en niet al te moeilijk tot adrenaline door je lijf gierend: dit zijn de absolute must-do’s in het nationale park Vanoise!

Randonnée crépuscule in de Vallée de Chavière

Op zoek naar een niet al te intensieve wandeling, maar wel eentje met fenomenale uitzichten en een grote kans op het zien van wildlife? Tien minuutjes rijden vanuit Pralognan-la-Vanoise vind je de Vallée de Chavière. Deze vallei staat in de zomer vol met kleurrijke bloemetjes en wordt door een kolkende rivier in tweeën gespleten, waardoor een waarlijk magisch landschap ontstond.

Vanop de iets hoger gelegen gebieden in deze vallei krijg je prachtige vergezichten over de scherpe bergpieken waarover een arend of misschien zelfs een zeldzame lammergier vliegt! De vallei kronkelt zich uit voor zo ver het oog reikt in duizenden kleuren groen en aan de voet van al die heuvels en bergen maak je ongetwijfeld kennis met enkele koeien, marmotten en wie weet nog welke andere fauna!

Wil je de route liever zelf niet uitstippelen en een (iets) grotere kans hebben om dieren te spotten? Een gids regelen kan vanaf €30 per persoon en zij of hij neemt je drie of vier uur mee op een wandeling langs de mooiste uitzichtpunten, terwijl je natuurlijk ook antwoord krijgt op alle vragen. Heel interessant als je meer wilt weten over marmotten of andere beestjes, prangende vragen hebt over het nationale park of wilt weten welke bloemen je onderweg allemaal tegen komt.

Vallée de Chavière Randonnée crépuscule

Het begin van de Vallée de Chavière wandeling.

Vallée de Chavière Check Out Sam

Hoe hoger je klimt, hoe beter de uitzichten worden!

Vallée de Chavière Vanoise

Kijk toch eens – wat een natuurpracht!

Vallée de Chavière Parc National Vanoise

De kolkende rivier splijt de vallei in twee en zorgt bovendien voor een erg mooie fotostop.

Legendarische dieren van Nationaal Park Vanoise spotten

Europa is een enorm verstedelijkt gebied, waardoor het moeilijk is om (veel) wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. In dit nationaal park was ik dan ook extreem verbaasd over de hoeveelheden kleine én grote beestjes die je hier tegen het lijf loopt.

Tijdens elke wandeling zie je een veelvoud aan indrukwekkende dieren en vaak zijn ze niet eens héél schuw. In het Parc National de la Vanoise is er namelijk al zestig jaar lang een jachtverbod van kracht. Sinds de oprichting van dit nationaalpark, konden vele diersoorten -vaak met uitsterven bedreigd!– zich dus opnieuw beter verankeren in hun oorspronkelijke grondgebied en daar pluk je als bezoeker nu de vruchten van!

Enerzijds zijn er namelijk veel beestjes te spotten, maar anderzijds zijn ze ook minder schuw en kun je ze vaak van erg dichtbij zien. Hou altijd een verstandige afstand – het blijven namelijk wel gewoon onvoorspelbare en wilde dieren!

Hét meest iconische dier is zonder twijfeld de steenbok. Van amper een twintigtal in 1963 (oprichting van het park) zijn de aantallen intussen gestegen naar meer dan 2600. De kans dat je één van deze imposante Bouquetin des Alpes tegenkomt is dan ook groot. Tijdens mijn hike naar de top van de Pointe de la Réchasse zag ik er wel zes: van schattige jongen tot een mannetje met énorme hoorns.

Marmotten beschrijf ik het best als uit de kluiten gewassen hamsters en die zie je echt overal in dit gebied. Deze knaagdieren zijn vrij angstig tegenover mensen, maar toch durven ze geregeld heel dichtbij komen. Als ze zich bedreigd voelen, hollen ze vliegensvlug terug naar hun holletjes in de grond of maken ze een (ietwat grappig) krijsend geluid.

Ook gemzen zijn hier goed vertegenwoordigd  (5000+). Deze dieren zul je wel alleen vanop een afstandje spotten. Gemzen zijn namelijk niet overal beschermd. En doordat er op hen gejaagd wordt, zijn ze dan ook schuchter tegenover de mens – hoe zou je zelf zijn, natuurlijk!

Verder is dit ook een waar paradijs voor vogelaars. Zo vind je hier enkele koppels lammergieren en ook het iconische korhoen komt voor in het Park National de la Vanoise. Daarnaast vind je ook nog tientallen koppels steenarenden en meer dan honderd soorten broedvogels.

Wat mij -tijdens de zomer- trouwens ook erg opviel: wat vind je hier veel vlinders!

Nationaal Park Vanoise marmot

Marmotten à volonté!

steenbok nationaal park vanoise

Deze prachtige steenbok gaf geen kik toen we voorbij liepen!

gems vanoise parc national

Gemzen blijven liever op een veilige afstand van mensen!

Wandeling naar de Refuge du Col de la Vanoise

Eén van de niet te missen wandelingen in het Vanoise Parc National is die naar de top van de Refuge du Col de la Vanoise. Deze herberg staat op een hoogte van 2518 meter en wordt omringd door enkele van de mooiste landschappen die ik tot nog toe zag in Europa!

Laat je wagen achter bij de parking des Fontanettes en begin vanaf daar je klim, of neem vanaf deze parkeerplaats eerst de stoeltjeslift naar Barmettes (2000 m). Ikzelf raad dat laatste aan, omdat het begin van de wandeling eigenlijk niet zo mooi is. Bovendien win je met de lift al snel anderhalf tot twee uur hiken – energie die je misschien liever spaart voor de mooiste delen van deze wandeling!

Wanneer je in Barmettes aankomt, ben ik er zeker van dat je mond open valt van verbazing. Wat een prachtige uitzichten! Als je honger of dorst hebt gekregen, of gewoon als je wat langer van al dit moois wilt genieten, raad ik aan om je neer te poten bij berghut ‘Les Barmettes’. Daar eet je heerlijke tartiflettes (een lokaal gerecht met gesmolten kaas, spekjes en aardappels), maar ook de salades en andere gerechten zagen er erg smakelijk uit.

Daarna begint het echte werk dan éindelijk! De route naar de Refuge du Col de la Vanoise is niet heel technisch, maar je stijgt wel een mooi stukje. Hoe hoger je klimt, hoe interessanter de landschappen worden en hoe vaker je een waterval tegen het lijf loopt. Magisch! Alsof je in een sprookjeslandschap wandelt!

Net wanneer je denkt dat het onmogelijk nog mooier kan worden, kom je bij een grote open vlakte die overspoeld wordt door smeltwater afkomstig van de gletsjers enkele honderden meters hogerop. De Lac de Vaches is misschien wel dé bekendste bezienswaardigheid van Nationaalpark Vanoise! Vele wandelaars maken rechtsomkeer bij dit uitzichtpunt, maar ik raad aan om toch nog een stukje hogerop te klimmen.

Vanaf de Lac de Vaches is het hoogstens nog een uurtje verder klimmen vooraleer je de Refuge du Col de la Vanoise bereikt, maar in dat uur wandel je wel nog langs enkele prachtige bergmeren en naast serieuze bergpieken. Op deze hoogte zul je soms zelfs in of naast ondergesneeuwde vlaktes lopen – zelfs tijdens de zomer, hoe cool is dat?!

randonée Refuge du Col de la Vanoise

Het begin van de Refuge du Col de la Vanoise wandeling.

Wandeling Refuge du Col de la Vanoise

Het landschap verandert voortdurend. Prachtig!

hike Refuge du Col de la Vanoise

Vlakbij de berghut ligt er altijd wel wat sneeuw. Zelfs tijdens de zomer!

Lac de Vaches

Tijdens je wandeling naar de Refuge du Col de la Vanoise passeer je het feeërieke Lac de Vaches, oftewel ‘het meer van de koeien’.

Grijs, melkachtig smeltwater van amper enkele centimeters diep (maar wel ijskoud!) zetten deze vlakte op 2318 meter hoogte bij voldoende warm weer helemaal onder water en dient als perfecte spiegel bij windstil weer. In het midden van de Lac de Vaches werd een stenen pad aangelegd, zodat je dit reflecterende meer eenvoudig kunt oversteken en genieten van de imposante bergpieken zonder je voeten nat te maken.

Wat is Moeder Natuur prachtig in dit gebied!

Lac de Vaches

Wat een oogverblindend mooi plekje is dit meer!

Lac de Vaches Parc National Vanoise

Woehoeeeew!

Gletsjerwandeling naar de Pointe de la Réchasse

Na de hike naar de Refuge du Col de la Vanoise, kun je nóg een stukje hoger. Vanaf deze berghut is het namelijk mogelijk om een forse klim te ondernemen naar de 3212 meter hoge Pointe de la Réchasse. Als je beide hikes doet, zul je dan ook twee dagen moeten rekenen: een halve dag om naar de Refuge du Col de la Vanoise te hiken (waar je ook kunt overnachten – zie verderop) en de volgende dag een erg vroege klim van enkele uren naar de Pointe de la Réchasse.

Deze forse klim brengt je zo’n 700 meter hogerop en onderweg verandert het landschap voortdurend. Van groene valleien over desolate rotslandschappen tot blauwgevroren gletsjers en uiteindelijk smalle richels en rotspunten totdat je het hoogste punt (3212 meter!) hebt bereikt. Een klein beeldje van Maria verwelkomt je daar met open armen en volgens de traditie moet je om haar heen lopen en haar een kus geven. Volgens de locals heb je alleen dán deze hele beklimming echt tot een goed einde gebracht!

Het kost je bloed, zweet en tranen, maar vanaf dit -letterlijk en figuurlijk- hoogtepunt krijg je dan ook wondermooie uitzichten over de gehele regio. Voor wat, hoort wat!

Aangezien je een gedeelte van deze hike op een gletsjer aflegt, wordt er aangeraden dat je een ervaren berggids onder de arm neemt. Het oppervlak mag er misschien glad uit zien, onder dat witte sneeuwtapijt zitten enkele verraderlijk diepe kloven en spleten! Bovendien zorgt je gids ook voor de nodige uitrusting (stijgijzers, hulptouwen, …) en zijn ze op de hoogte van het lokale weer en de staat van het terrein. Veiligheid gaat voor!

Als je beroep doen op een lokale gids -of wilt weten hoeveel dat kost-, raad ik aan om een kijkje te nemen op Guides-Pralognan.com.

hike Pointe de la Réchasse

Vroeg opstaan om deze landschappen te zien is geen straf, zoals je kunt zien!

gletsjerwandeling vanoise nationaal park

De groene vallei maakt al snel plaats voor een ijzig gletsjerlandschap.

Pointe de la Réchasse Vanoise

Na een stevige klim heb je dan eindelijk de Pointe de la Réchasse bereikt.

Maria beeld Pointe de la Réchasse

En van hier kun je (samen met Maria!) dan eindelijk van de uitzichten genieten. Wauw!

Overnachten in een berghut

Tussen de wandeling naar de Refuge du Col de la Vanoise en de gletsjerwandeling naar de Pointe de la Réchasse, zul je dus (minstens) één nachtje moeten overnachten in de bergen. En ook op sommige andere locaties is het mogelijk om in zo’n refuge of berghut te slapen. Gelukkig is dit nationale park goed voorzien op avontuurlijke toeristen en zijn er dus meerdere opties om uit te rusten na al dat klimmen en klauteren.

Ikzelf sliep in de Refuge du Col de la Vanoise en dat was absoluut een ervaring op zich!

In deze berghut is plek voor iets meer dan 120 avonturiers in een setting die een beetje aan een jeugdherberg doet denken. De slaapzalen zijn comfortabel en de gemeenschappelijke eetzaal is gezellig. Bovendien is het eten hier verrassend lekker en zijn de porties ruim! Veel keuze is er natuurlijk niet, maar de twee keer dat wij hier aten vond ik alles (voor-, hoofd- en nagerecht) echt heel lekker.

Voor een halfpension arrangement betaal je ongeveer €60 per persoon – dat betekent dus overnachting, avondeten en ontbijt. Na de terugkeer van de Pointe de la Réchasse kun je hier natuurlijk opnieuw lunchen, maar dat moet je dus nog apart bijbetalen.

Refuge du Col de la Vanoise

De Refuge du Col de la Vanoise.

Via ferrata: klimmen langs steile bergflanken en watervallen

Heb je ooit al gehoord over een Via Ferrata of klettersteig?

Deze ‘ijzeren weg’ (vertaald uit het Italiaans) is een parcours langs de rotsen waarbij je stalen kabels en beugels gebruikt om naar een hoger gelegen punt of naar de overkant te geraken.

In Parc National de Vanoise heb je méér dan genoeg rotsen en nog veel meer prachtige uitzichten, dus natuurlijk kun je deze spannende activiteit hier uitproberen!
Heb je hoogtevrees? Dan is dit misschien minder jouw ding…

Ik vond het in ieder geval extréém spannend! Soms is het echt behoorlijk moeilijk om grip te vinden op de rotswand of een volgende, comfortabele positie in te nemen. Gelukkig zijn er de stalen beugels en kabels om je te helpen -en je zit uiteraard ook goed vast-, maar dat neemt de spanning zeker niet weg!

Vergeet in ieder geval niet om af en toe even diep adem te halen en te genieten. De panorama’s zo vlak naast een waterval of vanaf een bergflank zijn werkelijk onverslaanbaar. Absoluut iets om op je bucket-list te plaatsen!

Ook voor dit uitdagende parcours raad ik aan om beroep te doen op een gids. Zij tonen je de weg, stellen je gerust en kunnen hulp bieden indien je niet meer verder durft.

via ferrata parc national Vanoise

De Via Ferrata van Pralognan-la-Vanoise – wát een uitzichten!!

Ziplinen over uitgestrekte bossen en langs imposante bergen

Vlakbij het Via Ferrata parcours in Pralognan-la-Vanoise ligt nog een leuke uitdaging voor adrenaline junkies! Op dezelfde plek vind je namelijk niet één, maar wel vijf tokkelbanen (zip lines)!

Ontwaak de Tarzan in jezelf en slinger van één kant van de vallei naar de andere in alle veiligheid. Op verschillende hoogtes scheur je tegen topsnelheden van de ene naar de andere zijde, terwijl je in vogelvlucht geniet van de prachtige bossen, watervallen en voorbijflitsende bergtoppen. Vooral de eerste keer glijden is spannend, maar eens je dat overwonnen hebt – is het echt alleen nog maar puur genieten!

Ziplinen Parc National Vanoise

Kijk toch eens naar deze landschappen… Fenomenaal, niet?!

Pralognan-la-Vanoise verkennen

Vanoise Parc National ligt vlakbij het gezellige en ietwat Zwitsers ogende Pralognan-la-Vanoise. Dit schattige bergdorpje telt amper 750 inwoners en focust zich voornamelijk op toerisme. Gelukkig is er een veelvoud aan overnachtingsopties, want dit is echt wel de beste uitvalsbasis om het nationale park te ontdekken.

Bovendien ligt Pralognan-la-Vanoise prachtig verscholen tussen verschillende bergmassieven, waardoor je vanop elk terrasje of tijdens een wandeling door het dorp telkens weer omringd bent door de prachtige natuur waarvoor je naar hier bent gekomen.

Bij de toeristische dienst kun je dan weer terecht voor meer informatie over de regio of andere wandelingen, maar je vindt er ook enkele interessante tentoonstellingen die je meer vertellen over het ontstaan van het nationale park, wat (en wie!) je er allemaal vindt en nog meer weetjes die een bezoek ongetwijfeld interessanter maken.

Voor een mooi uitzicht over Pralognan-la-Vanoise, tip ik om naar de Parking du Bouquetin (vlak achter restaurant ‘Pépé Gust’) te wandelen. Daar staat een mooi standbeeld van een reusachtige steenbok en iets hogerop kun je ook nog op een heuvel klimmen (die met het kruis), vanwaar je een mooi panorama over het dorp krijgt.

Pralognan-la-Vanoise steenbok standbeeld

Het standbeeld van de steenbok in Pralognan-la-Vanoise.

Pralognan-la-Vanoise

Pralognan-la-Vanoise wordt omgeven door prachtige landschappen!

4 dagen in Vanoise Nationaal Park: dagplanning

Vier dagen lang verkende ik al het natuurschoon van dit prachtige nationale park en hoewel ik er zeker nog wat langer had willen blijven, was mijn schema goed gevuld met alle bovenstaande activiteiten!

Ga je zelf ook voor een dag of vier naar deze regio? Dan is dit volgens mij de ideale dagplanning:

Dag 1: aankomst in Pralognan-la-Vanoise & wandeling in de Vallée de Chavière

Na zo veel uren in de trein of auto te zitten, is het fijn om op je eerste dag alvast even de benen te strekken. Een eenvoudige wandeling van enkele uurtjes in de Vallée de Chavière is dan ook perfect. De hike is niet zwaar en je maakt meteen kennis met de schoonheid van deze regio! Met een beetje geluk zie je ook al je eerste beestjes.

Na de hike, raad ik aan om een lokale specialiteit (raclette, fondue, tartiflette, …) uit te proberen bij Auberge des Prioux. Dit restaurant wordt alleen verlicht met kaarslicht – een super gezellige afsluiter van je eerste dagje hier!

Dag 2: Via ferrata, ziplinen en wandeling naar de Refuge du Col de la Vanoise

Dag twee wordt er eentje vol met adrenaline en mooie uitzichten! Begin ’s morgens meteen met het beklimmen van de rotsen en voel je daarna zo vrij als een vogel op de tokkelbaan. Een douche nemen na al dat angstzweet is trouwens zeker geen slecht idee vooraleer je verder gaat naar de Refuge du Col de la Vanoise.

Ik raad aan om vanaf ‘parking des Fontanettes’ de stoeltjeslift naar omhoog te nemen en daar bij berghut ‘Les Barmettes’ te lunchen. Van daar klim je op eigen houtje in 3 à 4 uur naar de Refuge du Col de la Vanoise, waar je ook overnacht. Vergeet zeker niet om op voorhand een plaatsje vast te leggen – want die zijn beperkt én snel volgeboekt!

via ferrata klettersteig parc national vanoise

Adrenaline verzekerd tijdens een via ferrata!

Dag 3: Gletsjerwandeling naar de Pointe de la Réchasse en terug naar Pralognan-la-Vanoise

Op dag drie sta je érg vroeg op (rond 4 – 4:30u), om je trek naar de de Pointe de la Réchasse verder te zetten. Ga op pad met je gids en klim en klauter omhoog langs gletsjers en andere fenomenale landschappen. Eens je de top van de Pointe de la Réchasse hebt bereikt, is het alleen nog maar puur genieten. Wát een landschappen!
De kans is trouwens erg groot dat je hier heel wat wildlife te zien krijgt. Zo zag ik maar liefst zes steenbokken en tientallen marmotten tijdens deze hike!

Tegen de middag ben je terug bij de Refuge du Col de la Vanoise waar je ook kunt lunchen. Daarna is het nog een dikke twee à drie uur terug naar beneden wandelen, zodat je tegen de vroege namiddag terug in Pralognan-la-Vanoise aankomt.

Dag 4: Terug naar huis

Helaas zit je reis naar dit prachtige natuurgebied er alweer op! Als je liever niet meteen naar huis reist, kun je ook vandaag nog enkele activiteiten inplannen. Als je de via ferrata en het ziplinen eerder hebt overgeslaan, zijn deze activiteiten misschien een leuke afsluiter!

tips nationaalpark vanoise

Wie weet welke mooie beestjes jij allemaal ziet tijdens je bezoek!

Zoals je ziet is er ook in de zomer veel te beleven in de Franse Alpen. En ben je toch al aan het wegdromen van de winterse sneeuwpracht in deze regio? Lees dan zeker ook mijn blog met andere wintersportactiviteiten in de Savoie Mont Blanc regio!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>