12x Wat te doen in Durbuy: Bezienswaardigheden & activiteiten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

Dit mag dan wel de kleinste stad ter wereld zijn, toch is er heel wat te doen in Durbuy! Bezienswaardigheden voor jong en oud, sportievelingen of bourgondiërs: je zal je hier niet gauw vervelen!
Welke activiteiten en trekpleisters mag je zeker niet missen tijdens een weekendje in Durbuy? Ik verklap het in dit artikel!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (9 stemmen)

bezienswaardigheden Durbuy

1. Vormsnoeipark of Parc des Topiaires

Er is heel wat te doen in Durbuy voor natuurliefhebbers, maar dat wilt niet zeggen dat mensen al dat groen geen handje mogen helpen. Officieus mag dit plekje dan wel de kleinste stad ter wereld zijn, toch is er ook plaats genoeg voor het grootste vormsnoeipark van deze planeet.

Het Parc des Topiaires is de thuis van 250 buxusfiguren in allerlei vormen en maten. Een gigantische knuffelbeer, hondjes die aan het spelen zijn, een zonnebadende Pamela Anderson, twee kajakkende figuren en zelfs Manneken Pis zijn hier in het groen vereeuwigd!

Het park bestaat uit twee delen en ligt net buiten het historische stadscentrum. Daardoor krijg je vanuit deze feeërieke tuinen een spectaculair uitzicht over Durbuy, waardoor deze bezienswaardigheid nog sprookjesachtiger wordt.

vormsnoeipark Durbuy Parc des Topiaires

Tientallen prachtige figuren staan je op te wachten in dit unieke park.

manneken pis Parc des Topiaires

En natuurlijk is ook Manneken Pis van de partij!

2. Belvédère de Durbuy

Het centrum van Durbuy is gelegen in een vallei en wordt omringd door heel wat heuvelachtig gebied. Daardoor zijn er ook enkele plekjes vanwaar je een spectaculair uitzicht over de stad krijgt. De beste plek voor zo’n panorama is vanuit het Belvédère de Durbuy. Deze toren staat temidden van een residentiële wijk die enkele tientallen meters boven het stadje ligt. Daardoor kan je dit letterlijk én figuurlijk als één van de hoogtepunten van Durbuy beschouwen.

Je kan deze trekpleister te voet of met de auto bereiken.

Belvédère de Durbuy wat te doen

Beklim deze toren voor de mooiste uitzichten over Durbuy!

3. Verdwaal in het oude stadscentrum

Als je op zoek bent naar historische bezienswaardigheden in Durbuy, dan moet je gewoon even rondwandelen in het oude stadscentrum.

De kasseistenen weggetjes lijken je mee te nemen in een teletijdmachine en transporteren je naar een sprookjesachtig stadje uit de middeleeuwen. Gelukkig kan je tijdens het rondwandelen wel gewoon verder gebruik maken van jouw moderne snufjes zodat je vrienden en familie op de hoogte kan houden van alles wat er te doen is in Durbuy.

Echt verdwalen zul je hier niet, want het centrum is echt heel klein. Daarom raad ik ook aan om gewoon alle straatjes even te bezichtigen. Wie weet welke schatten je onderweg tegenkomt!

Stap zeker ook even over de brug vlakbij het kasteel. Daar krijg je namelijk één van de mooiste uitzichten over Durbuy. Stap je nog iets verder door? Dan kom je uit bij het vormsnoeipark.

Doordat Durbuy door de loop der tijd zo mooi bewaard is gebleven, is dit nu één van de allermooiste bezienswaardigheden in de Ardennen.

bezienswaardigheden Durbuy oude stadscentrum

Het kleine stadscentrum is heel charmant!

wat te doen in Durbuy centrum

Leuke winkels, gezellige cafeetjes en restaurants en heel wat mooie uitzichten. Durbuy is prachtig!

4. Falize of Homalius rots

Helemaal aan de achterkant van deze stad ligt één van de oudste bezienswaardigheden van Durbuy. De Homalius of Falize rots is namelijk meer dan driehonderd miljoen jaar oud en tegelijkertijd ook het hoogste punt in de stad.

In sommige reisbrochures zal je lezen dat dit een Anticlinaal is. Dat is een type rots dat werd gevormd in een omgekeerde u-vorm doordat verschillende kalklagen onder hoge druk naar omhoog werden geduwd. Vanop een afstand zie je deze vormen en opwaartse kracht ook erg goed.

Als deze historische bezienswaardigheid van Durbuy je niet zo veel interesseert, is het toch nog steeds de moeite om naartoe te komen. Voor de Falize ligt namelijk een gezellig parkje en pleintje waarop je heerlijk van de zon kan genieten. De ideale plek voor een picknick als je het mij vraagt!

Falize of Homalius rots Durbuy bezienswaardigheden

Het ziet er misschien uit als een gewone rots, maar het is wel degelijk een speciaal natuurfenomeen!

5. Museum voor moderne en hedendaagse kunst

In één van de oudst ogende gebouwen van het historische centrum vind je heel onverwacht het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst van Durbuy.

Het bouwwerk uit de zestiende eeuw mag dan wel uitzonderlijk erfgoed van Wallonië zijn, aan de kunstwerken die aan de binnenkant hangen merk je daar alvast niets meer van terug!
De drie verdiepingen van het MAMCD zijn namelijk volledig toegewijd aan moderne werken van Belgische kunstenaars uit de twintigste eeuw.

De permanente collectie bestaat uit werken van Marcel Lucas, maar regelmatig worden ook andere Vlaamse en Waalse grootmeesters tentoon gesteld.

Heel mooi is de combinatie van oud en nieuw. De moderne creaties zijn immers opgesteld in het interieur van een middeleeuws vakwerkhuisje en dat zorgt toch wel voor een unieke beleving.

Museum voor moderne en hedendaagse kunst Durbuy

Je herkent het museum meteen door zijn unieke buitenkant.

6. Minigolfen in het centrum

Als je benieuwd bent naar wat er te doen is in Durbuy met kinderen, dan moet je zeker naar het minigolf terrein vlakbij de Falize rots. Deze sportieve uitlaatklep is leuk voor jong en oud en biedt 18 uitdagende holes aan.

Sla je golfballetje over, onder of door kastelen en wachttorens en wie weet ook wel langs enkele van de bezienswaardigheden van Durbuy. Plezier gegarandeerd!

Het minigolf parkje is dagelijks geopend afhankelijk van het weer en kost vijf euro per persoon.

wat te doen in Durbuy minigolf

Ben je met de kinderen in Durbuy? Dan is minigolven misschien wel een leuke acitiviteit.

7. Toeristentreintje

Het toeristentreintje is één van de leukste kinderactiviteiten van Durbuy, maar ook voor ouders die het wat rustiger aan willen doen is dit comfortabele ritje best leuk. Op deze manier leer je namelijk al zittend volledig Durbuy kennen. Handig als je je benen even de rust wilt gunnen na al die mooie wandelingen in de Ardennen!

Het treintje rijdt dagelijks van 11u ’s ochtends om het uur tot 17 of 18u ’s avonds. Elke rit duurt ongeveer een half uur. Terwijl je traag door de historische straatjes tuft, worden allerlei weetjes en geheimen over Durbuy verteld. Ongeveer halverwege de rit, kom je aan bij een mooi panorama waar je ook even halt houdt zodat je foto’s kan maken.

Per volwassene betaal je zeven euro, kinderen van vier tot twaalf jaar moeten vijf euro neerleggen en als je kroost jonger is dan vier jaar mogen ze helemaal gratis mee.

8. Ga eens eten bij een (ex-)sterrenchef

Er is niet alleen heel wat te doen in Durbuy, er valt ook heel wat lekkers te proeven!

De Belgische Chef Wout Bru kreeg in zijn carrière al snel twee sterren voor zijn gedurfde creaties en overheerlijke gerechtjes. Helaas verloor hij iets later alweer één ster en moest hij de volgende inleveren omdat hij de deuren van zijn restaurants sloot. Gelukkig betekent dit niet dat zijn kookkunsten plots niet meer waard zijn, want sinds 2017 werkte hij samen met Marc Coucke niet één maar twee restaurantconcepten uit in Durbuy. Daarvoor kreeg hij meteen ook zeer goede scores van Gault en Millau.

Voor een tongstrelend menu kun je terecht bij Le Sanglier des Ardennes (eveneens een hotel, uitgebaat door Marc Coucke). Ik at hier een vijfgangenmenu en kan het warm aanbevelen als je het niet erg vindt om wat geld uit te geven. Alle maaltijden zijn bereid met smaakvolle en verse producten en worden prachtig geserveerd.
Heb je minder grote honger of wil je gewoon geen fortuin uitgeven? Ga dan naar de gezellige tapasbar van Wout Bru: La Bru’sserie. Ook hier knabbelde ik al van enkele hapjes en hoewel de tapas niet bepaald goedkoop is, zullen je smaakpapillen je dat wel vergeven!

Le Sanglier des Ardennes Wout Bru restaurant

Mijn overheerlijke hoofdgerecht: reefilet met krieltjes!

dessert le sanglier des ardennes

En ook het dessert was tongstrelend, trouwens.

9. Doolhof van Barvaux

Kinderactiviteiten in Durbuy zijn er genoeg! Dat bewijst het doolhof van Barvaux ook wel.

Al sinds 1997 wordt hier -van juli tot oktober- een gigantisch maïsveld van meer dan elf hectare groot omgetoverd tot een heus labyrint. Jaarlijks is er ook een nieuw thema waarin dit domein wordt gehuld.

Terwijl je je weg door dit doolhof zoekt, word je bijgestaan door acteurs die je tips geven om de uitgang sneller te vinden. Dit is trouwens niet het enige labyrint, want ondertussen is deze trekpleister uitgegroeid tot héél wat meer activiteiten. Denk daarbij aan een mini-labyrint voor kinderen van drie tot acht jaar, een deurendoolhof met geheime codes, een labyrint in het donker en nog veel meer.

Hou je niet zo van verdwalen? Ga dan een kijkje nemen in de biologische moestuin of oogst één van de joekels in het pompoenenveld voor Halloween.

Doolhof van Barvaux

Van juli tot oktober kun je hier meerdere doolhoven vinden. De rest van het jaar ligt dit veld er een beetje verlaten bij.

10. Grotten van Hotton of Comblain

Er is ook heel wat te doen in de omgeving van Durbuy voor wie van grotten en spelonken houdt.

De Grotten van Han zijn misschien wel dé bekendste bezienswaardigheid van de Ardennen, maar wist je dat er nog veel meer ondergrondse plekken zijn waar je stalagmieten en stalactieten kan bewonderen? In de buurt van Durbuy kan je de grotten van Hotton of Comblain bezoeken.

Het grottencomplex van Hotton (ook wel de grotten van duizend en één nacht genoemd) is in totaal zo’n zes kilometer lang en gaat tot wel zeventig meter diep. Tijdens een bezoek word je zeventig minuten lang meegenomen langs prachtige creaties van Moeder Natuur die mooi zijn verlicht.

De grotten can Comblain zijn veel minder groot maar daarom niet minder indrukwekkend. Ga samen met een gids op ontdekking naar de twaalf zalen en misschien zie je ook wel enkele van de bewoners ondersteboven hangen. In deze spelonken wonen namelijk heel wat vleermuizen!

11. De menhirs van Wéris

In de buurt van Durbuy ligt één van de mooiste dorpen in Wallonië (Wéris) dat bekend staat om haar menhirs en megalieten. Je kan dit letterlijk vertalen als ‘hoge stenen’ en dat is het eigenlijk ook… Gigantische stenen staan hier mysterieus in het landschap zonder dat iemand echt weet hoe ze daar gekomen zijn of waarvoor ze dienden. Zo zie je maar: België heeft zijn eigen kleine versie van Stonehenge!

In Wéris kan je zelfs enkele wandelingen maken die je naar verschillende van deze menhirs, dolmen, megalieten en legendestenen brengen. Daarbij vond ik de dolmen van Wéris het indrukwekkendst. Omdat hier door archeologen beenderresten zijn gevonden, wordt gedacht dat ze ooit als begraafplaatsen zijn gebruikt. De legendestenen vind je dan weer terug in de mooie bossen van Wéris.

De exacte route langs al deze menhirs kan je terugvinden in de gratis brochure van Toerisme Wallonië “20 onvergetelijke wandeltochten” (pagina 76).

Als je dan toch in Wéris bent, raad ik aan om ook naar de Église Sainte Walburge te gaan kijken. Dit charmante kerkje is een geklasseerd monument en lijkt zo te zijn weggeplukt uit Groot-Brittannië. Mooi!

menhirs van weris

Deze gigantische rotsblokken zijn duizenden jaren oud en zetten wetenschappers nog steeds voor heel wat raadsels…

Pierre Haina legendestenen weris

Pierre Haina, één van de legendestenen in Wéris.

Église Sainte Walburge bezienswaardigheden omgeving durbuy

En als je hier dan toch bent, ga dan ook eens kijken naar de Église Sainte Walburge. Mooi, toch?

12. Ga kanoën of kajakken op de Ourthe

Kanovaren kan je overal in de Ardennen en natuurlijk is dit ook één van de leukste dingen om te doen in Durbuy. Er zijn verschillende routes die je kan volgen (4, 8, 12 of 23 kilometer), maar overal vaar je langs de rustige Ourthe. Dit is dan ook een perfecte activiteit om met kinderen uit te proberen. Rek hier gerust een halve of hele dag voor uit, want je bent wel enkele uren zoet!

Honden mogen niet op de boot en het is ook aangeraden om je spullen veilig op te bergen in een goede waterdichte zak. Als je toch foto’s wilt maken onderweg, zorg dan dat je telefoon niet nat wordt of neem een onderwatercamera mee.

kajakken ardennen kano

Actief bezig zijn en tegelijkertijd de mooie natuur ontdekken: een betere combinatie vind je hier niet!

Wat te doen in Durbuy bij regen?

Helaas is het weer in België te wispelturig om al weken op voorhand te voorspellen en dus kan het altijd gebeuren dat je weekend naar Durbuy in het water valt. Gelukkig betekent dat niet dat je je hele vakantie binnen moet zitten! Er is namelijk genoeg te doen in Durbuy als het regent:

  • Museum voor moderne en hedendaagse kunst – Ontdek de moderne aquarellen van Marcel Lucas of bekijk de vooruitstrevende werken van andere Belgische artiesten.
  • Grotten van Hotton of Comblain – Plan een bezoek aan deze ondergrondse grotten en je zit gegarandeerd droog voor één à twee uur. Bovendien leer je ondertussen nog iets bij en door de constante temperatuur van twaalf graden is het misschien zelfs warmer dan buiten!
  • Ga zwemmen in het gemeentelijk zwembad van Bohon – Als je citytripje dan toch in het water valt, kan er gerust nog wat nattigheid bij! Vergeet wel niet om je zwembroek mee te nemen.
  • Ontspan in één van de wellness faciliteiten – In Durbuy kan je gebruik maken van de wellness van hotel Sanglier des Ardennes. Iets verderop kan dat ook in Barvaux-Sur-Ourthe in wellnesscentrum Azur en Ardenne.
Wat te doen in Durbuy bezienswaardigheden

Wat je ook gaat doen in Durbuy… Veel plezier!

5x Overnachten in Durbuy

Durbuy is meer dan het bezoeken waard. Niet alleen als je leuke activiteiten gaat doen, maar ook wanneer je bijzonder wilt overnachten. Er zijn namelijk heel wat gezellige slaapplekjes. En de leukste ontdek je hieronder!

1. Hotel Eau de Roche

Nadat je de vele bezienswaardigheden in Durbuy ontdek hebt, is het fijn om te overnachten in dit fantastisch luxehotel. Hier kom je namelijk helemaal tot rust dankzij de vele wellnessfaciliteiten!

De accommodatie ligt bovendien dicht bij de kerstmarkt en andere belangrijke toeristische trekpleisters. Je verveelt je hier dus geen moment. Ook de kamer is de moeite waard. Het is uitgerust met thee- en koffiefaciliteiten en een comfortabel bed.

Origineel overnachten in de Ardennen doe je hier voor €262 per nacht. De prijs is voor een verblijf in een deluxe tweepersoonskamer. Je krijgt er gratis een heerlijk ontbijt bij!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel Eau de Roche

Wat te doen in Durbuy Hotel Eau de Roche

2. Azur en Ardenne

Azur en Ardenne is waar je moet zijn als je avontuur wilt beleven. Deze accommodatie biedt je namelijk de mogelijkheid om te kanoën, kajakken, wandelen of fietsen.

Maar ook als je eventjes genoeg hebt van actie en je liever wilt ontspannen, ben je hier op de juiste plek. Je vindt er namelijk tal van wellnessfaciliteiten en een heerlijk zwembad. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv, een minibar en een eigen badkamer met gratis toiletartikelen.

Voor één nachtje in dit charme hotel in de Ardennen betaal je €138. De prijs is voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

bezienswaardigheden Durbuy

Durbuy Azur en Ardenne

Azur en Ardenne

3. Les Roques Apartments

Gelegen in een klooster biedt deze accommodatie je de rust die je zoekt. Ook de locatie is erg aangenaam. Het ligt namelijk dicht bij het centrum. En dat is handig, want er valt altijd wat te doen in Durbuy!

De accommodatie heeft kamers met uitzicht op de tuin of het stad en is voorzien van een keuken, flatscreen-tv, kledingkast en eigen badkamer met toiletartikelen. Er is ook een zit- en eethoek. Je komt hier dus niets tekort!

Voor dit charmant hotel in Durbuy betaal je €278. De prijs is voor twee nachten. Je kan er met maximaal twee personen in verblijven.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Les Roques Apartments

Les Roques Apartments Durbuy

4. Ecologische boomhut

Durbuy is gekend om zijn gezellige natuurhuisjes. Als je dan toch in deze mooie stad verblijft, is het fijn om dit eens uitgeprobeerd te hebben. En één van de meest gezellige natuurhuisjes is ongetwijfeld dit pareltje!

Hoewel de accommodatie op drie kilometer afstand van het stadscentrum ligt, kan je hier veel beleven. In het huisje zijn er namelijk tal van wellnessfaciliteiten. Het is daarnaast voorzien van een comfortabel bed, een uitgeruste keuken en een aangenaam terras. In de omgeving kan je bovendien heerlijk wandelen en fietsen.

Wil je graag logeren in dit huisje? Dan betaal je hiervoor ongeveer €68 per nacht. Je kan hier met maximaal twee personen verblijven. Het is dus vooral het ideale plekje als je romantisch wilt overnachten in Durbuy!

Prijzen en beschikbaarheid: Natuurhuisje

Natuurhuisje in Durbuy

Durbuy vakantiewoning

5. Mante et Nana

Mante et Nana is een aanrader in Durbuy. Deze sfeervolle accommodatie is namelijk van alle comfort voorzien. Het is tevens gelegen op een uitstekende locatie. Wat wil je nog meer?

De accommodatie heeft ook een waanzinnig uitzicht op de tuin, een badkamer met gratis toiletartikelen en een comfortabel bed. Daarnaast is er een gezellige bar waarin je tot rust komt.

Origineel overnachten in Durbuy doe je hier voor ongeveer €92. Dat is de prijs die je betaalt voor één nacht in een deluxe tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Mante et Nana

Mante et Nana Durbuy

Blijf je wat langer in Wallonië? Dan heb ik nog wel meer tips! Lees daarom zeker ook mijn blogs over wat er te zien is in de Ardennen of waar je romantisch kan overnachten in de mooiste charme hotels van de Ardennen.

Nog meer hotel tips vind je op deze blogs:
Bijzonder overnachten in de Ardennen
Hotel in Spa
Hotel in Vresse-sur-Semois

Meer info lees je ook op de website van Wallonië.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam