Walvissen in de Dominicaanse Republiek: mijn ervaring, tours en foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 augustus, 2023

In de doorzichtige zeeën rond de Dominicaanse Republiek is er nog veel meer te ontdekken dan alleen de kleurrijke onderwaterwereld van de Caraïben. Ieder jaar komen grote groepen bultrugwalvissen hier immers hun kroost opvoeden en dat zorgt telkens opnieuw voor erg spectaculaire ontmoetingen.,
Ondertussen deed ik al walvis safari's over de hele wereld (Noorwegen, IJsland, Madeira, de Azoren), maar nergens was een meet-and-greet met deze reuzen zo impressionant als hier.
Wat kan je verwachten tijdens een afspraakje met de walvissen van de Dominicaanse Republiek? Waar moet je zijn om ze te zien en wanneer is de beste periode? Je leest er hier alles over.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (5 stemmen)

walvissen Dominicaanse Republiek

De walvissen van de Dominicaanse Republiek

Nadat walvissen hun buikjes rond hebben gegeten in de voedselrijke oceanen rondom de arctische cirkel, keren zij ieder jaar opnieuw terug naar tropischere oorden om daar kleintjes te krijgen en ze groot te brengen. Eén van de beste plekken om dit prachtig natuurtafereel te zien, is in de Caraïben. Tijdens een rondreis door de Dominicaanse Republiek mag je dit schouwspel dan ook niet overslaan!

Er zijn twee plaatsen waar je hier walvissen kan zien, en dan met name de majestueuze bultrugwalvis. Enerzijds kan je een boottochtje maken naar het Samana schiereiland, anderzijds kan je ze ook spotten ten noorden van Puerto Plata bij Silver Banks.

Dominicaanse Republiek walvissen

Het is echt prachtig hoe je deze dieren zo ongestoord kan gadeslaan!

Walvissen in Samana

De populairste plek om walvissen te spotten in de Dominicaanse Republiek, is Samana. Dit is volgens mij ook meteen het meest paradijselijke deel van het land, dus ik raad je sowieso aan om hier enkele dagen te verblijven.

Vanaf de levendige haven vertrekken in het walvis seizoen dagelijks enkele boten die op zoek gaan naar de reuzen van de zee. Er mogen trouwens maximaal drie boten tegelijkertijd in dit beschermde mariene park rondvaren, zodat walvissen geen stress krijgen.

In tegenstelling tot vele andere plaatsen waar je walvissen kan zien, word je hier altijd meegenomen op vrij grote boten waar 50+ passagiers op plaats kunnen nemen. In mijn ogen heeft dat enkele voor- en nadelen.
Omdat de boten groter en zwaarder zijn, ga je minder snel vooruit en je zal je eveneens aan iets meer regeltjes moeten houden. Ten slotte zal je je ervaring ook met vele anderen moeten delen. Eigenlijk zorgt dit laatste ook wel voor een gevoel van verbinding, dus dat kan je misschien ook als een voordeel zien!
Anderzijds word je door de omvang van het schip minder snel zeeziek en nog veel belangrijker: je hebt een bovendek. Van hieruit krijg je de allerbeste uitzichten over de walvissen én kan je bovendien ook nog eens genieten van de heerlijke zon.

In het beschermde mariene gebied rond Samana, zwemmen honderden walvissen rond. Je kans op het spotten van deze dieren is dan ook bijna verzekerd. Bereid je voor op heel wat staarten, ruggen, spuitgaten en zelfs volledige walvislijven die uit het water springen! Sla dit schouwspel niet over tijdens je vakantie, want voor mij was het ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de Dominicaanse Republiek.

walvissen Samana Dominicaanse Republiek

Nog nergens anders ter wereld zag ik zo’n actieve walvissen als hier!

Walvissen in Silver Banks

Vanuit Puerto Plata worden ook meerdaagse boottochten georganiseerd naar Silver Banks, een relatief ondiepe baai die perfect dienst doet als een veilige geboorteplaats voor de bultruggen.
Dit is meteen ook één van de enige plaatsen ter wereld waar je met walvissen mag snorkelen.

Ja, je leest het goed! In de Dominicaanse Republiek kan je zwemmen met walvissen! Echter hangt daar wel een héél stevig prijskaartje aan vast. Een excursie van zeven dagen kost je meer dan €4000 per persoon. Gelukkig zitten overnachtingen op de boot, eten en drinken en ontmoetingen met de walvissen daar wel bij inbegrepen!

Silver Banks Dominicaanse Republiek walvissen

Wil je graag snorkelen met deze reuzen? Dan is Silver Banks de beste plek om te zijn.

snorkelen met walvissen silver banks

Maar goedkoop is het niet!

Wat kan je verwachten? Mijn ervaring

Spijtig genoeg ben ik geen Bill Gates of Dagobert Duck en ging ik dus niet snorkelen met de walvissen van de Dominicaanse Republiek. Toch wil dat niet zeggen dat mijn excursie naar Samana niet leuk was. Voor mij was het de meest indrukwekkende walvis safari die ik ooit deed!

Nadat je de boot bent opgeklommen, kies je maar beter snel om naar het bovendek te klimmen. Ik raad ook aan om niet te lang te treuzelen vooraleer je het schip op gaat, want de tweede verdieping zit altijd het snelst vol.

Terwijl de geoefende bemanningsleden op zoek gaan naar de eerste walvissen, krijg je heel wat interessante informatie voorgeschoteld: Waarom komen bultruggen precies naar deze plek? Wat eten ze? Waarom hebben ze bulten? …
Terwijl je al deze uitleg krijgt, worden ook koekjes, snoepjes en drank uitgedeeld. Verhongeren zal je dus zeker niet!

Wanneer de eerste walvissen worden gespot, vaart de boot razendsnel richting de donkere silhouetten bovenop de blauwe zee en hoor je de eerste “oeh’s” en “ah’s” van je medepassagiers al weerklinken. Eens de staarten als in slow-motion uit het water komen en langzaamaan terug naar beneden zakken hoor je alleen nog maar klikkende fototoestellen.
Het gevoel dat je zo dicht bij deze gigantische dieren bent is echt onbeschrijflijk. En eigenlijk zou een walvis tour al helemaal volmaakt zijn als je alleen enkele lichaamsdelen van de dieren ziet, maar tijdens je vakantie naar de Dominicaanse Republiek wordt het nog veel indrukwekkender!

walvissen spotten Dominicaanse Republiek

Normaal zie je heel veel vinnen en staarten, maar hier kreeg ik de walvissen vaak volledig te zien!

springende walvissen Dominicaanse Republiek

De walvissen van de Dominicaanse Republiek springen met hun hele lijf uit het water!

Non-stop springende walvissen

Tijdens het paarseizoen springen de bultrugwalvissen rond de Dominicaanse Republiek immers véél meer uit het water dan in andere omstandigheden. De exacte reden voor dit gedrag is eigenlijk niet zeker, maar er wordt verondersteld dat mannetjes dit doen om de aandacht van vrouwtjes te trekken.
Bij de kleintjes komt dit gedrag ook voor, wellicht omdat ze de belangstelling van hun moeder terug op zichzelf willen vestigen in plaats van al dat geflirt met die grote venten…
Eén ding is zeker: het is héél spectaculair!! Tijdens mijn boottochtje zag ik deze reuzen meer dan twintig keer uit het water springen en geloof me… Dat is iets wat je niet snel meer vergeet!

Vlak nadat de kleintjes naar het oppervlak sprongen, zag je ook heel vaak een bezorgde moeder die hetzelfde deed of in ieder geval gedeeltelijk met haar gigantische staart tevoorschijn kwam om haar baby te helpen. Aangezien de kleintjes nog moeilijk aan de oppervlakte kunnen blijven (om te ademen), proberen zij er immers altijd voor te zorgen om hen een beetje naar boven te duwen.

Na afloop vaar je ook nog even rond het beroemde Bacardi eiland (Cayo Levantado). Berg je fototoestel dus niet te snel op, want dit paradijselijke eiland zorgt zeker voor enkele mooie kiekjes.
Afhankelijk van de tour die je hebt gekozen, gaan sommige boten hier ook voor enkele uurtjes aan land.

caraiben walvissen

Meestal het eerste wat je te zien krijgt: een mistgordijn van een reus die aan de oppervlakte komt.

bultrugwalvissen Dominicaanse Republiek

De staarten zie je alleen wanneer de walvissen voor eventjes onder water duiken.

Walvis excursies in de Dominicaanse Republiek

Aangezien er per dag maar twee keer wordt uitgevaren, er tegelijkertijd maar drie boten op het water mogen en het walvis seizoen in de Dominicaanse Republiek beperkt is; raad ik aan om je walvis safari zo ver mogelijk vooruit te boeken. Zo ben je er zeker van dat je een plekje kan bemachtigen en dat je deze reuzen met eigen ogen kan zien.

Online kan dat via GetYourGuide. Het voordeel van dit bedrijf is dat je altijd gratis mag annuleren tot 24 uur op voorhand.
Viator heeft anderzijds wel meer mogelijkheden. Ook bij hen kan je meestal gratis annuleren, maar lees de voorwaarden goed door om daar zeker van te zijn.

Zelfs als je niet in Samana verblijft, kan je de walvissen van de Dominicaanse Republiek nog bezichtigen! Vanuit o.a. Punta Cana zijn er heel wat tours die je naar de walvissen toe brengen.

Hier zijn alvast enkele interessante walvis safari’s in de Dominicaanse Republiek:

walvis excursie Dominicaanse Republiek

En mama walvis laat geregeld ook iets moois zien, hoor!

Walvissen kijken Dominicaanse Republiek: prijs?

De goedkoopste manier om naar de walvissen van de Dominicaanse Republiek te gaan, is door zelf naar Samana te trekken en van daaruit een tour regelen. Gemiddeld kost dat zo’n €52 per persoon, plus nog eens €4 extra om dit beschermde mariene park te mogen betreden.
Wil je deze uitstap combineren met een bezoek aan het beroemde Bacardi eiland? Dan kan dat vanaf €70 per persoon (met lunch).
Een privé rondvaart vanuit Samana kan voor €85 per persoon (inclusief een bezoek aan Bacardi eiland). Het voordeel hiervan is dat je de boot dan met niemand anders hoeft te delen.

Beschik je niet over een auto en verblijf je buiten Samana? Dan kan je ook worden opgepikt in Las Terrenas. Een excursie kost je dan zo’n €89 per persoon.

Aangezien Punta Cana nog een eindje van Samana ligt, zal een tour nog iets meer kosten. Gemiddeld betaal je dan €130 per persoon (transfers inbegrepen).
Wil je de walvissen van Samana zien maar verblijf je in Puerto Plata? Een excursie met ophaalservice kost je dan zo’n €90 per persoon.

walvis excursie punta cana

Geloof me: dit wordt een excursie om nooit nog te vergeten!

Beste periode om walvissen te zien in de Dominicaanse Republiek?

Het walvissen seizoen in de Dominicaanse Republiek begint rond midden januari en eindigt alweer eind maart. In deze periode krijg je gegarandeerd de kans om walvissen te zien. Buiten deze drie maanden worden tours en excursies niet uitgevoerd, dus dan zal je elders walvissen moeten spotten.

Zo zal je de meeste walvissen in de Azoren of rond Madeira zien in de maanden april tot juli. De beste periode om walvissen in IJsland en Noorwegen te zien, is dan weer van oktober tot januari.

Met een beetje planning kan je de dieren dus overal ter wereld zien, in welke maand je ook gaat!

walvissen seizoen Dominicaanse Republiek

Ik zei toch al dat ze echt álles laten zien?

Nog enkele tips voor je walvis safari

Boek deze excursie niet op je laatste dag. Bij slecht weer (of een ruige zee) kan je de walvissen van de Dominicaanse Republiek niet bezoeken. Om deze reden worden boottochtjes soms (gratis!) verzet naar een latere datum. Als je op dat moment niet meer in Samana (of Punta Cana) bent, dan zal je de dieren dus niet kunnen zien. Wees gerust: als je via GetYourGuide boekt, krijg je wel altijd je geld terug. Bovendien kan je bij hen ook nog eens gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Neem voorzorgsmaatregelen tegen zeeziekte. Je gaat immers op diep water varen, waardoor de zee bijzonder ruig kan zijn. Neem dus uit voorzorg een pilletje in om niet zeeziek te worden. Helpt dat niet? Hou je ogen dan op de horizon gericht en vergeet vooral niet te ademen. Te veel alcohol vermijd je ook best de avond voor je een walvis safari plant. Je goed hydrateren is immers belangrijk (drink dus ook genoeg water).

Probeer op het bovendek te zitten. Van hieruit krijg je immers een onbelemmerd zicht over de dieren (er zijn geen zijwanden en er is ook geen dak dat je aanblik beperkt). Bovendien zie je van bovenaf het silhouet ook nog eens in het doorzichtige water en dat zorgt echt voor enkele prachtige foto’s.

Zorg voor voldoende geheugenkaartjes! Het is niet makkelijk om de staarten, ruggen en gigantische opspringende walvislijven goed op foto te krijgen! Je weet vaak niet waar de dieren een volgende keer zullen opduiken en het voortdurende wiegen van de boot maakt het er ook niet makkelijker op! Vergeet ook niet om enkele filmpjes te maken, want je zal je ontmoeting met de walvissen van de Dominicaanse Republiek ongetwijfeld ook met familie en vrienden willen delen!

Smeer je vol met zonnecrème. De Dominicaanse zon schijnt onverbiddelijk door en door de weerkaatsing van het glinsterende zeewater verbrand je nog sneller dan anders.

walvis safari Dominicaanse Republiek

Het belooft ongetwijfeld een fantastische ervaring te worden!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (5 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>