Zwemmen met dolfijnen op een verantwoorde manier

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 22 december, 2019

Zwemmen met dolfijnen staat op de bucket list van heel wat mensen. Deze fantastische dieren blijven jong en oud tot de verbeelding spreken. Jammer genoeg gebeurt het zwemmen met dolfijnen vaak op een onverantwoorde manier. Daarom vertel ik je waar je op een verantwoordelijke manier kan zwemmen met dolfijnen. Haal je duikmasker en snorkel alvast boven!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 stemmen)


dolfijnen zwemmen ethisch seaquarium curacao

Ik ben er zelf ook schuldig aan, maar geloof me: zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is NIET leuk!

Zwemmen met wilde dolfijnen of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

Eerst moet je voor jezelf beslissen of je met wilde of gevangen dolfijnen wil zwemmen. Eigenlijk is dit een non-beslissing, maar ik zet het toch graag even voor jou op een rijtje.
Wanneer je er voor kiest om te zwemmen met “getrainde” (gevangen) dolfijnen, draag je bij aan een verschrikkelijk systeem. Dolfijnen worden vaak in het wild gevangen om daarna doorverkocht te worden aan dolfinaria of andere mariene “pret”parken. Daar moeten deze arme dieren kunstjes opvoeren voor een hoop toeristen, waardoor ze heel veel stress krijgen. Niets is hartverscheurender dan de aanblik van een gevangen dolfijn. Hoe je het ook draait of keert, er bestaat geen enkele manier om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen in gevangenschap.
Spijtig genoeg moet ik jullie vertellen dat ik ook zelf zwom met gevangengenomen dolfijnen in Curaçao, en daar heb ik eigenlijk heel erg veel spijt van. Het was ontzettend duur, maar vooral: je merkt gewoon dat de dieren niet gelukkig zijn. Er is niets mooier dan dieren in hun wilde omgeving te mogen bezichtigen, en daarom hoop ik dat jullie uit mijn fout kunnen leren en ervoor kiezen om met wilde dolfijnen te zwemmen.

Hier kan je trouwens lezen hoe ik zo’n excursie naar wilde dolfijnen ervaarde in de Azoren. Ook in Madeira ging ik naar wilde dolfijnen kijken én zwom er ook mee!
Bovendien is zwemmen met dolfijnen in het wild een ervaring die je moeilijk kan kloppen. Meestal zie je meerdere gewone dolfijnen, langsnuitdolfijnen, grijze dolfijnen of gevlekte dolfijnen, afhankelijk van waar je bent. Elke soort ziet er verschillend uit met zijn eigen unieke en wonderbaarlijke kenmerken.
Bovendien is zwemmen met dolfijnen in het wild een ervaring die je moeilijk kan kloppen. Meestal zie je meerdere gewone dolfijnen, langsnuitdolfijnen, grijze dolfijnen of gevlekte dolfijnen, afhankelijk van waar je bent. Elke soort ziet er verschillend uit met zijn eigen unieke en wonderbaarlijke kenmerken.

zwemmen met wilde dolfijnen

Zwemmen met wilde dolfijnen is zo veel leuker én goedkoper!

Waar kun je zwemmen met dolfijnen?

Zwemmen met wilde dolfijnen is mogelijk op verschillende locaties over de hele wereld. Een van de populairste locaties is het wonderbaarlijke Hawaii waar je kunt zwemmen met de actieve en geweldige langsnuitdolfijn. Nieuw-Zeeland is ook een populaire locatie waar je kunt zwemmen met de coole donkergestreepte (of bonte) dolfijn. Ook Australië en Tasmanië en Egypte zijn populaire locaties om te zwemmen met dolfijnen.
De Portugese Azoren Archipel heeft ook een grote variëteit aan wilde dolfijnsoorten op elk moment van het jaar. Je kan ook naar bepaalde plekken in de Bahama’s of Caraïben gaan, hoewel vele plekken in de Caraïben voornamelijk zwemmen met getrainde dolfijnen aanbieden. Je kan overigens altijd ter plaatse in duikwinkels informeren of je kan snorkelen met wilde dolfijnen. Het maakt dus niet uit waar je bent, meestal is er altijd wel een verantwoorde en geweldige mogelijkheid om te zwemmen met wilde dolfijnen.

Welke plekken moet je vermijden om te zwemmen met dolfijnen?

In plekken zoals Zanzibar worden wilde dolfijnen eindeloos achterna gezeten met een hele hoop bootjes vol toeristen, wat deze prachtige dieren enorm veel stress oplevert. In Mexico en de Dominicaanse Republiek worden vaak ontmoetingen met dolfijnen aangeboden die ze zelf hebben gevangen of hebben gekocht en getraind. Vermijd dit ten allen koste. Moest je dit toch nog overwegen, denk dan aan de geliefde dolfijn Flipper die uitgebuit wordt. Je kan beter wachten tot je met dolfijnen in het wild kunt zwemmen dan in een zwembad met een gevangen dolfijn te springen.

zwemmen met dolfijnen

Dolfijnen zijn heel nieuwsgierig. Ze hoeven niet opgesloten te zijn om dicht bij je te komen!

Kostprijs

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het zwemmen met wilde dolfijnen hangt af van waar ergens ter wereld je je bevindt. Als je op een verantwoorde manier met hen wil zwemmen betaal je vaak iets meer, maar dit is hun veiligheid en gezondheid meer dan waard. In de Azoren kan je al zwemmen met wilde dolfijnen voor 85 euro per persoon, in Hawaii betaal je ongeveer 110 euro. Kinderen betalen meestal iets minder en moeten ook minstens vier jaar oud zijn.

Vergeet ook niet dat dit nog vele malen goedkoper is dan zwemmen met gevangen genomen dolfijnen! Om minder dan vijftien minuten met Flipper te zwemmen betaal je gemiddeld €250. En daar zijn foto’s nog niet eens bij inbegrepen…
Bij wilde dolfijnen krijg je véél meer dolfijnen te zien en mag je met je eigen camera ook foto’s maken.

zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen moet leuk zijn voor mens en dier!

Tips voor het zwemmen met dolfijnen

Dolfijnen zijn actieve en gewoonlijk vriendelijke zeezoogdieren, maar net zoals elk wild dier kunnen ze schrikken. Waai dus niet met je armen en probeer ze nooit aan te raken. Dit is niet alleen uit respect voor hen maar ook voor je eigen veiligheid. In bepaalde plaatsen zoals Australië en de Verenigde Staten is het trouwens verboden dolfijnen aan te raken.
Zwem ook niet met dolfijnen als je zwanger bent. Zij kunnen de hormonen en de aanwezigheid van een kind en de baarmoeder voelen en “opgewonden” geraken. Zij gebruiken hun sonar en kunnen dus zien wanneer je zwanger bent en nieuwsgierig worden over je buik. Daarom raden bedrijven af (of soms verbieden ze het zelfs) om te zwemmen met dolfijnen als je zwanger bent, voor je eigen veiligheid.
Geniet ervan! Deze geweldige schepsels kunnen je lezen als een boek dus daarom is het essentieel kalm te blijven en je te amuseren!

met dolfijnen zwemmen

Spring je in het water, of bekijk je ze vanop de boot? Het is altijd magisch om deze mooie dieren te zien!

[widgets_on_pages id=”ADBOTTOM”]

Verantwoorde excursies

Wil je graag zwemmen met wilde dolfijnen? Dat kan ik alleen maar toejuichen!
Afhankelijk van waar je graag met wilde dolfijnen wilt zwemmen kan je eens kijken naar deze ethische excursies:

 

» Alle tours en excursies met wilde dolfijnen

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam