Walvissen & dolfijnen spotten in de Azoren

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 augustus, 2023

Rondom de Azoren kan je 24 soorten walvissen en dolfijnen vinden. Dat zijn er heel wat! Daardoor is de kans dus groot dat je tijdens een walvissafari één of meer van deze dieren te zien krijgt.
Tijdens mijn rondreis door deze Portugese eilanden had ik heel veel geluk, want ik zag twee soorten walvissen en drie soorten dolfijnen.
Wil je ook graag walvissen zien in de Azoren? Ik vertel je alles over wat je kan verwachten, geef je enkele handige tips. En als je dat allemaal niet zo interessant vindt, dan kan je ook gewoon naar de foto's kijken!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

 

azoren walvissen

Waar in de Azoren kan je walvissen zien?

Als je in de Azoren walvissen en dolfijnen wilt zien, dan heb je verschillende mogelijkheden. Eigenlijk zwemmen er walvissen rondom elk eiland, maar niet elk eiland biedt walvissafari’s aan.
Walvissen spotten op de Azoren kan vanuit de grootste eilanden:

São Miguel

Vanuit het grootste -en naar mijn mening ook het mooiste- eiland van de Azoren heb je de meeste mogelijkheden.
Er zijn twee opties:

 1. Terra Azul
  Ik regelde mijn tour met deze organisatie en was heel tevreden over het verloop van de dag. Deze touroperator vertrekt vanuit Vila Franca do Campo (half uurtje vanuit Ponta Delgada) en is het enige bedrijf dat excursies met Zodiacbootjes (militaire rubberboten) aanbiedt. Het voordeel hiervan is dat je véél dichter bij de walvissen en dolfijnen kan komen. Bij deze touroperator cirkel je ook nog rond het Vila Franca do Campo eilandje vlak voor de kust. Zeker de moeite waard 😉 !
  Voor een spannende boottocht met dit bedrijf betaal je €55.
 2. Futurismo
  Deze touroperator is gelegen in Ponta Delgada (de hoofdstad van São Miguel) en biedt alleen walvissafari’s aan in grote boten. Het voordeel hiervan is dat je minder snel zeeziek zal worden.
  Walvissen spotten in de Azoren met Futurismo kost €55 per persoon .Deze touroperator biedt trouwens ook zwemmen aan met wilde dolfijnen. Daarvoor betaal je €70 pp.
walvissen spotten azoren

Het is echt magisch om deze dieren in hun wilde omgeving te mogen zien!

Terceira

Na São Miguel, wonen er in Terceira het meeste inwoners. Dit eiland wordt door toeristen ook regelmatig bezocht en dus kan je ook vanaf hier walvissen spotten in de Azoren.
Als je op Terceira walvissen en dolfijnen wilt zien, dan kan dat vanuit het prachtige Angra do Heroísmo. Dit pittoreske dorpje (UNESCO werelderfgoed!) heeft een prachtige haven, vanwaar de ‘whale watching tours‘ ook vertrekken.
In Terceira betaal je iets minder dan in São Miguel. Hier kost een halve dag tussen dolfijnen en walvissen €50 per persoon.
Als je hier met dolfijnen wilt zwemmen, betaal je €65.

Pico

Het tweede grootste eiland van de Azoren heeft ook veel walvissen in de omliggende oceaan. Ook hier komen toeristen geregeld langs, en dus zijn er ook enkele walvistours te boeken.

Voor een tour betaal je hier tussen €50 en €65 per persoon.

walvissen zien azoren

Tijdens een boottocht zie je natuurlijk veel meer dan walvissen en dolfijnen. Prachtige landschappen en toffe vissersbootjes zijn ook altijd van de partij!

Mijn eigen ervaring

Ik ging in april naar de Azoren. In deze maand is het nog vrij fris (15 à 18 graden Celcius) en blijven de meeste toeristen nog weg. Eigenlijk heb je ook het meeste kans om walvissen in de Azoren te zien tijdens de toeristische zomermaanden, maar het is altijd wel mogelijk om walvissen en dolfijnen rond de eilanden te spotten.

Drie keer moest ik mijn walvissafari vanuit São Miguel verzetten. Of het weer was rotslecht of de zee was te onstuimig. Maar zoals het spreekwoord zegt: derde keer goede keer!

terra azul whale watching azoren

En nu maar hopen op een dag met veel walvissen en dolfijnen!

Dolfijnen en walvissen spotten met Terra Azul

De touroperator waar ik bootje mee ging varen, Terra Azul, hecht heel veel belang aan een fijne ervaring voor zowel mens als dier. Zo proberen ze nooit te dicht bij het dier te komen, maar als het dier zelf in de buurt wilt komen dan is dat natuurlijk zijn of haar eigen keuze. Wat me ook aansprak was dat ze drijvend plastic onderweg oppikken en meehelpen met het in kaart brengen van de populatie van ‘onechte karetschildpadden’ (zeeschildpad).
Om halfnegen ’s morgens werd ik met een twintigtal andere toeristen onderverdeeld in twee Zodiacbootjes (militaire rubberbootjes met een motor) waarop we de komende drie uur zouden doorbrengen.

Onze gids vertelt ons meteen meer over hun aanpak, welke dolfijnen en walvissen er zoal worden gezien en wat je kan verwachten. Ook tof om te weten: alle dieren die je ziet, worden vanop het land met een verrekijker gespot. Vanuit twee hutjes op het eiland zitten mensen non-stop naar de zee te staren om zo de bootjes naar de juiste plekken te gidsen.

zodiac boot sao miguel walvissen

Met deze comfortabele bootjes race je van walvis naar walvis… Dat alleen al is spannend!

Vrolijke dolfijnen

Een enthousiaste gids en een al even enthousiaste schipper gidsen ons door de azuurblauwe wateren rond de Azoren en amper tien minuten na vertrek zien we de eerste rugvinnen al uit het water verschijnen. Tientallen nieuwsgierige gewone dolfijnen springen in en uit het water, racen vlakbij de boot en sommigen maken zelfs een salto vlakbij!

Het is echt wonderbaarlijk om te zien hoe speels en vrolijk deze toch wel grote dieren zijn in hun natuurlijke omgeving. Als je het mij vraagt is dit véél beter dan naar een dolfinarium te gaan!
Onze geheugenkaartjes staan al bijna propvol foto’s, wanneer de schipper bericht krijgt dat er niet zo ver van ons een ander soort dolfijn is gezien. Met onze snelle boot racen we naar daar en onderweg worden we nog even achtervolgd door het groepje gewone dolfijnen.

Een buitenproportionele dolfijn begroet ons met zijn rugvin vol met littekens. De gramper is een dolfijnensoort van bijna vier meter lang en herken je makkelijk aan de vele witte krassen op zijn lichaam. Die littekens zijn voornamelijk te danken aan spelletjes, gevechten of door inktvissen (het lievelingskostje van deze dolfijn). Deze dieren zijn veel minder speels en tonen eigenlijk niet veel meer dan hun rugvin of staart. Maar toch… Het blijft een magisch zicht om deze speciale dieren in hun habitat te mogen aanschouwen!  Met São Miguel als achtergrond wordt het plaatje trouwens pas echt compleet.
De dieren weten goed waar ze moeten zijn, want vlakbij zit een man in zijn kleurrijke boot inktvissen te vangen. Wie weet krijgen ze straks wel een hapje van hem?

azoren dolfijnen

En hoog springen dat deze dieren kunnen!!!

dolfijnen azoren gramper

Deze gramper is echt adembenemend mooi, vind je ook niet?

Majestueuze walvissen

Net wanneer de gramper voor de laatste keer zijn staart laat zien (dat doen ze als ze diep duiken, en dat wil zeggen dat ze niet gauw terug boven komen) krijgen we van de uitkijkpost wééral goed nieuws te horen! Ze hebben een kolossale walvis gespot. De kostprijs van €55 ben ik snel vergeten, want dat is het dubbel en dik waard!

Vroem! Weg zijn we weer. Door de enorme snelheid worden onze coiffures helemaal in de war gewaaid en beginnen onze ogen spontaan te tranen. Onderweg probeer ik nog enkele foto’s te maken van het mooie São Miguel, maar we gaan zo vaak en zo snel op en neer dat ik mijn poging al vlug staak.

Bijna verkleumd komen we aan bij de andere boot die daar al even naar de gespotte walvis zit te zoeken. Het wordt muisstil in de boot, want iedereen zit mee te zoeken of te luisteren naar het geluid van deze mastodont.
Vreemd toch, dat zo’n gigantisch dier zo onzichtbaar kan blijven!

Moby dick

De andere boot beslist om het anders aan te pakken en ze stoppen een apparaat in het water dat geluidsopnames maakt. Er zijn wel degelijk walvissen in de buurt, want we horen een prachtig gezang vanonder het klotsende water.
Plots hoor ik een blazend geluid en zie ik een lichte nevel die in onze richting wordt geblazen. “Daar!” roept de vrouw naast mij. We draaien allemaal onze hoofden en zien plots de rug van een potvis verschijnen.
Wat een groot beest! En daarachter nog een kolos! Hopelijk zijn deze potvissen ons iets beter gezind dan Moby Dick…
Eigenlijk zie je heel weinig van deze reuzen, maar toch blijft het een prachtervaring die ik bijna niet kan beschrijven. De nabijheid van zo’n gigantisch beest, de snelheid waarmee het beweegt, de geluiden die het maakt en de jacht om het dier van zo dichtbij mogelijk te willen zien zorgt echt voor een topervaring.

Een tiental minuten later verdwijnt zowel walvis nummer één als nummer twee met een zwaai van zijn staart in de diepe oceaan. Liters zout zeewater stromen van deze gestroomlijnde vinnen en weg is dit beest van twaalf meter lang.

potvissen azoren

Twee potvissen! Die beesten zijn gigantisch!

Het tweede grootste beest ter wereld!

We blijven nog even hopen op een terugkeer van deze dieren, maar helaas. Ze zijn niet meer te bespeuren.
Terwijl de schipper traag naar een volgende locatie begint te varen, krijgt hij plots een andere walvis in het vizier.
“Wat hebben jullie een geluk vandaag!” roept hij. Vlak naast ons verschijnt plots een gigantische vinvis aan het wateroppervlak. Het beest van meer dan twintig meter is tegelijkertijd beangstigend indrukwekkend. Zeker als het zo dicht bij je bootje zwemt.
Dit dier lijkt zich niet veel aan te trekken van ons en blijft aan een rustig tempo verdergaan. Af en toe komt het iets dichter naar de oppervlakte om ons nat te spuiten met het water dat uit zijn spuitgat omhoog wordt geblazen.
Ik ben helemaal over het dolle heen en vraag de schipper of ik mijn GoPro in het water mag stoppen om dit dier te filmen. “Natuurlijk! Ik ben blij dat iemand het vraagt.” zegt hij.
Daar moet ik geen twee keer over nadenken! Ik geef mijn andere camera aan de gids terwijl zij ons voorziet van interessante weetjes en feiten over de walvissen van de Azoren, en stop mijn GoPro zo diep mogelijk in het water naast de boot.
Van hieruit krijg ik ook een veel beter zicht op de vinvis. Ik zit letterlijk twee meter weg van dit dier! De adrenaline giert door mijn lijf en tegelijkertijd hoop ik dat de beelden die ik aan het maken ben mooi zullen zijn.
Van zo dichtbij merk je pas echt hoe gestroomlijnd dat walvislijf is, hoe groot dat spuitgat is en vooral… Hoe gigantisch dat beest is!!!

Nadat we verschillende minuten naast deze walvis hebben gevaren, is het de aandacht beu en begint krachtig weg te zwemmen.

walvissen kijken azoren sao miguel gewone vinvis

Je ziet maar een heel klein stukje van deze gewone vinvis, maar toch is dit het tweede grootste dier op deze aardbol!

Hapgrage schildpad

Nog één laatste stop, want de walvisspotters hebben nog enkele spelende dolfijnen ontdekt.
We vertrekken in volle vaart en plots maken we een héél scherpe bocht naar links. De mensen in de boot joelen van plezier! Het lijkt wel een kermisattractie!
We keren terug om en niemand lijkt goed te snappen waarom. Wanneer we stilstaan zien we een bruin goedje drijven op het zeeoppervlak.
Plastic? Nee hoor! Een zeeschildpad! Aangezien Terra Azul de onechte karetschildpad in kaart probeert te brengen door ze te chippen, haalt onze boot de schildpad uit het water maar… Het schild is te glad! Terwijl het dier stevig om zich heen hapt wordt het onmogelijk voor onze schipper om het zware beest nog langer vast te houden en laat hij het terug in het water vallen.

We blijven nog even rond de schildpad cirkelen, maar we willen het dier niet langer opjagen en dus razen we voor een laatste keer verder. Een mooiere afsluiter kunnen we ons niet inbeelden. Tientallen tuimelaars (Flipper!) springen op en neer naast onze boot. Op amper een halve meter van ons zien we de rugvinnen door het water snijden en af en toe springt er eentje recht voor ons uit.
Ik heb duidelijk al te veel foto’s gemaakt, want mijn geheugenkaartjes zijn vol… Achja. Dan geniet ik zo toch maar?

zeeschildpad azoren

Ik dacht eerst: “Wat doet hij nu met dat beest?!”, maar wees gerust… Het is alleen maar om deze dieren te helpen!

Wanneer is de beste periode om walvissen in de Azoren te spotten?

Eigenlijk kan je het hele jaar door walvissen zien in de Azoren, maar over het algemeen heb je de grootste kans in de lente- en zomermaanden (april, mei, juni en juli). Let wel op, want dan zijn hier ook het meeste toeristen. Aangezien de Portugese overheid maar een beperkt aantal bootjes naar walvissen en dolfijnen laat zoeken (zodat ze geen stress krijgen!), raad ik zeker aan om je tour op voorhand vast te leggen. Een walvissafari kost ongeveer €50. Via GetYourGuide kan je meestal ook tot 24u op voorhand gratis annuleren.

Er zijn vier dieren die hier iedere maand van het jaar voorkomen. De gewone dolfijn, de tuimelaar, de gramper en de potvis.
De blauwe vinvis (het grootste dier ter wereld) kan je alleen in maart, april, mei en juni zien en voor het tweede grootste beest ter wereld (de gewone vinvis) gelden dezelfde data.

Orka’s en bultruggen zie je hier ook héél soms, maar onze gids vertelde ons dat die kans echt minimaal is. Meestal worden ze slechts één à twee keer per jaar waargenomen. Als je deze dieren echt graag wilt zien, raad ik aan om een walvissafari in Noorwegen of in IJsland te boeken.

walvissen kijken azoren

Deze walvis (gewone vinvis) is klaar voor een duik.

Welke walvissen kan je in de Azoren zien?

Zoals ik eerder al zei, zijn er 24 walvissoorten (waaronder ook dolfijnen) die je in deze archipel kan zien als je een walvissafari boekt. Ik som ze even voor je op in het Nederlands en in het Engels:

 1. De gewone dolfijn of de common dolphin
 2. De gevlekte dolfijn of de Atlantic spotted dolphin
 3. De gestreepte dolfijn of de striped dolphin
 4. De snaveldolfijn of de rough-toothed dolphin
 5. De tuimelaar of de bottlenose dolphin
 6. De gramper of de risso’s dolphin
 7. De potvis of de sperm whale
 8. De dwergpotvis of de pigmy sperm whale
 9. De dwarf sperm whale (ik vind geen Nederlandse benaming terug voor deze soort.)
 10. De orka of de killer whale
 11. De Indishe griend of de short-finned pilot whale
 12. De zwarte zwaardwalvis of de false killer whale
 13. De gewone vinvis of de fin whale
 14. De dwergvinvis of de minke whale
 15. De noordse vinvis of de sei whale
 16. De bultrugwalvis of de humpback whale
 17. De blauwe vinvis of de blue whale
 18. De Bryde-walvis of de Bryde’s whale
 19. De dolfijn van Sowerby of de Sowerby’s beaked whale
 20. De Europese spitssnuitdolfijn of de Gervais’s beaked whale
 21. De dolfijn van Cuvier of de Cuvier’s beaked whale
 22. De noordelijke butskop of de northern bottlenose whale
 23. De spitssnuitdolfijn van de Blainville of de Blainville’s beaked whale
 24. De spitssnuitdolfijn van True of de True’s beaked whale

Op onderstaande foto kan je ze ook allemaal zien:

alle walvissen azoren

Wij zagen de gewone vinvis, de potvis, de gewone dolfijn, de tuimelaar en de gramper.

Enkele tips voor je walvissafari

 • Als je zeker weet dat je walvissen wilt spotten, boek dan meteen een tour. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn er maar een beperkt aantal plekjes per dag (’s morgens en ’s middags), maar veel belangrijker: het weer in de Azoren kan erg wisselvallig zijn. Daardoor is het mogelijk dat je walvissafari verschillende dagen na elkaar wordt uitgesteld (bij mij was dat zelfs drie dagen na elkaar!). Hoe vroeger je boekt, hoe zekerder je bent dat de walvissafari doorgaat.
 • Neem voldoende laagjes kledij mee. Het maakt niet uit hoe zonnig en warm het is als je vertrekt, het is véél kouder op de zee en met je boot race je soms heel lang door zonder stoppen. De ijzige wind koelt de warme zon snel af! De meeste touroperators bieden een (waterdicht) jasje aan, maar neem voor de zekerheid ook maar een warme trui mee.
 • Smeer je in met zonnecrème! Het voelt misschien minder warm aan op zee, maar de zon brandt echt wel fel. Bovendien weerkaatst het zonlicht op het zeeoppervlak ook nog eens, waardoor je er zo rood als een kreeft gaat uitzien. Een zonnebril meenemen is ook geen slecht idee, trouwens.
 • Je wilt natuurlijk ook enkele mooie foto’s of videos maken van de walvissen rond de Azoren. Vergeet zeker niet om voldoende geheugenkaartjes mee te nemen. Het is héél moeilijk om een mooie foto te maken van dolfijnen en walvissen. De dolfijnen springen in minder dan een seconde uit en terug in het water, en de walvissen hun staart zie je ook maar luttele seconden. Maak dus non-stop gebruik van je camera en dan maak je de beste kans om toch enkele mooie foto’s te hebben van je walvissafari. En daar heb je natuurlijk wel veel gigabytes geheugen voor nodig!
 • Probeer om niet de hele tijd door je camera te kijken. Anders mis je heel wat… De meeste tour operators maken zelf ook (mooie!) foto’s. Dus… Berg je fototoestel op en geniet!
dolfijnen spotten azoren

Dolfijnen zwemmen meestal in kleine groepjes. Deze dieren zijn ook véél nieuwsgieriger dan walvissen.

5 tips om niet zeeziek te worden

Als je walvissen in de Azoren wilt zien, moet je onvermijdelijk op een bootje klauteren. Onze schipper gaf ons enkele goede tips om zeeziekte te vermijden:

 1. Kijk naar de horizon in de vaarrichting, maar blijf wel de beweging van de boot volgen.
 2. Zorg dat je voldoende hebt geslapen. Geen wilde feestjes dus vooraleer je dolfijnen en walvissen gaat kijken!
 3. Probeer koffie en alcohol twaalf uur voor je excursie te vermijden. Probeer goed gehydrateerd te beginnen aan je boottocht, want dan word je minder snel zeeziek.
 4. Probeer 12 tot 24 uur voor je vertrek een beetje gember te eten. Wetenschappers ontdekten dat deze specerij helpt om misselijkheid en zeeziekte te voorkomen. Hou je niet van gember? Zondig dan met enkele zure snoepjes. Helpt het niet, dan heb je tenminste een goed excuus om te snoepen 😉 !
 5. Nog een laatste, grappige, tip: stop een watje in het tegenovergestelde oor van het hand waarmee je schrijft.
sao miguel walvissen azoren franca do campo eiland

Je zit meer dan drie uur op zo’n bootje, dus zeeziek wil je echt niet worden…

Walvissen Azoren excursie boeken

Ga je binnenkort naar de Azoren en wil je deze topactiviteit niet missen? Boek dan alvast je tickets online. Zo heb je zeker een plekje en hoef je ter plekke niet meer te boeken.

» Alle tours in de Azoren

Vakantie naar de Azoren

Ben je, net zoals ik, helemaal verkocht aan de Azoren? Deze reisorganisaties hebben enkele mooie deals naar deze Portugese eilanden:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam