Visum voor Thailand aanvragen: alles wat je moet weten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 31 mei, 2020

Een reis naar het exotische Thailand is een droom van veel wereldreizigers. Zeker wanneer je verzot bent op de Aziatische cultuur (en het lekkere eten!). Bij zo'n verre reis komt er heel wat kijken, zoals het aanvragen van een internationaal paspoort. Maar de grootste vraag die je je waarschijnlijk stelt is of er voor Thailand een visum nodig is. In deze blogpost vertel ik je meer over de visumverplichtingen voor het land van de glimlach.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (4 stemmen)
visum voor Thailand aanvragen

Tijdens mijn rondreis door Thailand moest ik ook een visum aanvragen. Hoe ik dat deed, lees je hier.

Heb je voor Thailand een visum nodig?

In principe niet. Of toch wanneer je een Belgisch of Nederlands paspoort hebt, minder dan 30 dagen in Thailand verblijft en je het land bezoekt met vakantie als doel. Als je naar Thailand reist voor zaken of vrijwilligerswerk, is een visum wél verplicht.
Tijdens mijn rondreis door Thailand moest ik wel een visum aanvragen. Ik vertel je alles over hoe je dat kan doen.

Als toerist naar Thailand voor 30 dagen

Je hebt geen toeristenvisum voor Thailand nodig wanneer je er minder dan 30 dagen verblijft. Tijdens je vliegreis naar het land krijg je een witte kaart die je moet invullen. Die kaart geeft je op de internationale luchthaven een gratis visiumloze toegang tot het land. Deze ‘visum’ wordt ook vastgemaakt in je internationale paspoort en er wordt een foto van je gemaakt op de luchthaven.

Wanneer je het land weer verlaat, wordt de kaart weer uit je paspoort gehaald. Maar tijdens je vakantie zelf, laat je dit visum beter zitten zodat je het niet kwijt raakt.

Langer dan 30 dagen als toerist in Thailand

Een toeristenvisum voor Thailand is verplicht wanneer je voor langere tijd in het land wil verblijven, als je nog geen terugvlucht hebt geboekt of als je door het Aziatisch content wil trekken. Dit betekent dat er twee types toeristenvisums bestaan:

 • Visum met single entry oftewel een visum waarmee je één keer het land binnen mag komen.
 • Visum met multiple entries oftewel een visum waarmee je meerdere keren het land binnen mag komen.

Met een visum met single entry kan je maximaal 60 dagen verblijven in dit mooie Aziatische land. Deze visa kan je wel niet gebruiken wanneer je op doorreis bent in Azië, want je krijgt maar één keer de toegang tot het land.

Als je kiest voor een visum met multiple entries, dan kan je wel op trektocht door het Aziatische continent en kan je meerdere keren terugkeren naar Thailand. Per keer dat je het land inkomt, mag je er maximaal 60 dagen verblijven.

Onthoud wel altijd dat je met een toeristenvisum niet in Thailand mag werken.

visum thailand aanvragen

Een zakelijk visum

Of je nu voor minder dan 30 dagen naar Thailand gaat voor zaken of niet, een business visum is voor business altijd verplicht. Een zakelijk visum geeft je gedurende 3 maanden het recht om in Thailand te verblijven en te werken.

Hoe een visum aanvragen voor Thailand?

Wanneer je als Belgische of Nederlandse toerist met een geldig paspoort minder dan 1 maand naar Thailand reist, heb je geen visum nodig. Wil je langer blijven, dan vraag je best ruim genoeg op voorhand je visa aan.

Eenvoudig via het internet

Gelukkig kan je de dag van vandaag bijna alles online regelen voor je reis. Zo bestaan er tal van websites waar je gemakkelijk en snel je toeristenvisum voor Thailand kan aanvragen. Op die manier hoef je niet het Thais consulaat te lopen om je papieren in orde te maken.

Online een visum voor Thailand aanvragen is heel eenvoudig:

 1. Vul het aanvraagformulier in;
 2. Voeg een kleurenscan van je internationaal paspoort (nog minimaal 6 maanden geldig) toe;
 3. Afrekenen;
 4. Je ontvangt je visum binnen de 7 dagen na je online aanvraag.

Online een visum aanvragen voor Thailand is natuurlijk heel makkelijk, maar er zijn ook enkele nadelen aan deze procedure. Het is ten eerste duurder dan wanneer je je visum aanvraagt bij het Thais consulaat en daarnaast is een spoedvisum niet in één, twee, drie geregeld.

Kosten van een visum voor Thailand: vanaf €69,95.

visum thailand nodig

Bij het Thais consulaat

Je kan ook je visum voor Thailand aanvragen bij de Thaise ambassade in Nederland of België. Hier neemt de procedure ook zo’n zeven dagen in beslag. Je kan hier tijdens de openingsuren steeds terecht om je visa aan te vragen.

Als je naar Thailand reist om te werken, dan moet je langs het consulaat gaan om je visum aan te vragen. Dan leggen zij je uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om een werkvisum aan te vragen. Als je geen definitieve verblijfsvergunning hebt voor België of Nederland, kan je ook best langsgaan bij het Thais consulaat.

Deze documenten heb je zeker nodig voor je visumaanvraag:

 • Geldig paspoort (minimaal 6 maanden geldig tijdens je verblijf in Thailand);
 • Kopie van je vliegticket(s);
 • Een kopie van je hotelreservatie(s);
 • 3 pasfoto’s;
 • Ingevuld aanvraagformulier;
 • Een bewijs van goed gedrag en zeden wanneer je een visum met multiple entries wil.

De kosten voor een visum voor Thailand met single entry zijn €30. Voor een visa met twee ingangen, betaal je in het consulaat €60 en voor meer dan twee ingangen betaal je €90.

toeristenvisum thailand

Contactgegevens Thais consulaat:

België – Antwerpen:
Onze-Lieve-Vrouwstraat 6
2600 Antwerpen-Berchem

Telefoonnummer: (+32) 0495 22 99 00

E-mailadres: rtca@thaiconsulate.be
Website: www.thaiconsulate.be

 

België – Brussel:
Waterloosesteenweg 876
1000 Brussel

Telefoonnummer: (+32) 026 40 68 10

E-mail adres: thaibxl@thaiembassy.be (maandag tot vrijdag van 15.00 uur tot 17:00 uur)
Website: www.thaiembassy.be


 

Nederland – Amsterdam:
De Lairessestraat 127
1075 HJ Amsterdam

Telefoonnummer: +31 20 465 1532
E-mailadres: thaiconsulate.amsterdam@gmail.com
Website: www.royalthaiconsulateamsterdam.nl

 

Nederland – Den Haag:
Laan Copes Van Cattenburch 123
2585EZ ‘s-Gravenhage

Telefoonnummer: +31 70 345 97 03
E-mailadres: thaiembassy.hague@mfa.go.th
Website: www.thaiembassy.org/hague/

thailand visum nodig

Enkele belangrijke aandachtspunten

Denk eraan dat je alle informatie op de aanvraag van je visum moeten overeenkomen met wat er op je identiteitskaart staat. Een klein typfoutje kan er al voor zorgen dat je aanvraag wordt afgewezen en dat de procedure zo langer duurt dan nodig is.

Wat gebeurt er als mijn visum verlopen is?

De overschrijding van een visum in Thailand is volgens Thaise wet een strafbaar feit. Dat betekent dat elke bezoeker die niet over een geldig visum beschikt, gearresteerd kan worden wegens illegaal verblijf.

Je vliegt gelukkig niet onmiddellijk naar de gevangenis. Meestal kom je er vanaf met een boete. Je betaalt dan 500 baht of 15 euro per dag dat je visum visum verlopen is. Als je de boete weigert te betalen, zal je een gevangenisstraf moeten uitzitten. Na je straf wordt je naar het Immigration Detention Centre (IDC) gebracht. Zolang je de boete niet betaalt en niet kan bewijzen dat je een retourticket hebt naar België of Nederland, moet je daar blijven.

Hebben kinderen ook een visum nodig?

Welke leeftijd je kind ook heeft, ieder kind heeft zijn eigen (toeristen)visum nodig. Dat houdt in dat je je kinderen niet op je internationale paspoort en visum kan laten schrijven. Elk van je kinderen heeft dus ook een eigen Belgische of Nederlandse identiteitskaart en reispaspoort nodig. Zorg ervoor dat je deze documenten goed bij je houdt op de luchthaven.

kinderen visum thailand nodig

Hoe lang is je visum voor Thailand geldig?

Wanneer je minder dan 30 dagen op vakantie gaat, heb je in Thailand geen visum nodig. Die witte kaart dat je op het vliegveld krijgt, is dan ook maar één maand geldig.

Wanneer je kiest voor een toeristenvisum met single entry, mag je eenmalig 60 dagen in Thailand verblijven. Ben je van plan meerdere keren het land in te gaan? Dan kies je voor een visa met meerdere ingangen. Per keer dat je Thailand mag je dan maximaal 60 dagen blijven.

Als je naar Thailand reist voor het werk? Dan moet je een speciaal business visum aanvragen. Ook dit visum is slechts 60 dagen geldig.

Welke documenten heb je nodig om Thailand in te mogen?

 • Een geldig visum;
 • Een Belgische of Nederlandse identiteitskaart die nog minimaal 6 maanden geldig is bij je aankomst;
 • Een internationaal reispaspoort;
 • Een bewijs van je hotelreservatie(s);
 • Een schema met al je vluchten.

Zitten er addertjes onder het gras?

Helaas is een (toeristen)visum geen garantie dat je Thailand effectief in mag komen. Aan de douane op de luchthaven worden jouw gegevens nog eens gecontroleerd. Zorg er dus voor dat je alle documenten waaruit blijkt dat je in Thailand gaat verblijven, dicht bij je hebt.

Een visum voor Thailand aanvragen kan dus zowel online als offline. Wanneer je met het hele gezin op reis gaat naar dit exotische land, kan je best gewoon naar het Thais consulaat gaat want dat is een heel pak goedkoper. Zo bespaar je alvast geld voor wanneer je in Thailand bent.

kosten visum Thailand

Vakantie naar Thailand

Is je vakantie naar Thailand nog niet geboekt en wil je graag een pakketreis boeken? Kijk dan zeker eens naar de mooie rondreizen van Asia Direct. Zij bieden individuele reizen, familiereizen en strandvakanties aan tegen erg voordelige tarieven: vanaf €120 (!) per persoon. Bij de totaalprijs zitten wel geen vluchten inbegrepen, maar zo zit je ook niet vast aan een bepaalde datum waar de reis moet plaatsvinden.

Kijk ook eens naar onderstaande reisorganisaties:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam