[Covid-19] Eindelijk thuis

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 april, 2020

Twintig uur later, en ik ben eindelijk terug in België.
In totaal zat ik anderhalve maand vast in de Dominicaanse Republiek omwille van het Corona virus.
Ik koos zelf om de pandemie daar af te wachten, maar het verlangen om thuis te zijn werd me te groot.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 stemmen)

Eindelijk thuis

Ik druk op de knop van de afstandsbediening die de garagepoort doet openschuiven. Daarna pak ik mijn halflege flesje ontsmettingsgel en duw het uit over het stuur, de versnellingspook, de sleutel, de afstandsbediening en het handvat van de deur.

Met mijn koffer, rugzak en mondmasker nog steeds aan loop ik binnen.

Ik ben thuis.

Emotioneel vanop een afstand

Terwijl ik de gang binnen strompel op een stroom van emoties, hoor ik mijn moeder tegen haar computer babbelen. De drang is groot om de leefruimte binnen te lopen en haar vast te pakken en vertellen hoe hard ik haar heb gemist. Maar dat mag niet. En dus sleur ik mijn valies de trap op. Weg met dat verdachte zwaargewicht dat vandaag door zo veel mensen werd bepoteld.
Ik duw mijn bagage in een hoekje en weiger om er de komende week nog naar om te kijken, laat staan aan te raken.

Ondertussen staat mijn moeder, mijn lieve mama die ik de laatste tijd alleen virtueel heb mogen zien, natuurlijk al aan de trap. Even word ik emotioneel. Dan heb je godverdomme de halve wereld afgereisd in een bijna apocalyptische toestand en dan kun je niet eens die overrompeling van liefde kwijt die je op dat moment voelt.

Op dat precieze moment besef ik ook dat ik mezelf een beetje heb voorgelogen in de Dominicaanse Republiek. Ik heb het best wel moeilijk gehad daar. Ik verbleef in een comfortabel appartementje en heb nooit problemen gehad. Noch heb ik die lieve Dominicanen hun moed zien verliezen en mijn fatalistische voorspellingen voor dit land en zijn inwoners zijn ook (nog?) niet uitgekomen. Maar toch…
Het is behoorlijk eenzaam in een land waar je de taal niet spreekt, waar je bijna niemand kent en waar je de hele dag alleen maar met je gedachten zit. Het is moeilijk om je in te beelden hoe alles er thuis aan toe gaat, hoe het met je familie en vrienden is gesteld. Het is onmogelijk om in de toekomst te kijken en te voorspellen hoe lang dit nog gaat duren en hoe veel slachtoffers -direct of indirect- dit nog gaat vergen.
Ik ga zeker niet beweren dat ik het zwaarder had dan iemand anders. Iedereen zit immers opgesloten. En iedereen heeft het zwaar.
Ik had tenminste nog een terrasje en comfort. Ik had zelfs airconditioning! Maar een thuis had ik even niet.
Tijdens een ongeziene situatie zoals dit, snakt iedereen er natuurlijk naar om terug een normaal leven te leiden. Voor mij was een vertrouwd thuis, het zien van vertrouwde mensen en zelfs vertrouwd eten echt iets waar ik naar verlangde, iets wat mij weer normaal liet voelen.

Er vloeien een paar traantjes van verdriet en geluk, maar de zucht van opluchting is toch het grootst. Terwijl ik vanop de trap zit te tateren met een mondmasker op, zie ik mijn moeder eindelijk eens niet vanachter een beeldscherm. Ik ben thuis. Eindelijk thuis!

De kledij die ik nu al meer dan vierentwintig uur draag begint te kriebelen. Ik smijt alles in datzelfde hoekje als mijn bagage, smeer mijn handen opnieuw vol met de hand sanitizer en loop naar de badkamer. Als een bezetene smeer ik mijn handen, armen en gezicht in met zeep en schrob dan tot mijn huid rood ziet. Daarna keer ik terug naar mijn kamer en hul me in een nieuwe outfit uit een kast waar anderhalve maand niemand in heeft zitten rommelen.

Na een inhaalbeweging op mijn slaaptekort, loop ik -via de achterdeur, want dat is de komende twee weken ‘mijn’ deur- de tuin in om nog wat met mama te kletsen. De lieve buren die me de afgelopen weken telkens weer een hart onder de riem staken, zwaaien me vanachter hagen en hekkens allemaal tegemoet en nu voel ik me echt weer thuis. “Home is where the heart is”.

En nu kom ik twee weken niet buiten

Ik ga eerlijk zijn: ik ben nerveus voor de twee weken die komen.

Elke keer dat ik nies of kuch gaat er een alarmbel af in mijn hoofd. Heb ik het virus opgelopen op het vliegtuig? Heeft dat verdomde Corona zich toch door mijn mondmasker weten wringen? Was het een goed idee om die laatste vlucht terug te nemen?

Snel neem ik dan mijn hand sanitizer en duw die uit op mijn handen. En meestal volgt dan ook mijn gezicht (en dat smaakt víés!) en de spullen waar de niesdruppeltjes op neerdwarrelden. Eigenlijk heb ik geen idee of zo’n ontsmettende gel ook daarvoor helpt. Maar voor mijn hoofd rustig te houden helpt het. En dat is ook niet onbelangrijk.

Want nu eis ik echt dat mijn hersenen stoppen met dramatische, Hollywood-waardige verhaallijnen door mijn hoofd te projecteren. Allez… Ik geef mezelf nog twee weken, maar dan moet het echt gedaan zijn met al dat stressen.

Ik ben thuis nu. Ik ben in een vertrouwde omgeving, ik kan weer babbelen met vertrouwde gezichten en in mijn eigen taal. Ik hoef me geen doemscenario’s meer voor te stellen over wat er mógelijk kan gebeuren in een land waar sociale zekerheid nauwelijks bestaat en waar zo veel mensen in armoede leven.
Ik ben thuis nu en ik ben blij.

Zullen we afspreken dat ‘geen nieuws, goed nieuws’ is?

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
  1. Eveline Koole says:

    Hoi Sam,

    Mooie website heb je met mooie verhalen en goede tips! Fijn dat je weer veilig thuis bent!

    Groetjes Eveline

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>