Warwick Castle

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 17 januari, 2018

Tijdens mijn road trip door Birmingham trokken enkele bloggers en ik ook naar het mooie Warwick Castle vlakbij Stratford-Upon-Avon.
Dit spectaculaire kasteel werd al in 1068 opgetrokken door Willem de Veroveraar. Het gebouw overleefde oorlogen, plunderingen en allerlei natuurrampen maar staat er nog steeds. Het mag dan enkele eeuwen oud zijn, stoffig is het er allesbehalve! Je ziet er heel wat historische pracht en praal, maar ook leuke activiteiten voor de kroost. Het is dus eigenlijk de perfecte daguitstap voor een gezin!
Ooit de uitvalsbasis van 's werelds machtigste man, nu omgedoopt tot een gezellige toeristische attractie in het mooie Engeland. Ik vertel je graag meer over dit mooie kasteel.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


3.7/5 - (3 stemmen)

Warwick castle birmingham

Een korte geschiedenis…

Willem de Veroveraar beval in 1068 om een motte-en-vestingmuur te plaatsen op de plek waar vroeger een oude burcht stond. Binnen de vestingsmuren was er ooit zelf een kerk! Maar een vrome bisschop vond niet dat deze hier thuishoorde en liet deze in 1127 weer afbreken. Het stenen kasteel werd eigenlijk pas gebouwd onder koning Henry II. Daar werden later nog heel wat extra’s aan toegevoegd, voornamelijk om de beveiliging van het kasteel op te krikken.

Warwick Castle maakte zo goed als alle oorlogen mee waarin Engeland verwikkeld was. Daardoor heeft het heel wat (over)heersers gekend, en ook veel indrukken nagelaten op de Europese geschiedenis.

Sinds de zeventiende eeuw werd het kasteel opengesteld voor bezoekers. In 1978 werd het opgekocht door ’the Tussauds Group’ (ja, dezelfde als die van Madame Tussauds!) die het omvormden tot de toeristische trekpleister dat het vandaag is.

toegangspoort warwick castle

Nu kan je het kasteel makkelijk bezoeken, maar deze toegangspoort was lange tijd onbereikbaar voor het gewone gepeupel!

Wat is er te zien?

Het hele kasteelcomplex is gevuld met verschillende bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud.

In het kasteel vind je prachtige tentoonstellingen die verschillende tijdsperiodes perfect voorstellen. Luxueus versierde kamers met waardevolle kunstvoorwerpen, blinkende kandelaars, gigantische lusters en wassen beelden aangekleed volgens de modieuze voorschriften van toen luisteren het interieur van Warwick Castle op. Maar ook de tuinen van het kasteel, de wachttorens en natuurlijk de kerkers zijn te bezoeken.

warwick castle interieur

Warwick Castle deed me soms aan enkele scènes van Harry Potter denken!

De tentoonstellingen

Er zijn vier voorstellingen te bezoeken, telkens over een ander onderwerp en in een andere tijdsgeest: Death or Glory, Kingmaker, Royal Weekend Party en Ghost Tower.

Death or Glory
Tijdens deze voorstelling kom je alles te weten over de geschiedenis van oorlogvoering. Je ziet bijvoorbeeld enkele pijnlijk uitziende marteltuigen of je kan er zelf een zwaard vasthouden (verdomd zwaar!) of andere wapens bekijken.

Kingmaker
Deze voorstelling geeft goed weer hoe het was om in tijden van oorlog in het kasteel te wonen. De rondleiding loodst je langs de stallen waarin paarden onrustig hinniken, de smidse waar scherpe wapens worden gemaakt, maar ook wasserijen, kleermakers en tentenmakerijen waren belangrijk in oorlogstijd!

Royal weekend party
Iets minder middeleeuws is de Royal Weekend Party tentoonstelling. In 1898 werd een groot diner voor enkele prominente gasten gehouden op het Warwick Castle. Om te doen alsof je er zelf bij was, werden twaalf kamers met wassen beelden versierd die dit poepchic feest perfect doen voorstellen. Vergelijk de beelden zeker met de echte gasten, die je op het einde van deze tour op foto kan bekijken.

Ghost tower
Een groot kasteel zoals Warwick Castle moet natuurlijk wel enkele verhalen over geesten kunnen vertellen. De bekendste geest van Warwick Castle heeft zelfs zijn eigen voorstelling gekregen! Fulk Greville was een voormalige graaf van het kasteel en werd door een van zijn knechten koelbloedig vermoord. Tijdens deze live-action show krijg je alle bloederige details te horen. Spannend!

warwick castle slaapkamer

Gelukkig werd ik niet slaperig in het kasteel. Ik zou dit comfortabele bed nooit meer uit willen!

De wachttorens

Als je graag van de grond gaat, dan mag je de wachttorens en wallen niet overslaan. Beklim de wapenkamer voor een fenomenaal uitzicht over het kasteel, de Avon rivier en het stadje gelegen naast Warwick Castle. Vanaf hier besef je pas echt hoe groot dit domein is.

De kerkers

Als je de wachttorens hebt afgewerkt kom je uit in de kerkers onder Caesar’s Tower. Hier werden krijgsgevangen van de honderdjarige Oorlog en de Rozenoorlogen niet zo netjes behandeld… De foltertuigen waarmee ze werden gepijnigd staan hier tentoongesteld. 
Wat kunnen mensen toch wreed zijn!

De tuinen van Warwick Castle

Het grondgebied van Warwick Castle is kolossaal! Rondom het kasteel liggen nog heel wat vierkante kilometers groen gras, en ook de Avon rivier stroomt door het domein. Het mooiste stukje groen van Warwick Castle is wel de binnenplaats. Daar zie je mooi gemanicuurde tuinen en je kan er ook de aangelegde heuvel beklimmen, vanwaar je een mooi uitzicht over het kasteel krijgt.

Activiteiten voor kinderen (en volwassenen)

Als je met kinderen op de baan bent, is er gelukkig ook veel te doen in en rondom het kasteel. De mooi versierde zalen doen Warwick Castle nogal op scènes uit Harry Potter lijken. Aan magie en verbeelding zal het de kinderen vervolgens niet ontbreken!

Op het kasteelterrein vind je ook een spectaculair doolhof en leuke roofvogelshows. Laat het kind in je los en doe mee met deze activiteiten. Ze zijn leuk voor jong en oud.

warwick castle tuinen

De domeinen rondom Warwick Castle zijn gi-gan-tisch! Je hebt al snel een volledige dag nodig om alles te kunnen zien.

Warwick Castle bezoeken

Warwick Castle is een heel populaire bezienswaardigheid in Engeland. Daardoor zijn er tal van mogelijkheden om het fort te bezoeken. Ik som even de makkelijkste manieren voor jullie op:

Met de auto

Met onze huurauto van Sunnycars deden wij een road trip naar enkele bezienswaardigheden rondom Birmingham, waaronder ook Warwick Castle.
Links rijden is poepsimpel, en een auto huren in Birmingham is zeker niet onbetaalbaar. Het grote voordeel is dat je véél meer kunt zien in één dag in plaats van met het openbaar vervoer.
Wij parkeerden ons op het parkeerterrein van Warwick Castle en enkele minuutjes later stapten we al door de toegangspoort van het kasteel. De rest van de dag konden we ook nog probleemloos enkele andere bezienswaardigheden inplannen.

Met de trein

Vanuit Londen, of zowat iedere grote stad, reizen er verschillende treinen per dag naar Warwick. Vanuit Warwick Station is het een klein half uurtje stappen naar dit imposante kasteel.
Als je liever niet te veel tijd verspilt met aanschuiven voor tickets, kan je je ticket al online aanschaffen of een combiticket kopen met je treinticket. Let op, want er zijn meerdere treinmaatschappijen die de treinsporen van Engeland berijden! Alleen Central Trains biedt dit combiticket aan.

Met een tour

Vanuit Londen kan je Warwick Castle ook bezoeken met een geregelde daguitstap. Het voordeel van deze tours is dat ze vaak kunnen worden gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de buurt. Denk daarbij aan Shakespeares Stratford-Upon-Avon, het mooie Oxford en de pittoreske Cotswolds.
Een combiticket kost tussen €60 en €100 per persoon, en al het vervoer en de toegangstickets zitten daarbij inbegrepen.

warwick castle bezoeken

Het grote kasteel heeft nu heel wat tentoonstellingen en kamers die je kan bezoeken. Daar wordt mooi weergegeven hoe het er vanbinnen ooit heeft uitgezien.

Tickets voor Warwick Castle

Een ticket voor Warwick Castle kost £19 (€21,5) voor een volwassene en £17 (€19,5) voor de kids. Online krijg je een fikse korting, volwassenen betalen bijvoorbeeld maar €18. Als je je bezoekt ook wilt combineren met de kerkers, dan betaal je als volwassene £23 (€26) en als kind £20 (€23).

Je kan Warwick Castle bezoeken van 10u ’s morgens tot 16u ’s avonds (zomermaanden tot 17u), en in weekends tot 17u. Ben je met de auto? Dan betaal je £6 (€7) tot £10 (€11,5) extra om je rond het kasteel te parkeren.

Wil je Warwick graag bezoeken? Bekijk dan eens deze aanbiedingen, alsook tours naar enkele andere bezienswaardigheden in de buurt:

 

» Alle tours en excursies naar Warwick Castle

Overnachten in Warwick Castle

Wil je je ervaring helemaal volledig maken? Dan moet je een overnachting in het Warwick Castle boeken!
Je hebt drie mogelijkheden. Ofwel blijf je slapen in de ‘woodland lodges’, ga je aan glamping doen in een middeleeuws tentenkamp of krijg je een luxueuze kamer in de Tower Suites, gelegen op de veertiende verdieping van de Caesar’s Tower.

Warwick Castle combineren met Stratford-Upon-Avon

Als je dol bent op de middeleeuwen, dan moet je je bezoek aan Warwick Castle combineren met Stratford-Upon-Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare.
Beide dorpjes liggen op enkele kilometers van elkaar vandaag en zijn goed te doen in één dag.

De makkelijkste manier om van de ene plek naar de andere te gaan is met de auto, maar ook met de trein zijn er mogelijkheden. Neem je het openbaar vervoer? Plan dan wel op voorhand, want de verbindingen zijn niet bijster goed.

Natuurlijk kan je ook vanuit Londen een dagtour regelen naar zowel Warwick Castle als Stratford-Upon-Avon. Dat kan met de auto, de trein of een tour.

warwick castle wassen beelden

De wassen beelden doen je soms opschrikken. Ze zijn immers levensecht!

Nog enkele leuke weetjes

  • In 2000 werd het kasteel uitgeroepen tot één van ‘Britan’s Top 10 historic houses and monuments’ door de Britse toeristische dienst.
  • Sinds de bouw door Willem de Veroveraar is Warwick Castle in handen geweest van maar liefst 36 verschillende personen. Daarvan waren er slechts 7 koningen. Drie van de 36 eigenaars stierven in een oorlogsgevecht, twee werden ter dood veroordeeld en eentje werd vermoord.
  • De krachtigste nog werkende katapult ter wereld staat op dit domein. Het gigantische moordwapen is 20 meter hoog en weegt 22 ton. Projectielen kunnen er aan 195 km/u mee worden afgeschoten tot zo’n driehonderd meter ver. Om één zo’n projectiel af te schieten zijn vier mannen nodig die een half uur nodig hebben om alles in orde te brengen.
  • Het kasteel werd, zoals eerder gezegd, al gebouwd in 1068. Maar stond je er ook bij stil dat het daardoor ouder is dan België? Wij zijn trouwens niet het enige land. Spanje, Italië, Zwitserland of Zweden waren ook nog niet gevormd.
  • Soms worden er ook grote evenementen op de kasteelgronden gehouden. Denk daarbij aan het naspelen van belangrijke gevechten, of gezellig samen kerstliedjes zingen.
warwick castle daguitstap

Een daguitstap naar Warwick Castle is leuk voor jong en oud!

Mijn bezoek aan Warwick Castle kwam er in samenwerking met Sunnycars.nl.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


3.7/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>