Weekendje Maastricht

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op

Ik ben nog geen maand terug thuis, maar toch kriebelt de reismicrobe alweer! In plaats van altijd ver te reizen kan het natuurlijk ook iets dichterbij! Europe heeft zo veel moois te bieden en een van mijn favoriete landen blijft toch nog steeds Nederland. Ik heb er heel wat vrienden wonen die ik al een tijdje niet meer heb gezien en dus is dat het perfecte excuus om nog eens naar onze noorderburen te trekken!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


De Sint-Servaasbrug in Maastricht. Mooi behouden!

De Sint-Servaasbrug in Maastricht. Mooi behouden!

Dag 1: Maastricht verkennen!

Paniek, paniek! Ik ben over de grens geraakt met het piepende en krakende treintoestel dat vanuit Luik vertrok, maar niemand vertelt wat door de luidsprekers.
We stoppen in een klein stationnetje en buiten zie ik “Maastricht university” staan. Ja… Is het deze of… Blijf ik zitten?
Ik beslis om nog even te blijven zitten, want dit lijkt me toch een heel erg klein station voor een niet zo kleine stad als Maastricht.
Juist gedacht, want de volgende halte is wel degelijk Maastricht centraal station.

Ik zet mijn mobiele data even aan en maak gebruik van Google Maps om te weten waar m’n hostel is. Ongeveer een kwartiertje wandelen. Gelukkig is m’n rugzak niet zo zwaar!

Ik kom aan in het Stayokay hostel (het enige hostel van Maasie!), plof m’n tassen neer en ga meteen op verkenning. Een weekendje Maastricht is immers niet heel lang!

Een tropisch paradijs is het hier niet. Het regent, miezelt, stopt even en gaat dan gewoon weer verder. Boven de prachtige, middeleeuwse gebouwen verzamelen de donkere wolken zich om de ene na de andere regenbui over de stad neer te storten.

Niet ver van mijn hostel staat nog een overblijfsel van de oude stadsmuren. Ik stap door de helpoort -niet de echte natuurlijk, want ik ben echt een engeltje!- en ga even binnen in het museum. Veel speciaals zie ik daar niet en verkies al gauw terug de grijze buitenlucht van deze middeleeuwse binnenstad.

Iets buiten de muur staat een hele hoop kanonnen die deze belangrijke stad ooit goed beschermden tegen grootmachten zoals Frankrijk en Spanje.

Hoe dieper je in de stad gaat, hoe beter je de samensmelting van oude en moderne gebouwen ziet.
Op het centrale plein (Het vrijthof) klim ik het hoogste punt van Maastricht naar boven. De toegang tot de toren van de Sint Janskerk bedraagt €2,5 en geeft je toegang tot een klein poortje achter de receptie. Ik huf, ik puf, ik zweet me te pletter. Maar bovenal word ik heel draaierig!
De zeventig meter hoge toren is amper enkele meters in oppervlakte en creëert daardoor een erg duizelig parcours om de top te bereiken.

Toch is het zeker de moeite waard om je zweetklieren zo aan het werk te zetten, want het uitzicht die je over de stad krijgt is prachtig. De gezellige o zo typische Hollandse huisjes, middeleeuwse omwallingen en gebouwen, en zelfs België krijg je te zien in de verte!
Ik help twee andere toeristen met enkele selfies voor ik er van mij ook enkele laat snappen.

Na Maastricht vanuit de hoogte te hebben gezien stap ik naar het centrum en loop ik even door de winkelstraat.

“OEH”. “Nee!” “JA COOL!” “Neee kssshhhh!”, je snapt het al… Ik moest mezelf een beetje controleren om niet iedere winkel daar leeg te kopen. Heel wat Belgen gaan weleens naar Maastricht om in het centrum te gaan shoppen. En waarom ook niet? Er zijn vrij veel winkeltjes en in Nederland vind je altijd wel een koopje.

Nederland bleek niet blij te zijn met deze Belg op zijn contreien en bleef maar miezelen en regenen. Ik was al half doorweekt en besloot om terug te keren naar het hostel. Ik had de stad nu immers toch al grondig kunnen herkennen en kon morgen makkelijk nog enkele uren rondlopen.

In de jeugdherberg ontmoette ik een Amerikaan -hélémaal verzot was hij op Nederland! Best grappig!- met wie ik de rest van de avond kletste over de verschillen tussen Amerika en Europa. Ik maakte hem ook meteen duidelijk dat België echt wel op zijn lijstje moest komen staan. I mean… Beer, chocolate and waffles… Do I need to say more?

De helpoort van Maastricht! De andere kant is gelukkig nog steeds Maastricht!

De helpoort van Maastricht! De andere kant is gelukkig nog steeds Maastricht!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>