20x Bezienswaardigheden Maastricht: Wat te doen? Tips & Info!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 31 maart, 2023

Wat voor bezienswaardigheden in Maastricht ga je bezoeken? De Limburgse hoofdstad is een lieflijke, sfeervolle en gezellige smeltkroes van cultuur en historie en bovendien een echt winkelwalhalla. Ga je een dagje naar Maastricht, of misschien wel langer, dan raak je niet uitgekeken in de stad van de heerlijke vlaai, de mergelgrotten, de rivier de Maas en natuurlijk André Rieu.
Mestreech, noemen de bewoners hun eigen stad, met die mooie zachte G die niet zelden voor 'genieten' staat!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 stemmen)

1. First things first: koffie met vlaai op het Vrijthof

Wat te doen in Maastricht bij aankomst? Als eerste zoek je vanzelfsprekend het Vrijthof op: het bourgondische epicentrum van de stad. Dit is niet alleen de plek waar oer-Maastrichtenaar André Rieu jaarlijks schittert met zijn klassieke concerten. Er is hier meer te zien en te doen. Maar strijk eerst neer op een van de vele terrassen voor koffie (of thee) met een verrukkelijk stukje Limburgse vlaai. Zo, met uitzicht op het schitterende Vrijthof -één van de mooiste bezienswaardigheden van Maastricht-, kom je alvast in de stemming voor je uitstapje in deze prachtige stad!

Overigens is de vlaai nu misschien typisch Limburgs, maar ook elders werd deze lekkernij al vroeg gebakken. Het bewijs hiervoor schuilt bijvoorbeeld in een Antwerps steegje uit de zestiende eeuw, genaamd de Vlaaikensgang.

Vrijthof maastricht bezienswaardigheden

En op de Vrijthof kun je meteen enkele belangrijke bezienswaardigheden van Maastricht spotten!

2. Proef Maastrichtse bieren, wijnen… en kaas!

Geen zin in koffie met vlaai? Wat denk je van een speciaalbiertje van stadsbrouwerij De Maltezer of één van de wijnen die in de omliggende glooiende heuvels worden gemaakt? De Limburgse wijnstreek is op zich al een van de vele bezienswaardigheden in Maastricht en omgeving die je gezien wilt hebben. Stukje kaas erbij? Vraag naar de Rommedoe, een lokaal stinkkaasje dat je een keer geproefd moet hebben.

Ben je benieuwd hoe het lokale bier gebrouwen wordt, denk dan aan een bierproeverij met een zogenoemde Self Tap Experience. Deze boek je eenvoudig online. Mocht je toch geen tijd hebben, dan kun je deze tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

wijnregio zuid-limburg

Het zal je misschien verbazen, maar rond Maastricht ligt een heuse wijnregio!

3. Sint-Servaasbasiliek en Sint-Janskerk

De Sint-Servaasbasiliek is volgens velen de mooiste van de stad en wordt beschouwd als de oudste kerk van Nederland die nog bestaat. Nog nagenietend van de lekkernijen op het terras valt je direct de bijzondere architectuur op. Dat kan komen omdat dit staaltje bouwkunst, net als Rome en Keulen, niet bepaald op één dag tot stand kwam. Sterker nog, de eerste versie stamt uit de zesde eeuw, en sindsdien is men het geheel blijven heropbouwen, aanpassen en restaureren, voornamelijk in romaanse stijl.

Duik in de geschiedenis van de oudste basiliek van Nederland en bewonder de schatkamer, de kloostergangen en de kerk zelf. Deze historische highlight prijkt bovenaan de lijstjes met bezienswaardigheden in Maastricht.

En vergeet ook de Sint-Janskerk niet, die er gebroederlijk naast ligt. Of staat, want de 79 meter hoge, markante rode toren is bepalend voor de Maastrichtse skyline en het interieur is indrukwekkend. In de zomermaanden mag je de toren ook beklimmen. Het kost even wat inspanning, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Krijg je maar niet genoeg van dit soort imposante bouwwerken, dan is tijdens je dagje Maastricht de Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’ Basiliek ook een goede tip.

Sint-Servaasbasiliek en Sint-Janskerk

De mooie Sint-Servaasbasiliek en Sint-Janskerk naast elkaar.

hoogtepunten Maastricht

Geef toe: het uitzicht vanaf de torens is niet slecht, he?

4. Hedendaagse kunst in Bonnefantenmuseum

Er is naast het bekijken van kerken nog heel wat meer te doen in Maastricht. Het Bonnefantenmuseum bezoeken bijvoorbeeld. Dit museum ken je misschien al van naam, maar waarom heet het eigenlijk zo? De vroegere bijnaam van het klooster waarin het museum voorheen gevestigd was, luidde Couvent des bons enfants, oftewel het klooster van de goede kinderen. Blijkbaar voedden de nonnen hier kinderen voorbeeldig op. Bons enfants werd in Maastricht al snel verbasterd tot bonnefanten.

Het nieuwe onderkomen biedt plaats aan uiteenlopende, veelal hedendaagse kunsten. Van Amerikaanse fotografie tot Nederlandse schilderijen. Het gebouw is trouwens ontworpen door de bekende Italiaanse architect Aldo Rossi, en dan weet je: het geheel is bijzonder stijl- en smaakvol vormgegeven.

5. Snuffel rond in de mooiste boekhandel ter wereld

Misschien heb je wel eens een boekenmarkt in een kerk bezocht, maar in Maastricht is het in de eeuwenoude Dominicanenkerk permanent mogelijk om je favoriete roman, fotoboek of naslagwerk aan te schaffen. De gelijknamige boekhandel staat vol torenhoge boekenkasten en er worden hier ook lezingen, debatten en optredens gegeven. Je slaat vanzelf aan het rondsnuffelen en bladeren en achteraf heb je het over deze plek als een van de vele hoogtepunten van Maastricht.

De Dominicanenkerk heeft een roemruchte geschiedenis en heeft vele functies gehad. Van de dertiende tot en met de achttiende eeuw was het gebouw daadwerkelijk in gebruik als kerk. Daarna deed het tijdens de Bataafs-Franse Tijd dienst als paardenstal en is het verder gebruikt als onder andere fietsenstalling en slachthuis. Voor veel Maastrichtse koppeltjes is dit de romantische plek waar ze elkaar voor het eerst zoenden. Nog nooit was een boek kopen zo’n aparte ervaring. Zelfs als je niet van lezen houdt is Boekhandel Dominicanen een echte must-see!

boekhandel dominicanen maastricht kerstmis

Eén van de leukste winkels in de stad!

6. Geheimzinnige grotten

Het klinkt als een album van Suske & Wiske of Kuifje, maar ditmaal speel jij de hoofdrol. Bezoek de geheimzinnige grotten tijdens een daguitstapje naar Valkenburg, of blijf ‘dichtbij huis’ en ga naar de mergelgrotten van Maastricht. Beide zijn mysterieuze ervaringen.

In Valkenburg is één van de grotten omgedoopt tot Mergelrijk – bestel hier alvast je tickets – en specifiek voor kinderen omgebouwd tot een heuse miniatuurwereld. En in Maastricht duik je in de wonderlijke wereld van de Sint-Pietersberg. Deze heuvel kent een historie waarvan nog lang niet alle geheimen ontrafeld zijn.

Meer duistere geschiedenis vind je in het ondergrondse verdedigingsstelsel van Maastricht: de Kazematten. Een absoluut doolhof, gebouwd in de zestiende eeuw, waar de Maastrichtenaren schuilden voor oorlogszuchtige indringers tot en met de Tweede Wereldoorlog.

grotten maastricht

In de Mergelgrotten van Maastricht vind je prachtige kunstwerken. Heel uniek!

De kazematten van Maastricht bij de Sint-Pietersberg.

7. Bezoek een concert in de Muziekgieterij

Na alle bezienswaardigheden in Maastricht centrum moet je zo af en toe even uitrazen. Wil je ’s avonds naar een concert of feest? Van internationale grootheden tot lokaal talent, van 80’s party tot popsensaties der Lage Landen, ze doen in Maastricht de Muziekgieterij aan.

Kijk naar het programma op de website en pas eventueel je reisdata aan voor deze muzikale activiteiten in Maastricht. Andere uitgaanstips zijn Complex, rockkroeg Backstage, cocktailbar Rumors en het waarschijnlijk bekendste café in de stad, Van Bommel. Ook goed om te weten: hét speciaalbiercafé van Maastricht heet Falstaff.

8. Slenter over de gezellige kerstmarkt in Maastricht

Plan je je bezoek in december, dan heb je geluk: het is op het Vrijthof de gehele maand kerstmarkt!

Slenter tussen de chalets, koop souvenirs en natuurlijk de meest uiteenlopende soorten kerstversiering om thuis je eigen, authentieke kerstsfeer te creëren. Maar wie weet vier je Kerstmis wel hier, want de vele bezienswaardigheden in Maastricht zijn ook in de winter aantrekkelijk en de kerstmarkt is er daar slechts één van.

Zwier over de schaatsbaan, bewonder Maastricht van boven vanuit het feeëriek verlichte reuzenrad, proef kersthapjes en -dranken en neem deel aan tal van traditionele activiteiten. Dit is veel meer dan alleen markt!

kerst in maastricht

Het uitzicht over het Vrijthof vanuit het reuzenrad is geweldig!

kerstmarkt maastricht

En natuurlijk ontbreekt het hier nergens aan gezelligheid tijdens Kerst!

9. Shop till you drop in de gehele binnenstad

Vraag je je af wat er te doen is in Maastricht op het gebied van winkelen? Goed nieuws: in Maastricht is het prima shoppen! Van markt tot outletcentrum en van hippe wijk tot winkelstraat met de bekende modemerken, Maastricht is een echt winkelwalhalla.

Bezoek de trendy boetiekjes in Wyck, winkel in stijl in chique modezaken (met een glaasje wijn tussendoor) in het Stokstraatkwartier, begeef je in het Maastrichtse Quartier Latin tussen de studenten in het Jekerkwartier.

Overal in de stad vind je tevens ambachtelijke winkeltjes, zoals Adriaan de Smaakmaker (St. Pieterstraat 36) en de Bisschopsmolen (Stenenbrug 3), waarover later meer. Een ander populair winkelgebied heet Mosae Forum, gelegen ’tussen Markt & Maas’ en vooral gericht op mode en lifestyle.

shoppen Maastricht

Er is meer dan genoeg moois te vinden voor shopaholics in deze stad!

10. Uitzicht vanaf de Sint-Servaasbrug

Eén van de meest gefotografeerde plekken tijdens een dagje Maastricht is de Sint-Servaasbrug over de brede Maas. Deze heette vroeger Maasbrug en wordt door de locals simpelweg aangeduid met ‘de brug’. ’s Avonds is dit een romantische plek die gekenmerkt wordt door prachtige lantaarns die in het water weerspiegelen, maar ook overdag vormt het bouwwerk een fotogeniek geheel.

De brug werd in de dertiende eeuw gebouwd als vervanger van een ingestorte Romeinse brug uit de eerste eeuw. Sta even stil bij die historie, fotografeer elkaar en geniet van het uitzicht!

Sint-Servaasbrug Maastricht bezienswaardigheden

De Sint-Servaasbrug van Maastricht.

11. Bewonder de Helpoort

Geen paniek, de Helpoort is geen doorgang naar een allesverzengende vlammenzee, maar de naam van de oudste stadspoort van Nederland. Vanaf de achttiende eeuw werd bij deze naam vermoedelijk verwezen naar een nabijgelegen huis (In de Helle, deze naam werd veel gebruikt voor bakkerijen en smederijen). De aanduiding ‘helle’ kan ook verband houden met het gebruik als kruitopslag.

Hoe dan ook: dit staaltje middeleeuwse architectuur vormt een echte blikvanger die je tegenkomt in het Jekerkwartier, aan het zuidelijke uiteinde van de Sint Bernardusstraat. Op de Markt kijkt het statige Stadhuis van Maastricht neer op alle horecagelegenheden en terrassen. Ook dit is een sierlijk gebouw, maar dan in de Hollands classicistische stijl van de zeventiende eeuw.

Helpoort bezienswaardigheden Maastricht

De prachtige Helpoort!

12. Huur een bootje in Het Bassin

Een van de andere leuke uitgaansgebieden, iets verder van de vele bezienswaardigheden van Maastricht centrum, is Het Bassin: een binnenhaven gelegen in het Sphinxkwartier. Er zijn hier veel trendy restaurants, waarvan sommige gevestigd zijn in de vintage gebouwen die ooit dienst deden als aardewerkfabrieken.

Met de vele galerieën of een filmpje bij Lumière (bioscoop/restaurant/café) is dit ook een hip & happening place to be, maar het leukste is misschien wel dat je hier een bootje kunt huren. Elke stad bekijk je vanaf het water met andere ogen en bij de vele bezienswaardigheden in Maastricht is dit eveneens het geval.
Vanzelfsprekend doe je dit het beste bij mooi weer. Een sloep huren kan wel prijzig zijn: je drukt de kosten een beetje door een koeltasje met eten en drinken mee te nemen.

13. Maastricht Escape Tour

Hoewel Maastricht in geen enkel opzicht een stad is waaraan je wilt ontsnappen, is er toch de mogelijkheid om dit op avontuurlijk wijze te doen via de Maastricht Escape Tour. Reserveer via deze link op elk gewenst tijdstip, ook ’s nachts! Tijdens deze twee uur durende challenge zoek je de geheime uitgang van de stad en krijg je tegelijk veel bezienswaardigheden van Maastricht mee. Je voert allerlei opdrachten uit om de juiste aanwijzingen te vinden. Spannend voor jong en oud!

escape game

Altijd een aanrader als je de stad op een leuke manier wilt ontdekken.

14. Even buiten Maastricht: onderaardse gangen van Jezuïetenberg

Tegen de grens met België aan bevindt zich de Jezuïetenberg, een kalksteengroeve die op schitterende wijze bewerkt is en daardoor een van de mooiste ter wereld wordt genoemd. In het gangenstelsel hebben de Maastrichtse Paters Jezuïeten een compleet museum ingericht. Neem een kijkje bij de wonderlijke houtskooltekeningen en de uit de mergelwanden gehakte kunstwerken zoals het complete Alhambra (inclusief fontein en vijver).

De Jezuïetenberg is een bijzondere plek en bovendien toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobielen.

15. Picknicken te midden van het industriële erfgoed

Even rustig bijkomen van alle activiteiten in Maastricht? Het Frontenpark is de ideale picknickplek! Scoor wat lekkers in de stad (vlaai?) en geniet in dit knalgroene decor vol industrieel erfgoed.

Je ziet hier ook de overblijfselen van de Maastrichtse vestingwerken, die terugvoeren richting de Romeinse tijd en in 1500 jaar (!) tot stand zijn gekomen om de stad te verdedigen tegen vijandige invallen. Dat laatste is nu niet meer zo waarschijnlijk en het park biedt tegenwoordig woonruimte aan uiteenlopende flora en fauna.

Neem plaats en ontspan aan het water van de Maas met uitzicht op de stad.

16. Bak zelf een ambachtelijke vlaai!

Wat is er leuker dan een vlaai eten in Maastricht? Nou, deze eerst zelf leren bakken bijvoorbeeld!

Ga naar de Bisschopsmolen, een ambachtelijke bakkerij waar de granen van het omliggende Limburgse land verwerkt worden tot allerlei heerlijkheden. Je scoort hier de lekkerste broden en gebak en leert tijdens een gezellige workshop hoe de beroemde vlaai wordt gemaakt.

Bepaal zelf de vulling, gebruik je fantasie bij het vormgeven van de bovenkant en geniet daarna van het resultaat. Neem meteen een zak Limburgs meel mee als souvenir, zodat je thuis het kunstje kunt herhalen met het juiste basisingrediënt.

Vergeet niet de schitterende graanmolen waaraan deze mooie plek zijn naam ontleent te fotograferen, want deze eeuwenoude, nog werkende watermolen is de drijvende kracht achter je heerlijke vlaai.

activiteiten Maastricht vlaai bakken

En na het bakken mag je proeven, natuurlijk!

17. Limburgse boerenleven bij de Daalhoeve

Is het een boerderij of toch een dierentuin? Op de Daalhoeve, een kinder- en zorgboerderij, maak je kennis met het Limburgse boerenleven en bewonder je diverse dieren die trouwens niet allemaal bekend staan als boerderijdier: stekelvarkens, stokstaartjes, otters, vossen, kangoeroes of papegaaien bijvoorbeeld.

Dit is een van de even leuke als leerzame bezienswaardigheden van Maastricht en omgeving voor kinderen. Er is een speeltuin en natúúrlijk een restaurant met terras, want ook hier weten ze wat genieten is.

18. Natuurgebieden rondom de stad

Ben je een dagje in Maastricht, dan bezoek je zoveel mogelijk highlights in het centrum, maar heb je meer dagen of zelfs een (mid)week geboekt, dan zorgen de vele natuurgebieden rondom de stad voor de nodige afwisseling.

Ik noemde net al het Frontenpark, maar ook rondom de Sint Pietersberg en in de Maasvallei zoek je de weldadige rust op.

Huur een fiets of pak de benenwagen en bewonder dit glooiende deel van Nederland, dat bovendien een ideale terroir vormt voor de heerlijkste wijnen. Bezoek een wijnmakerij, bijvoorbeeld de Apostelhoeve, en proef wat de mergel en lössgrond met de smaak doen.

Sint Pietersberg fort

Rond de Sint-Pietersberg en het fort vind je heel wat mooi natuur.

19. Voor voetbalfreaks en/of groundhoppers: De Geusselt

Voetbalfreaks laten geen citytrip voorbijgaan zonder de lokale trots te hebben bezocht en gefotografeerd. Ook, of zelfs bij voorkeur, als de betreffende club níet wereldberoemd is. We noemen deze uit Engeland overgewaaide hobby groundhoppen.

Speciaal voor de voetbalfans tip ik De Geusselt van MVV Maastricht, waar je een rondleiding door het stadion krijgt en natuurlijk een souvenir in de fanshop scoort. Deze club heeft de schattigste bijnaam in de voetbalwereld. Niet The Reds, de Superboeren of de Rode Duivels, nee: ‘us MVV’ke. Maastrichtser kan het niet!

20. Bezoek eens een stad over de grens

Tot slot, als je alle bezienswaardigheden in Maastricht en omgeving op je lijstje al afgevinkt hebt: sta bijtijds op en pak de trein naar een van de verrassende steden over de grens. Je bent nu toch in de buurt! Tijdens dat uurtje onderweg krijg je de mooiste landschappen te zien.

Neem een kijkje in het Belgische Hasselt of Luik, of steek de grens met Duitsland over richting Aken. Ook hier is winkelen een feestje op zich. Fotografeer de street art in Hasselt, proef de beroemde Luikse Wafels en maak een selfie bij de indrukwekkende Dom van Aken.

weekendje Hasselt

Hasselt is een erg mooie stad.

Japanse Tuin Hasselt bezoeken

Zo vond ik in Hasselt de Japanse Tuin dik de moeite.

luik bezienswaardigheden

En ook Luik is een leuke citytrip.

wat te doen in Aken

En ook Aken in Duitsland is een fijne citytrip.

Lijkt een weekendje in deze prachtige strad jou wel aangenaam? Boek dan ook meteen een bijzondere overnachting in Maastricht of kijk meteen even verder in de omliggende regio: origineel overnachten in Limburg.  Ik wens je een toffe trip!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam